Kraantje Pappie studeert af op zichzelf

Nieuw album moet februari 2014 verschijnen

Timo Pisart ,

Waar is Kraan? Neen, niet van de kaart, maar met zijn neus in de boeken. De Groningse rapper Kraantje Pappie haalt momenteel nachten door met zwarte koffie en vierkante ogen om aan zijn afstudeerscriptie óver Kraantje Pappie te werken, zo vertelde hij vanavond in 3voor12 Radio. Ondertussen is hij hard aan het sleutelen aan nieuwe tracks, die in februari 2014 op zijn tweede album moeten verschijnen. “Ik heb al zo’n 15 tracks liggen.”

Niemand die het wist, maar Alex van der Zouwen alias Kraantje Pappie is vijfdejaarsstudent op de Academie van Popcultuur in Leeuwarden. Eerder wiste hij al zijn online bestaan (om het soggen tegen te gaan?), inmiddels sleutelt hij hard aan zijn afstudeerscriptie die over, inderdaad, Kraantje Pappie gaat. Dat vertelde hij vanavond in 3voor12 Radio. Dat is heus niet zo stoffig als je zou denken: “Vanaf vijf uur ’s middags is het bier te krijgen in de kantine en er zijn leraren die om twee uur ’s middags tijdens de les zeggen: ‘Jointje-pauze!’ Ja, echt, maar het zijn wel vakmensen, laat dat voorop staan.” Waarom wist niemand eigenlijk dat Kraantje student is? “Jullie kennen me: ik ben een naar, vervelend mannetje. Het leek me wel leuk om het niemand te vertellen en gewoon tussendoor een HBO-opleiding te halen.”

Heeft Kraan nog schokkende conclusies gedaan in zijn scriptie? “Toen we Waar is Kraan begonnen te pushen, wilde geen grote radiozender het draaien. Toen ben ik in tweeënhalve maand bij zeker 100 lokale radiozenders langsgeweest en heb ik ik weet niet hoeveel telefonische interviews gedaan. Zo ben ik ontzettend klaargestoomd voor de grote media. Ik geloofde in die track en heb niet afgewacht, maar het gewoon gedaan.” Nog een conclusie: “Achteraf twijfel ik of de Semi Bekend EP een goed idee was. Ik heb hem te snel gemaakt, als ik een liedje schrijf moet ik het twee maanden later pas naar buiten brengen nadat ik ‘m aan anderen heb laten horen. Ik vind de EP voor 75 procent geslaagd, maar 25 procent had ik achteraf niet willen doen.”

Nieuw album februari 2014
Kraantje is op ongeveer een derde met z’n scriptie, maar zijn tweede album is al veel verder voltooid. “Er liggen zo’n 15 tracks, ik wil er in totaal 25 a 30 maken en de tofste uitkiezen. Hij moet in februari 2014 uitkomen.”