3voor12 Award: atcoed komt met nieuw album en geeft prijswinnend the silja symphony weg 3voor12 Award: atcoed komt met nieuw album en geeft prijswinnend the silja symphony weg

atcoed krijgt 10 jaar na dato nog altijd reacties op 3voor12 Award-winst

, Ingmar Griffioen

3voor12 Award: atcoed komt met nieuw album en geeft prijswinnend the silja symphony weg

atcoed krijgt 10 jaar na dato nog altijd reacties op 3voor12 Award-winst

Ingmar Griffioen ,

We reiken 11 september alweer de elfde 3voor12 Award uit. Bijna exact 10 jaar geleden hielden Minco Eggersman en Axel Kabboord van at he close of every day (atcoed) de eerste prijs omhoog in Desmet. En laat Eggersman nu net vijf collectors items uit die tijd gevonden hebben: de kalender-editie van het prijswinnende album the silja symphony, dat zo treffend de ramp met de Estonia veerboot wist te vertolken. We bellen met Eggersman en horen hoe jij daar kans op maakt en hoe hij 10 jaar verder druk is met soundtracks en hoe atcoed vorig jaar weer herrezen is. "Dit najaar komt de nieuwe atcoed plaat darkness travels light in een bizarre limited editie uit."

Hoe ging dat in 2004 eigenlijk, was at the close of every day de dark horse van de selectie of was de winst ingecalculeerd?
"We kregen in die tijd wel behoorlijk veel aandacht, werden wekelijks op radio 3 en 2 gedraaid, deden een stuk of zes sessies in Desmet en tourden met 16 Horsepower door Europa. Dus er gebeurde heel veel met atcoed. Tegelijkertijd waren ook veel mensen verbaasd dat we wonnen, ik zelf ook. De prijs was nog onbekend, maar er deden toch best veel grote acts mee zoals Extince, De Kift, Opgezwolle, Alamo Race Track en Face Tomorrow. We waren niet bepaald een Top 40-band, maar 2004 was wel een van de jaren dat atcoed heel hard ging."

Heeft de 3voor12 Award atcoed wat gebracht?
"Het was een optelsom, een bevestiging van de periode waar we in zaten. En we kregen er nog jaren reacties op. Het leuke is dat nu de prijs meer allure heeft, die winst van de eerste 3voor12 Award ook nog meer tot de verbeelding spreekt. Je merkt toch dat artiesten die de prijs winnen heel erg serieus genomen worden in Nederland en dat is mooi."

Goede timing dat je tien jaar na dato een paar Silja Symphony kalenders afstoft.
"Ja, dat is wel mooi toeval. Hoewel we eerder al eens een doosje vonden op een onverwachte plek. We dachten nu echt uitverkocht te zijn, maar gelukkig vonden we nog wat. We hebben toen tweeduizend van die kalenders gemaakt. The Silja Symphony was een ode aan de scheepsramp met de Estonia en heeft toen veel losgemaakt. Dat speelde destijds heel erg, er werd veel onderzoek naar gedaan en samenzweringstheorieën deden de ronde. Het was een hele bijzondere periode, waarin we ook nog in Stockholm mochten spelen voor tweeduizend man. De kalenders bevatten tekeningen waarin je de ramp ziet voltrekken. Het schip The Silja Symphony heeft veel mensen weten te redden en was zodoende een symbool voor hoop en dat hebben we verwerkt in de liedjes. Er is toen door de VPRO ook een documentaire over gemaakt."

Hoe gaat het anno 2014 met atcoed?
"We maken sinds kort weer muziek, nadat de band zes jaar heeft stilgelegen. Dat sabattical liep uit op zes jaar niks doen. Ik heb solo wel van alles gedaan en vooral veel soundtracks voor film en televisie gemaakt. Toevallig heeft De Nieuwe Wereld - m’n meest recente film-soundtrack voor een film van Jaap van Heusden - gisteren nog 2 prijzen gewonnen op het Monterrey filmfestival in Mexico. De afgelopen dagen was Doe even Normaal, een 10-delige serie over psychiatrie, te zien met muziek van mij. Verder ben ik A&R-manager bij Volkoren en dat loopt ook steeds beter. Er zitten een paar hele bijzondere platen aan te komen. Dat doe ik graag: nieuwe, mooie muziek de wereld in helpen."
 
"Met atcoed hebben we vorig jaar Monsters uitgebracht, een overzichtsalbum, met ook vijf nieuwe nummers en twee covers van Doe Maar. Die werd goed opgepikt. Dat was een bemoedigend signaal dat mensen ons niet vergeten zijn. Het was lang geleden dat ik met Axel in de studio had gezeten. Hij werkt als arts, volgt nog daarnaast ook nog een opleiding en heeft drie kinderen. Dus waar muziek voor mij een fulltime bezigheid is, is het voor hem heel erg extreem parttime. Maar het werkte net zo goed als tien jaar geleden."

We kunnen dus ook meer nieuw materiaal verwachten?
"Jazeker. We zijn druk met de nieuwe atcoed genaamd darkness travels light, die dit najaar in een bizarre limited editie uit gaat komen. We hebben eigenlijk altijd albums verstopt in speciale uitvoeringen, zoals een kalender of een puzzel. Mensen begonnen ons zelf te mailen over ons nieuwe album, ze bestellen nu al massaal de limited editie (à 50 euro) terwijl de officiële pre-order nog niet eens online is. We hebben al zoveel bestellingen binnen van Amerika tot Noorwegen, dat we de kosten er al uit hebben. Terwijl er nog niks te horen of te zien is, over vertrouwen gesproken. Als je zolang niks doet, heb je zelf ook weleens twijfels, maar blijkbaar hebben we toch een eigen tone of voice en niche die niet vervangbaar is. Dat is toch atcoed en heel tof om te merken." 

Wie tip je voor de 3voor12 Award van dit jaar?
"Ik ben heel erg benieuwd. Maar waar ik vorig jaar nog in de jury zat, was ik dit jaar zo druk met een soundtrack dat ik een beetje als een kluizenaar geleefd heb. Ik ga er binnenkort voor zitten. Ik zag al Typhoon voorbijkomen en mijn vrienden David en Johannes zijn ook genomineerd (David Douglas en Blaudzun, red.), een mooie selectie dus."

Tot slot: wat moeten mensen doen om de speciale kalender-editie van The Silja Symphony te bemachtigen?
"Antwoord geven op deze vraag: Waarheen ging de bootreis van at the close of every day in de VPRO-documentaire van Fons Dellen?"

KLIK voor de Prijsvraag: Waarheen ging de bootreis van at the close of every day in de VPRO-documentaire van Fons Dellen?

Let op: Alleen antwoorden die voor dinsdag 9 september, 23.57 uur zijn ingestuurd dingen mee. Vergeet niet je naam, adres, geboortedatum en telefoonnummer te vermelden.

REAGEREN ONDER HET ARTIKEL HEEFT GEEN ZIN -> MAIL VIA BOVENSTAANDE LINK

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12