We leggen het nog één keer uit: YOLO - You Only Live Once

Internethype nummer zoveel nu ook bij Job Cohen beland

Judith Laanen ,

Als zelfs Job Cohen in een persconferentie over de rellen in Haren YOLO moet uitleggen, wordt het tijd voor een kort historisch overzicht. Want You Only Live Once is bij uitstek een muziekterm, die zijn oorsprong vindt in hiphop van de Verenigde Staten. The Strokes brachten in 2006 een gelijknamig nummer uit, Saturday Night Live-grappenmakers namen de term recent op de hak. Maar ook Nederlandse artiesten kennen de term en gebruiken ‘m in hun teksten. Lees mee en verlicht uzelf.

Yolo-what now?
To begin at the beginning: YOLO zag volgens de database Know Your Meme, dat het gebruik van rare internetrages bijhoudt, voor het eerst het licht in 2004. De database noemt ene Adam Mesh, een personage uit de Amerikaanse reality-serie The Average Joe (die van 2003 tot 2005 liep) als eerste bron voor het gebruik van YOLO. Er is zelfs een kledinglijn van gemaakt toen. Volgens Mesh was de term bedoeld voor inspiratie, 'om alles uit het leven te halen dat erin zit'. Niet lang daarna volgde straattaalwoordenboek Urban Dictionary met een betekenis. De Amerikaanse indierockband The Strokes bracht in 2006 een liedje genaamd ‘You Only Live Once’ uit:

Maar de term werd internationaal bekend in 2011 toen rapper Drake het in zijn nummer 'The Motto' gebruikte. Vanaf 3:23 zingt Drake namelijk: “Now she want a photo / You already know though / You only live once, that's the motto, ni--a Yolo”:

Wanneer gebruik je YOLO?
YOLO komt het beste tot z'n recht in elke situatie die wat impulsiviteit of domheid oproept. Maar je staat natuurlijk ook vrij af en toe YOLO te roepen als je naast je oma op de bus staat te wachten. In de categorie 'goed voorbeeld doet goed volgen': The Lonely Island, een groepje mafkezen voortgekomen uit de legendarische Amerikaanse sketchshow Saturday Night Live, nam eerder dit jaar een clipje op met – wait for it – Kendrick Lamar en Adam Levine van Maroon 5 met daarin nog veel meer voorbeelden wanneer je YOLO kunt gebruiken: ‘You know that we are still young, so don’t be dumb, don’t trust anyone cos’ you only live once’:

Saillant detail: in december vorig jaar probeerde Drake royalties te regelen voor elke keer dat iemand YOLO in de mond nam of ergens gebruikte. Dat valt uiteraard te betwisten, zoals diverse Amerikaanse media schrijven, omdat hij niet de oorspronkelijke bedenker van de term was.

YOLO was vorig jaar zelfs zo hip en happening dat een gerenommeerd woordenboek als The Oxford English Dictionary het woord op de shortlist van 'woord van het jaar' plaatste.

YOLO ook doorgedrongen tot Nederlandse popmuziek
Nederland, toch een land dat voorop staat als het gaat om meedoen met internethypes als Harlem Shake, kon ook niet achterblijven. Zo weet Gers Pardoel de term bijvoorbeeld uitstekend te gebruiken als hij Twittert. Maar dat niet alleen: op het album Versies / Limmen Tapes (2012) waarop Doe Maar met allerlei Nederlandse rappers van het Top Notch-label samenwerkte en alternatieve versies opnam rapt Gers rond 1:36 in 'Liever Dan Lief' ook over YOLO:

In een interview met Doe Maar-zanger Henny Vrienten bevestigde deze:

Dan nog een echte hiphopvraag: wie van deze heren heeft jullie het woord YOLO geleerd? Henny Vrienten: "Deze man, Gers, die heeft mij het woord YOLO geleerd."

Erik Zwennes, hoofdredacteur van State Magazine, kan ook nog wel een rits namen opnoemen van rappers die met YOLO aan de haal zijn gegaan, maar dat zijn vooral Amerikaanse artiesten die de term na Drake zijn gaan gebruiken. "Chris Brown zegt het ook op I Don't Like, wat weer de ultieme Drake-diss is. Drake zegt het nog een keer in het nummer dat hij met Rick Ross opnam, Lord Knows. Rick Ross heeft het zelf weer gebruikt in Rich Forever. In de urban remix van Scream and Shout, het nummer van Will.i.am en Britney, wordt ook ge-YOLO't."

De YOLO-indoctrinatie heeft in de Nederlandse muziekscene zijn sporen achtergelaten, maar deze niet overgenomen. Naast Gers Pardoel gebruikt bijvoorbeeld Winne het motto op dezelfde Doe Maar-EP, in het nummer dat hij met Sticks, Rico en Kubus opnam: Doe Maar Net Alsof. In de 3OnStage van Dio op Lowlands bouwt hij samen met vrienden The Opposites een heus YOLO-feestje. Lokale bands kunnen er trouwens ook wat van. De Gelderse band Suit and Tie Johns bedachten zelfs een heuse prijsvraag om de term heen: 'Maak een mooie tekening van de band of van iets anders met als onderwerp 'hashtag yolo'. YOLO is volgens Zwennes al over zijn populariteit heen: "YOLO is eigenlijk al oud, het is de Harlem Shake van twee jaar geleden. Als Job Cohen het heeft uitgesproken, denk ik dat het over is."