Baskerville brengt in augustus tweede plaat uit bij [PIAS]

Duo gaat na EP's bij Boys Noize meer de technokant op

Paul Bijkerk ,

Baskerville komt in augustus met een nieuw album. Van de succesvolle debuutplaat Disco Biscuits in 2010 van het Haarlemse electroduo werd vooral de single ‘Devil’s Town’ een festivalhit. Afgelopen week verscheen de eerste nieuwe single The Fuss van het tweede album. Voor het tweede album tekende de producers bij het label [PIAS]. 3voor12 sprak met producer Bart Possemis over de laatste ontwikkelingen rondom de band.

Het electroduo stond naast de Nederlandse popzalen, Lowlands en Amsterdam Dance Event ook op grote internationale festivals zoals Leeds, Freeze (Engeland), Q-base (Duitsland) en tweemaal op het Hongaarse Sziget. Festivalhit Devil's Town is dankzij deze optredens ook in het buitenland opgemerkt. Ook in Duitsland vielen ze op; de mannen mochten na debuutplaat Disco Biscuits onder het label van Boys Noize diverse EP’s uitbrengen. In 2012 is de eerste hand gelegd aan het nieuwe album. Baskerville werkte met diverse artiesten zoals Blaudzun, Bade (Bart van Liemt), Tessa “Orlando” Douwstra, Torre Florim (de Staat), Mathias Janmaat (Bombay Show Pig) en E1Ten van Gotcha!.

Spacey plaat
Disco Biscuits was een soort cross-over van electrorock en hiphop. De nummers waren vooral dansbaar. Op de tweede plaat heeft het duo duidelijk voor een andere muzikale inslag gekozen. “Het is een stuk minder schreeuwerig dan de vorige plaat, deze plaat is meer elektronisch. Het tempo is trager, het is meer spacey en meer een luisterplaat geworden. Het afgelopen jaar is er geen duidelijk punt geweest voor de start van het nieuwe album. We werken met verschillende vocalisten, dus je zit met tijdschema’s van anderen.” De ene helft van de plaat is instrumentaal en de andere helft met vocalisten. Het duo is de laatste drie maanden de studio ingegaan om de puntjes op de i te zetten.

De stap naar nieuwe muziek is volgens Bart Possemis natuurlijk tot stand gekomen. Na de vorige plaat zijn ze EP's gaan maken bij Boys Noize en meer de technokant op gegaan. “Hierdoor zijn we zeker beïnvloed, doordat je met zo’n label werkt, wordt je netwerk groter, zij kunnen iedereen bereiken. Al met al vinden we de hele scene van electrorock nu wat ruiger en botter, de echte rocksound die is nu echt wel verdwenen. Die ruigheid is nu meer door dubstep en EDM overgenomen.”

Baskerville tekent [PIAS]
De eerste plaat heeft het producersduo in eigen beheer gemaakt. Voor het tweede album tekende Baskerville bij [PIAS]. De band had al goede contacten met Léon Happé, general manager van [PIAS]. Bij de lancering van de eerste plaat in 2010 kwam Happé al naar het duo toe: "Die tweede plaat wil ik hebben!" vertelt Bart. “We hebben een toffe deal kunnen maken. We hopen meer ruggesteun en verbreding van het speelveld te krijgen bij dit label.”

Baskerville wil net als de vorige plaat remixes uit gaan geven van het nieuwe album. “We moeten een nieuwe route kiezen, er zijn zeker nog een paar tracks waarbij dit mogelijk is. We zullen de focus dit jaar met onze live-optredens op de clubtour leggen, die na de lancering van het album in september en oktober zal starten.” De nieuwe plaat zal in augustus uitkomen op zowel vinyl, digitaal, als cd. Er is nog enige discussie over de titel. Met de nieuwe single The Fuss is het eerste wapenfeit daar.