Moss vindt nieuwe bassist in Noorwegen

In Oslo woonachtige muzikant verbreedt band

Paul Bijkerk ,

Na een afvalronde van in totaal zestig sollicitanten en een zoektocht van ruim drie maanden is de kogel door de kerk: Koen van de Wardt is de nieuwe bassist van Moss. De 21-jarige muzikant woont momenteel in Oslo, Noorwegen. Naast het spelen van de bas, schrijft hij ook liedjes voor zijn eigen band The Youth. 3voor12 sprak met frontman Marien Dorleijn over de nieuwe aanwinst.

Drie maanden geleden plaatste Moss de vacature op Facebook, waar zestig reacties op kwamen. "Ik kan je vertellen dat er heel veel goede bassisten in Nederland zijn," vertelt frontman Marien Dorleijn. "Van de zestig sollicitaties hebben we twaalf bassisten uitgenodigd, die twee nummers van ons moesten spelen en we probeerden samen te jammen. Na de afvallers hebben we met de laatste drie wel een dag gewerkt. Uit deze drie bleek dat alle bandleden Koen het beste vonden. Hij heeft een eigen band, The Youth. En die sound klonk heel erg goed. Je zoekt mensen op hun smaak en wat hen bezig houdt. Hij volgde Excelsior al, hij was al heel bekend met Moss."

Verbreding Moss
Koen emigreerde op veertienjarige leeftijd met zijn ouders naar Noorwegen. Vanaf toen is hij gitaar gaan spelen. Hij heeft met meerdere bands in Noorwegen gespeeld, The Youth is een van zijn laatste projecten. "Ik wilde graag met hem werken omdat ik hem heel goed vind. Ik heb het idee dat hij Moss verbreedt. Hij schrijft zelf ook nog eens liedjes, dus dat leek mij zeer interessant. Binnen Moss was ik altijd de enige die schreef, nu heb ik er een partner bij."

De band merkte in het begin wel dat Van de Wardt al lang geen Nederlands meer had gesproken. Maar muzikaal heeft dit volgens Dorleijn niet voor obstakels gezorgd. Hij zal nu weer in Nederland gaan wonen en krijgt naast Moss nog wel de vrijheid voor andere projecten. Dorleijn licht toe: "Muziek gaat door, de focus hoeft niet enkel op Moss te liggen, je moet gewoon door blijven gaan. Ik heb naast Moss ook meerdere projecten. Je moet elkaar gewoon de ruimte gunnen, anders ga je elkaar muzikaal belemmeren. Moss is heel democratisch eigenlijk."

Nieuwe plaat
De band heeft inmiddels hard gewerkt aan nieuw materiaal en heeft al genoeg nummers voor een nieuwe langspeler. Tijdens de laatste clubtour speelde de band al twee nieuwe tracks. "Wat dat betreft zitten we wel in een luxe positie. Ik ben heel enthousiast over de nieuwe plaat. Volgende week gaan we vijf dagen in een huisje in Frankrijk zitten om met elkaar te spelen. Moss zal zich even afsluiten van de buitenwereld. Even geen internet, geen telefoons, geen wifi, heerlijk gewoon. In Amsterdam ben je toch snel afgeleid."

De band wist al in september 2012 dat bassist Jasper Verhulst zou stoppen met de band, Verhulst ging zich meer focussen op Jacco Gardner, Lola Kite en andere projecten. Alvorens de formatie naar Frankrijk afreist hebben ze gisteren nog een bezoek aan Jacco Gardner in Paradiso gebracht, om de oude bassist te bekijken. "De avond was vooral een gezellig uitstapje om Koen beter te leren kennen"