3voor12 award 2014: Dit zijn de juryleden! 3voor12 award 2014: Dit zijn de juryleden!

Welke vakmensen, muzikanten en publieksjuryleden bepalen wie met de prijs naar huis gaat?

, Redactie 3voor12

3voor12 award 2014: Dit zijn de juryleden!

Welke vakmensen, muzikanten en publieksjuryleden bepalen wie met de prijs naar huis gaat?

Redactie 3voor12 ,

De twaalf genomineerden voor de 3voor12 Award zijn inmiddels bekend: Awanto 3, Blaudzun, David Douglas, De Jeugd van Tegenwoordig, De Staat, Eefje de Visser, Jungle By Night, Moss, Thomas Azier, Tom Trago, traumahelikopter en Typhoon. Net als tijdens voorgaande jaren, hebben we ook dit jaar weer twaalf juryleden om te bepalen wie van de genomineerden de prijs wint: vier muzikanten, vier muziekprofessionals en vier publieksjuryleden. Wie zijn zij?

Muzikanten

Joris Voorn
Al jarenlang een vaste waarde in de Nederlandse technoscene en zodoende regelmatig te bewonderen op festivals als Awakenings en 5 Days Off. Carl Craig en Laurent Garnier liepen na zijn eerste release in 2002 al met hem weg en Voorn deed remixes voor onder meer Moby, Hot Chip, Lykke Li en Lana del Rey. Hij zal mede voor de nodige dance-expertise binnen de jury zorgen.

Maydien
De Brabante rapper Maydien was in juli nog Hollandse Nieuwe van de Maand en speelde dit jaar op onder meer Noorderslag en Best Kept Secret. Zijn mix tussen elektronica, hiphop en soul doet het live erg goed. Maydien onderscheidt zich met name doordat hij rapt in het Engels; zijn zachte g vindt hij "verschrikkelijk" als hij rapt. Hij leerde de Engelse taal vloeiend spreken tijdens een jaar high school in de VS.

Pien Feith
Zangeres Pien Feith werd vorig jaar nog zelf genomineerd voor haar avontuurlijke plaat Tough Love, maar helaas voor haar ging Jacco Gardner er uiteindelijk met de prijs vandoor. 'Het beste uit jezelf en anderen halen, zelfs als dat betekent dat je keihard voor elkaar bent en concessies moet doen' is haar instelling en we hopen dat ze die meebrengt naar de jury. 

Tessa Rose Jackson
Ook Tessa Rose Jackson werd vorig jaar genomineerd en had een druk jaar na het verschijnen van haar plaat Songs from the Sandbox. Nog meer dan Maydien ligt haar expertise bij de Engelse taal, dankzij haar hippie-ouders die beiden Brits zijn. Genomineerden die denken weg te kunnen komen met grammaticafoutjes in de songteksten zitten er dit jaar naast.  

Muziekprofessionals

Angelique Houtveen
Een van de jongste dj's van Radio 6 Soul & Jazz, maar heeft desondanks haar sporen al ruimschoots verdiend in het muziekwereldje. Ze deed de BNN University en was daarna te horen op onder meer FunX. Afgelopen jaar won ze de Marconi Award voor Aanstormend radiotalent en ze houdt daarnaast van games en drinkt twintig koppen (!) thee per dag. Angelique zal als een ware Job Cohen voor de compromissen moeten gaan zorgen binnen de jury. 

Mark Minkman
De directeur van Paradiso zit nu iets minder dan een jaar op deze plek. Vorig jaar verving VARA-kopstuk Mark Minkman Pierre Ballings als directeur van de Amsterdamse poptempel. Minkman zei bij zijn aantreden groot muziekliefhebber te zijn, en meerdere van de genomineerden hebben uiteraard in Paradiso (of een van de dependances) gespeeld het afgelopen jaar. Wie maakte daarbij de beste indruk? 

Marlein Parlevliet
Eigenaar van de splinternieuwe platenzaak Swordfish & Friend in Utrecht. Eerder was ze al organisator van Record Store Day in Nederland. Haar missie: de jeugd weer aan het vinyl krijgen. En gezien de opmars van de good old elpee (ondanks de sluiting van veel platenzaken wordt steeds meer vinyl verkocht) lukt dat aardig. 

Rene Passet
Een van dé dancemannen van de Nederlandse popjournalistiek en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor de wat obscuurdere dance-tips in de wekelijkse 3voor12 Checklist. Hij versloeg onder meer het nachtprogramma van Lowlands voor 3voor12 en werkt daarnaast voor onder meer DJ Broadcast en OOR. Als je regelmatig muurvast staat op de A2, zul je hem ook kennen. 

Publieksjury

Jos Okkerse
Jurylid Jos Okkerse uit Harderwijk staat achter de bar van het lokale poppodium Estrado, bemoeit zich daar ook met de programmering en is naar eigen zeggen al zijn hele leven met muziek bezig. Ooit begonnen met bands als Guns 'n Roses, Nirvana en Linking Park luistert hij inmiddels alles van dance tot singer-songwriter en soul. Bovendien is zijn schoonvader jarenlang muziekjournalist geweest voor onder meer Veronica en OOR.  

Wessel van Hulssen
Als dj bij Radio Mortale is Wessel van Hulssen dag en nacht met muziek van Nederlandse bodem bezig. Bovendien heeft hij een berg collega's die hem scherp houden. Voor zichzelf is hij er al uit wie de prijs verdient, nu de rest nog even overtuigen. 

Kirsten Kramer
Ook de 21-jarige geneeskundestudent Kirsten Kramer heeft een brede smaak, zo houdt ze van folk, indie, rock, blues en pop. Met metal heeft ze wat meer moeite, maar gezien er tussen de twaalf genomineerden geen metalalbum zit moet dat geen probleem vormen. Haar "oude hippie" vader is van mening dat alle goede artiesten van tegenwoordig Neil Young als inspiratiebron hebben, en daar kan ze hem geen ongelijk in geven. 

Erica Verbij
Een muzikale achtergrond heeft Erica Verbij uit Amsterdam niet, maar dat staat haar niet in de weg een grote passie voor muziek te hebben en daarbij geen voorkeuren voor een bepaald genre te laten meespelen. Ze is verbaasd over het niveau van de Nederlandse muziek van de laatste jaren en een trouw bezoeker van de tweemaandelijkse muziekavond In Je Oren in VLLA. 

Willem van Zeeland
Geen jury zonder voorzitter, iemand moet de eindverantwoordelijkheid hebben en vooral de verhitte discussies in goede banen leiden. 3voor12-hoofdredacteur Willem van Zeeland neemt de verantwoordelijkheid ook dit jaar weer opzich. 

3voor12 Award?
De winnaar van de 3voor12 Award wordt bekend gemaakt op donderdag 11 september in de Tolhuistuin in Amsterdam. De feestelijke uitreiking is live te volgen in 3voor12 Radio tussen 22.00-01.00 uur, op NPO 3FM en NPO 101.

Eerdere winnaars van de 3voor12 Award zijn: at the close of everyday (2004), Voicst (2005), Opgezwolle (2006), Aux Raus (2007), De Jeugd van Tegenwoordig (2008), De Staat (2009), Moss (2010), I Am Oak (2011), Blaudzun (2012) en Jacco Gardner (2013). Aan de 3voor12 Award is behalve de eeuwige roem een geldprijs verbonden van 1203,12 euro.

Meer informatie over genomineerde albums vind je in het dossier, waarin bijna alle albums al gerecenseerd zijn. Tevens zijn alle albums ook te beluisteren in de 3voor12 Spotify app, gebundeld in deze Spotify-playlist.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12