Unheimisch futurisme in nieuwe videoclip Thomas Azier

"Het is zo gemakkelijk om jezelf in Berlijn te verliezen"

Timo Pisart ,

Aanvankelijk denk je naar een klassiek boy-meets-girl-verhaal te kijken, maar al gauw blijkt er iets duisters en futuristisch gaande. Vandaag brengt Thomas Azier een parel van een videoclip uit bij zijn track Angelene, een ode aan 'zijn' Berlijn. "Ik voel me alsof ik me de hele tijd in een fucking David Lynch-film bevind, ik word er helemaal gek van."

Wat een prachtige video slingerde Thomas Azier (een van de 12van3voor12 van 2013) vandaag online: een korte film geregisseerd door Sander Houtkruijer bij zijn track Angelene. In eerste instantie denk je naar een wat donkere jaren '80-boy-meets-girl-videoclip te kijken, maar na een tweetal minuten krijgt de video een futuristisch en unheimisch randje. "We hebben de stad benaderd als karakter zoals een hedendaagse film noir", vertelt Azier vanuit zijn woonplaats Berlijn.

Het is de stad die hem al vijf jaar in zijn greep houdt. "Ik voel me continu alsof ik me in een fucking David Lynch-film bevind, ik word er helemaal gek van. Gisteren was ik nog in een of andere bar waar een 80-jarig vrouwtje verkleed als Pocahontas helemaal naar de klote ging. Het is zó bizar. Het gevoel dat het soms wat te veel wordt om hier normaal te functioneren, dat zit ook in de video. Mijn realiteit voelt bijna als fictie, het is zo gemakkelijk om jezelf in Berlijn te verliezen. Sander heeft dat bij me aangewakkerd, hij is heel goed in het onder woorden en in beeld brengen wat ik met mijn muziek probeer te doen."

Eerder regisseerde Houtkruijer al de videoclip van het Thomas Azier-nummer Red Eyes. Inmiddels heeft hij internationale roem vergaard met de video bij One day / Reckoning Song (Wankelmut Remix), die al 80 miljoen (!) keer is bekeken. Azier: "Sander snapt me helemaal, hij zag precies de juiste referenties. Zo stuurde hij Béla Tarr door. Dat raakte me enorm, want het kwam zó overeen met het gevoel dat ik de afgelopen vijf jaar heb gehad."

Hylas 003 wordt een volwaardig album
Eerder bracht Azier al twee EP's uit genaamd Hylas 001 en Hylas 002. Op nummer twee stond Angelene, nummer drie zou een afsluitend deel in de trilogie worden. Het totaal zou worden gebundeld en als album uitkomen, maar Hylas 003 is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig album, vertelt Azier. Gisternacht zat hij nog tot laat in de nacht in de tot studio omgebouwde fabriek om eraan te sleutelen. "Het begint een beetje blurry te worden, het is nu februari en het sneeuwt hier nog. Ik heb hier zó veel geschreven. Uit meer dan honderd nummers heb ik er inmiddels zestien geselecteerd. Nu ben ik aan het kijken welke songs écht staan voor die vijf jaar."

Het debuutalbum van Thomas Azier staat gepland voor najaar 2013. Op 22 juni staat hij op Best Kept Secret in Hilvarenbeek.