3voor12 Checklist (week 33): o.a. Sandeman, Spoon, Twin Peaks en Wolf Alice 3voor12 Checklist (week 33): o.a. Sandeman, Spoon, Twin Peaks en Wolf Alice

Elke week de beste muziek

, Sjoerd Huismans

3voor12 Checklist (week 33): o.a. Sandeman, Spoon, Twin Peaks en Wolf Alice

Elke week de beste muziek

Sjoerd Huismans ,

Met stip op 1 deze week: Sandemans Rough Guide To Lowlands V. 2. 14. Logisch, want wie anders krijgt het voor elkaar om Snoop Dogg net zo makkelijk te mixen met Fink als Blaudzun met John Wizards? Voor de tweede week op rij doet Spoon het goed in de lijst, deze keer niet alleen met het nieuwe album They Want My Soul maar ook met een geweldige KEXP-sessie. De psychedelische gekte van Twin Peaks en de grungerevival van Wolf Alice maken de top 4 compleet. O ja, en Ben Howard is terug, met een bijna acht minuten durend epos zelfs. Watskeburt?

1. Sandeman - The Rough Guide To Lowlands V. 2. 14
Op één staat deze week niemand minder dan Sandeman, die in iets meer dan twee uur tijd door zowat de complete Lowlands line-up voorbij laat komen. Van Gesaffelstein naar Portishead naar Flume naar Le1f... enfin, luister zelf maar hoe goed Snoop Dogg en Fink samen kunnen gaan, en hoe Acid Arabs Samira nooit meer compleet zal klinken zonder het zenuwachtige gitaarrifje uit Skrillex' Bangarang. Laat dat #LL14 maar komen! 

2. Spoon - They Want My Soul (album) + KEXP-sessie 
De nieuwe Spoon, de achtste alweer van de Texanen, draait hier overuren. Helemaal sinds hij vorige week op de Luisterpaal kwam. (nog t/m dinsdag te beluisteren). De Amerikaanse indierockers zijn het ambacht niet verleerd om dwarse, catchy liedjes te schrijven, verre van zelfs. They Want My Soul is helemaal en onmiskenbaar Spoon en smaakt toch weer verrassend lekker. De afgelopen weken kwam de ene na de andere track los, en afgelopen dinsdag kwam ook nog eens deze geweldige sessie van de band bij KEXP Radio online. 

3. Twin Peaks -
 Wild Onion (album)
Wat een lekker rauw gitaaralbum dropt het kwartet uit Chicago. Fuzzy garagerock met een psychedelisch sausje en uitschieters als Flavor en Strawberry Smoothie. Vorige week nog op acht, deze week op drie. De band uit Chigago levert dan ook maar liefst zestien rauwe psychrocktracks die net zoveel aan The Beach Boys als aan Thee Oh Sees doet denken. Helaas nog niet op de Luisterpaal, wel te luisteren op Spotify of via deze Bandcamp stream. In de VS touren ze met Eagulls, wij moeten nog even geduld hebben.

4. Wolf Alice - Creature Songs (EP) 
Op de matige London Calling-vrijdag van afgelopen mei waren er toch een paar hoogtepunten te beleven. Het knallende optreden van Wolf Alice was er in elk geval zeker een. De EP Creature Songs van het viertal is nu op de Luisterpaal te horen, en ook op plaat laat Ellie Rowsell horen hoe grungy poprock haar een stuk beter ligt dan de zoetgevooisde folk waar Wolf Alice ooit mee begonnen is.  

5. Ben Howard - End Of The Affair 
Ben Howards nieuwe single slaat een verrassende nieuwe richting in. In plaats van hitgevoelige folkpop horen we een bijna 8 minuten durend epos over een verbroken relatie, dat van ingetogen, droevig gitaargetokkel halverwege overslaat in epische post-rock. En dat is eigenlijk lang niet zo verschrikkelijk als het op basis van deze beschrijving klinkt. De winnaar van 3voor12's Song van het Jaar 2013 kiest voor de moeilijke weg en dat is lovenswaardig. En doet bovendien benieuwen naar zijn optreden op Into The Great Wide Open, gaan we daar meer Ben Howard-gone-bad horen? 

