Live Request tiplijst 5: Lenny Kravitz, Opgezwolle, Gers, Cloud Nothings e.a. Live Request tiplijst 5: Lenny Kravitz, Opgezwolle, Gers, Cloud Nothings e.a.

Van The Gaslight Anthem op Paaspop tot een Pinkpop-sessie uit 2006 met Opgezwolle

, Redactie 3voor12

Live Request tiplijst 5: Lenny Kravitz, Opgezwolle, Gers, Cloud Nothings e.a.

Van The Gaslight Anthem op Paaspop tot een Pinkpop-sessie uit 2006 met Opgezwolle

Redactie 3voor12 ,

Zaterdag 6 april is het weer tijd voor de beste verzoekjes, kersverse shows en gouden opnames uit de oude doos zo op je beeldbuis. De vijfde uitzending van Live Request biedt in ieder geval beelden van Muse, Lenny Kravitz en verse van de festivalpodia van Paaspop en Motel Mozaique. Allemaal live gepresenteerd door Michiel Veenstra en onze eigen Roosmarijn Reijmer, die de wegen kennen in onze archieven en je maar al te graag een handje helpen met deze uitgebreide tiplijst!

Als altijd kun je voor de uitzending van Live Request héél gemakkelijk verzoekjes aanvragen via Twitter (hashtag #liverequest). Wie geen Twitter heeft kan tijdens de uitzending sms-en naar 3333. Je kunt álles aanvragen, dan duiken wij in het archief om te kijken of we het hebben. Verlamd door de keuzestress? Roosmarijn en Michiel helpen je graag een handje. Een lijst met 10 tips, van de legendarische show van US rocker Lenny Kravitz in 1991 in het Utrechtse Vredenburg, tot het nog geen week oude optreden van rootsrockers The Gaslight Anthem op Paaspop en hele bijzondere sessies op Vlieland en Pinkpop!

DE TIPLIJST VAN ROOSMARIJN EN MICHIEL VOOR 6 APRIL:
1. The Gaslight Anthem op Paaspop 2013
De grote Paaspop tent liep zondag weer helemaal vol voor de American Roots Slang van deze mannen. The Gaslight Anthem liet het eerder al op Pinkpop (2009) en Lowlands zien. Dit jaar zijn ze terug in Landgraaf en dankzij de opnames uit Schijndel zie je vast wat je kan verwachten.

2. Lenny Kravitz in Vredenburg 1991
Een absolute klassieker uit de VPRO-archieven! Uit de tijd dat Mr. Cab Driver zo'n beetje Sitting On Top Of The World was, niet in het minst dankzij zijn sterke debuutalbum Let Love Rule. Net na de release van opvolger Mama Said deed Lenny Kravitz het Utrechtse Muziekcentrum Vredenburg aan voor een begeesterde show, die niet alleen tot de favorieten van Bram van Splunteren behoort.

3. Gers Pardoel en The Opposites op Pinkpop 2012
Van die momenten die duidelijk maken dat 1+1 niet altijd 2 is en hoe mooi het is als twee artiesten niet lukraak door de managers aan elkaar gekoppeld zijn, maar elkaar haarfijn aanvoelen. Een show waarin de hippop van Gers en de keiharde Opposites partysound elkaar op het Pinkpop hoofdpodium versterken, wat in een hele dikke show resulteert. Landgraaf zal nooit meer hetzelfde zijn.

4. Foster The People op London Calling 2011
Wat een klein zaaltje voor die jongens: die bovenzaal van Paradiso. Inmiddels is Foster The People een veel grotere band, maar in 2011 was de timing voor een boeking op London Calling perfect. De eerste EP uit 2010 had de weg voor de indiepoppers uit L.A. geplaveid en ten tijde van de release van het debuutalbum speelden ze in Paradiso met slimme elektronische pop, ergens tussen Two Door Cinema Club en Passion Pit in.

5. Daily Bread in Paradiso 2012

Het Friese garagetrio met orgel van weleer is getransformeerd tot een beste Amsterdamse wave-groep, die vorig jaar ook nog eens een geweldige liveband bleek. Nee, de band rond de fascinerende zangeres Kimberly van der Velden heeft nog niet de erkenning gekregen die ze verdient.

6. Lucky Fonz vuurtoren sessie op Vlieland 2007
In 2007 had Otto Wichers zich al geopenbaard als begenadigd singer-songwriter, die als Lucky Fonz III na de winst in de Grote Prijs van Nederland tweede album Life Is Short afleverde. Vlieland was natuurlijk ook al een pracht van een waddeneiland, maar Into The Great Wide Open moest nog uitgevonden worden. Wichers nam 3voor12 mee naar de vuurtoren van Vlieland voor een bijzondere sessie, die zo goed beviel dat we er later graag terugkeerden voor ITGWO-sessies.

7. Blaudzun op Lowlands 2012
2012 was een jaar waarin aan het oogsten van Blaudzun maar geen einde leek te komen. De zegetocht voerde ook langs Biddinghuizen en dankzij de fenomenale show op Lowlands zagen veel meer mensen die kroon opeens op het hoofd van de songwriter schitterde. Sindsdien kan niemand meer om Johannes Sigmond heen, ook DWDD niet en zeker Pinkpop 2013 niet.

8. Kensington op Paaspop 2013
De winnaar van de 3FM Serious Talent Award is vastgelegd voor Sziget en staat deze zomer dus op een Hongaars eiland voor tienduizenden mensen te spelen. Hoe terecht dat is, lieten ze op Paaspop nog maar eens horen. Iets wat ze straks op Pinkpop ongetwijfeld gaan herhalen.

9. Cloud Nothings in Vera 2012 (beluister hier Stay Useless in Vera)
Man wat sloeg dat derde Cloud Nothings album begin 2012 in! Op Attack On Memory, de eerste volwaardige bandplaat, grijpt de band uit Cleveland, Ohio terug op de grunge en noise die eind jaren '80 de kop opstaken. Dylan Baldi en consorten goten dat bovendien in een vernietigende liveshow die dat jaar op festivals Le Guess Who?, London Calling en Lowlands diepe indruk maakte. En dan was er nog een set memorabele clubshows. 3voor12 was erbij in Vera, dé plek in Nederland waar Cloud Nothings altijd gedijt.

10. Opgezwolle sessie op Pinkpop 2006
Waar Extince en Osdorp Posse als voorname pioniers en wegbereiders voor Nederhop gelden, daar staat Opgezwolle voor de popularisering van het genre naar een veel breder publiek. Het begon voor rappers Phreako Rico, Sticky Steez en beatmaker Delic met de Grote Prijs in 2001, waarin ze het nog aflegden tegen Raymzter. Een jaar later tekenden ze bij Top Notch voor drie albums: Opgeduveld (met Duvelduvel), Vloeistof/Brandstof en Eigen Wereld, waarmee de status van de groep legendarische proporties aannam. In 2006, een jaar voordat Delic op wereldreis ging en daarmee Opgezwolle afsloot, namen we een exclusieve Pinkpop-grassessie op met het trio trommelend op een kliko.

Vanzelfsprekend kun je die shows aanvragen, maar het kan je ook op andere ideeën brengen. Neem daarvoor bijvoorbeeld ook eens een duikje in het rijke 3voor12-video-archief.

Zaterdagavond 6 april wordt de vijfde uitzending om 23.55 uitgezonden op Nederland 3. Zie hieronder het resterende uitzendschema (onder voorbehoud):
-Za. 6 april:           23:55
-Za. 13 april:         00:20
-Za. 20 april:         00:30

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12