Fotoverslag: Nick Helderman op CMJ 2013

Fotograaf naar befaamd showcasefestival in New York met o.a. Jacco Gardner, Thomas Azier, traumahelikopter en Bombay Show Pig

Nick Helderman ,

Vorige week stond New York City weer in het teken van de CMJ Music Marathon 2013. Vijf dagen lang stroomde de stad over van artiesten en muziekliefhebbers van over de hele wereld. Het festival dat in 1980 begon als een klein event voor college radiostations, is ondertussen samen met SXSW uitgegroeid tot het grootste showcasefestival ter wereld. Fotograaf Nick Helderman was aanwezig en doet verslag en keek in het bijzonder hoe de Nederlandse delegatie van o.a. Jacco Gardner, Thomas Azier, traumahelikopter, Birth of Joy en Bombay Show Pig het ervan af brengen.

Met meer dan 1000 bands, groot en klein, die de stad dit jaar aandeden is het ondertussen lastig geworden om het kaf van het koren te scheiden. Daarnaast zijn veel grotere acts van tevoren al zoveel besproken dat het onmogelijk is om überhaubt bij hun show naar binnen te komen. Arcade Fire deed twee shows in een piepkleine zaal in Brooklyn. Kaarten kostten $45,- en konden alleen gekocht worden met een geheime code. Omar Souleyman deed voordat hij doorvloog naar Amsterdam de NPR-showcase aan, maar de belangstelling was zo groot dat zelfs zijn label netjes in de RSVP-rij moest staan. Toch kan je er tijdens CMJ zeker van zijn om elke avond weer aangenaam verrast te worden door een act waar je nog nooit van had gehoord, maar het komende jaar zeker nog veel van zult horen.

Veelbesproken namen deze week zijn Fuck Buttons, Empress Of, Perfect Pussy, Courtney Barnett, maar ook Jacco Gardner. Jacco speelt met zijn band maar liefst zeven shows en valt zo in de smaak dat Brooklyn Vegan hem op de laatste avond van CMJ zelfs nog toevoegt aan hun avondprogrammering.

En Jacco is niet de enige Nederlander in New York. Traumahelikopter, Birth Of Joy, Bombay Show Pig en Thomas Azier zijn ook van de partij. Azier staat op dinsdag in het voorprogramma van Woodkid en speelt de hoofdact naar huis, waarna hij de rest van de week verzekerd is van een geïnteresseerd publiek. Bombay Show Pig en Birth of Joy hebben eerder in de maand op het Cultures Colide-festival in LA gespeeld en spelen op CMJ onder andere op de dayparties van datzelfde festival.

Red Light Radio uit Amsterdam is door Converse uitgenodigd om drie dagen lang live radio te maken vanuit de Converse Rubber Tracks Studio. De liveroom is omgebouwd tot peeshokje waar artiesten kunnen DJ-en of een kleine sessie kunnen spelen.

Bekijk hieronder de fotoimpressie die Nick Helderman maakte voor 3voor12, met foto’s van o.a. Jacco Gardner, Empress Of, Thomas Azier, Kelela en Eagulls.