MusicFromNL stopt per 1 januari

Website voor Nederlandse muziek kwam financieel niet meer rond

Timo Pisart ,

Per 1 januari gaat de website MusicFromNL uit de lucht. Sinds 2000 bracht het zelfstandige Nederlandse muziekplatform online nieuws en besprekingen over muziek van eigen bodem, maar na een tegenvallend abonnementsmodel en teruglopende advertentie-inkomsten kwam de website financieel niet meer rond. Eigenaar Arjen van der Straaten: "Ik sleepte de site op een gegeven moment achter me aan."

Na dertien jaar valt het doek voor MusicFromNL. Het eind 2011 geïntroduceerde abonnementsmodel bleek niet het gehoopte succes en de advertentie-inkomsten liepen alsmaar terug, vertelt eigenaar Arjen van der Straaten. "Financieel krijgen we het niet meer rond. Wat kun je er verder over zeggen? Het speelt al een tijd, we wilden het verkopen, daar is niets uit voortgekomen. Wel zijn we gaan samenwerken met een partij, maar ook daarmee konden we het tij niet keren. Het is altijd al investeren geweest, maar sinds 2009 daalde de omzet alleen nog maar."

Monikkenwerk
In 2000 begon MusicFromNL uit het initiatief van Arjen van der Straaten als online zoekmachine voor Nederlandse bands. "Het was monnikenwerk: ik zat in de bezemkamer van een internetbedrijf en zocht daar naar websites van artiesten, plaatste die in een database en maakte daar een zoekmachine voor. Als jij iets wilde weten over Peter Pan Speedrock of Marco Borsato, kon je het op MusicFromNL vinden."

De laatste jaren moest Van der Straaten al alle overige medewerkers laten gaan, verder dreef de site alleen nog op een team van vrijwillige fotografen en recensenten, en een enkele freelance coördinator. "Het is al tijden mijn grote frustratie: de ontwikkelingen gaan hard en je wil erop anticiperen, maar er zijn geen middelen om te investeren. In het begin heb ik wel geïnvesteerd, maar dan kijk je naar de jaarcijfers en denk je: laat ik maar eens voorzichtig doen. Dan wordt het minder en minder, je ontslaat mensen. Ik ben als enige kapitein nog aan boord, dan mag ik het schip laten zinken." Zo zal MusicFromNL na dertien jaar verdwijnen. De huidige abonnementen kunnen niet meer worden verlengd, waardoor alle abonnementen per 1 januari 2014 stoppen en de site uit de lucht gaat.

Afscheidsfeest
Voordat het zover is, houdt MusicFromNL nog een keer een afscheidsfeest, dat gepland staat in het laatste weekend van december. "Heel veel mensen vinden het jammer dat die site nu op zwart gaat, ik ga er nog wel over nadenken of we iets tastbaars kunnen maken. "De sfeer met medewerkers en gelijkgestemden was altijd al een feest. We willen eruit gaan met een klap."