6. Moonface - City
 Wrecker (single) 
Voor de afwisseling eens een gevoelige pianoballade van Moonface, alias van Spencer Krug (Wolf Parade en Sunset Rubdown). In een persverklaring bij de aankondiging van de gelijknamige EP beweert Krug het nummer geschreven te hebben vóór Miley Cyrus' Wrecking Ball het levenslicht zag, maar geeft ook toe dat hij dat niet kan bewijzen. Enfin, we zullen hem maar op zijn woord moeten geloven. Hij vindt City Wrecker zelf "esthetisch het tegenovergestelde" van Wrecking Ball, en daarin moeten we hem grotendeels gelijk geven. 

7. SOPHIE - Hard (single)
Vorige week al in de checklist met Lemonade, deze week de nieuwe banger Hard. Sophie schept natuurlijk enige verwachtingen met zo'n tracktitel, maar die lost hij (ja, hij) ook absoluut in. EDM, trap, en K-pop gaan door de blender en worden een eclectisch geheel waarin elke milliseconde wel iets te ontdekken valt. Jammer genoeg is SOPHIE niet op Appelsap te zien morgen (want afgezegd), maar volgende week wel in de X-ray op Lowlands. Dat wordt hard! 

8. Action Bronson - Easy
 Rider (single)
Wél op Appelsap staat gelukkig Action Bronson, en ook de rapper uit Queens levert een songtitel af die volledig recht doet aan de track. Wat een heerlijke en licht psychedelische oldschool beat, met daaroverheen zijn karakteristieke East Coast rap. Afkomstig van album Mr. Wonderful, zijn majorlabeldebuut (na een aantal mixtapes) op Warner Brothers (via Vice). Dat Action Bronson een easy rider is, bleek wel uit een interview met NME: "This is just rap. I'm not trying to make people think I'm some sort of scientific wizard or inspirational poet. F--k that! It's just happy, funny, rugged, rough rap."

9. Bass Drum
 Of Death - Left for Dead (single)
Behalve Twin Peaks is garagerock in de checklist van deze week ver te zoeken, maar daar komt verandering in door de nieuwe single Left for Dead van Bass Drum of Death. Heerlijk rauw weer, maar strakker geproduceerd dan ooit tevoren (door Jacob Portrait, bandlid Unknown Mortal Orchestra). Album Rip This volgt 7 oktober op Innovative Leisure.

10. Naomi Punk - Television Man (album)
Nóg wat rauwer en vuiger is het nieuwe album Television Man van Naomi Punk (Spotify). De gelijknamige single is exemplarisch: rare songstructuren, grungy gitaar en onbegrijpelijke gemompelde vocalen. Uit dezelfde regionen van de VS afkomstig als Nirvana, en dat hoor je ook. 

11. Retiree - Altruisme OF
 Herva - Instant Broadcast
Voor de afwisseling wat Australische slowhouse met rollende drums en funky bas, perfect om je Frans eens wat bij te spijkeren tijdens een zwoele zomeravond. Nu die zomeravond nog...

Voor als het blijft regenen, of voor als je dat Franse gebrom echt niet trekt: net zo hoog in de lijst eindigde Herva, een Italiaan op het Amsterdamse Delsin Label. In de hoek van Actress, Susuma Yokota en Moire. Soulvol stampwerk

12. Tobias Jesso Jr - True Love
We sluiten rustig af met de pianotrack True Love van Tobias Jesso Jr, een Canadese singer/songwriter met een ouderwetse Beatlesvibe. Een demo van Jesso kwam in handen van voormalig Girls-bassist/producer Chet White, die de Canadees spontaan uitnodigde bij hem op de bank te komen crashen en zijn debuutalbum op te nemen. We zijn benieuwd. 

De 3voor12 Checklist is met natte vinger samengesteld door de 3voor12 redactie met input van Atze de Vrieze, Timo Pisart, Rene Passet, Christiaan Walraven, Roosmarijn Reijmer, Ingmar Griffioen, Erik Zwennes, Ralph-Hermen Huiskamp, Sjoerd Huismans en Matthijs Kuiper.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12