Twintig jaar Megahit: van Candy Dulfer tot Arcade Fire Twintig jaar Megahit: van Candy Dulfer tot Arcade Fire

'De Megahit is minder voorspelbaar geworden'

, Judith Laanen

Twintig jaar Megahit: van Candy Dulfer tot Arcade Fire

'De Megahit is minder voorspelbaar geworden'

Judith Laanen ,

Candy Dulfers ‘Sax-A-Go-Go’ was in 1993 de allereerste Megahit op 3FM. Morgen wordt de duizendste Megahit gekozen en zendt 3FM alleen maar voormalig megahits uit. 3voor12 belde met zenderdirecteur Wilbert Mutsaers en 3voor12 Radio-dj Roosmarijn Reijmer over twintig jaar Megahits. Mutsaers: “Het is onze taak als radiostation om Nederlandse acts te steunen.”

De Megahit wordt eens in de drie uur gedraaid, waarmee de plaat in de week dat deze Megahit is, de meest gedraaide plaat van 3FM wordt. Volgens Roosmarijn Reijmer, 3FM-dj voor 3voor12 Radio heeft een artiest belang bij de status van Megahit: “Het is een nummer waarvan 3FM vindt dat je die moet horen. Dat kan de doorbraak voor een artiest betekenen, zowel nationaal als internationaal.”

De Gotye-casus
Neem bijvoorbeeld de Belgische Australiër Gotye. Totdat hij Megahit werd op 3FM was hij nog nooit buiten Australië gedraaid, aldus Reijmer. “We kregen de plaat opgestuurd door een luisteraar, en met zijn Megahit-status brak hij voor het eerst in het buitenland door. Hij werd tot dan toe alleen in Australië gedraaid.”

‘Caro Emerald had ook zonder Megahit een goed liedje’
Ook Nederlandse artiesten plukken de vruchten van hun Megahits, zegt Wilbert Mutsaers, die sinds 2009 zendermanager is van 3FM, Radio 6 en Funx. Hij vindt het ook de taak van 3FM om Nederlands talent te steunen. “Neem bijvoorbeeld Caro Emerald. Zonder onze Megahit was Emerald ook wel groot geworden, want ‘Back It Up’ (uit 2009, red.) is gewoon een goed liedje. Maar dankzij onze Megahit ging een drankmerk overstag om één van haar liedjes in hun reclame te gebruiken.”

Hoe wordt een nummer Megahit? Supergeheim!
Wat de precieze redenen zijn voor het uitroepen van een nummer tot Megahit blijft binnen de kamer van Mutsaers, waar het wekelijkse dj-overleg gevoerd wordt. Maar hij kan wel wat factoren noemen die een rol kunnen spelen in de Megahit-benoeming: “Soms is de timing belangrijk, dus als een band op een festival komt spelen. We willen niet vier of vijf keer achter elkaar een voor de hand liggende artiest, maar het ligt ook aan het aanbod. En soms heeft een artiest nieuwswaarde, zoals Justin Timberlake bijvoorbeeld, die na zeven jaar eindelijk weer een plaat heeft gemaakt.”

De meeste stemmen gelden, en bij die stemming gaat het er soms hard aan toe. “Er is wel eens iemand weggelopen uit het overleg, en er wordt wel eens met deuren geslagen”, lacht Mutsaers. “Maar dat betekent dat er discussie is, dat is goed!” Uiteindelijk moet het een plaat worden die alle dj’s graag willen horen. “Het is belangrijk dat alle dj's samen de Megahit kiezen, zo wordt een track ook met groter enthousiasme en oprechte beleving aangekondigd en komen we bovendien tot gevarieerde en goede keuze's."

‘Megahits zijn minder voorspelbaar geworden’
Terug kijkend op twintig jaar Megahit zegt Mutsaers dat de lijst minder voorspelbaar is geworden. Zo hebben artiesten met een bombastisch nummer, zoals Kytemans ‘Mushroom Cloud’ of Arcade Fire’s ‘We Used To Wait’ – volgens hem niet de meest makkelijke band – toch een plekje binnen de lijst kunnen krijgen. Maar ook nummers die eigenlijk teveel afwijken van de rest van de playlist, zoals James Blake’s ‘Limit To Your Love’, kunnen Megahit worden, aldus Mutsaers.

“Als je de lijst langs loopt herken je behalve momenten uit je eigen leven die aan een bepaald liedje gekoppeld zijn, ook veranderingen in de muziekwereld. De laatste jaren is bijvoorbeeld meer ingezet op nieuw en Nederlands talent en niet op de plaat die de grootste hit zou kunnen worden. Soms is het dan onverwacht als een plaat nadat ‘ie Megahit geweest is een enorme hit wordt. Zoals Gotye dus.”

‘Toploader heb ik nog lopen pluggen bij iedereen’
Toen Reijmer nog achter de schermen werkte, te weten op de internetredactie van 3FM, was ze enorm fan van ‘Achilles Heel’ van Toploader. “Die heb ik toen nog lopen pluggen bij iedereen die in dat dj-overleg zat. Toen dat nummer Megahit werd was ik heel trots.” Haar huidige favoriet is Ben Howards ‘Keep Your Head Up’: “Op het moment dat we hem Megahit maakten was het nummer nog helemaal geen hit. Sterker nog, het was al twee keer eerder uitgebracht. Toen hij ook op Pinkpop stond, zei ik dat we er toen aan moesten gaan hangen. Daar heb ik erg mijn best voor gedaan.” En niet geheel zonder succes: Howard won ook lachend de Song van het Jaar 2012.

Megahits op een rij
Uiteraard levert twintig jaar lang bijna elk week een plaat in de spotlight zetten een aardig overzicht op. Daaruit valt op te maken dat Anouk 'de koningin van de Megahits'  is, en niet alleen als Nederlandse artiest. Anouk heeft het vaakst een Megahit binnen geharkt: maarliefst vijftien keer. Met elf Megahits volgen de Britten Coldplay, daarna nog een Nederlandse act: Kane mocht negen keer een Megahit afstrepen. Het complete overzicht van alle Megahits vanaf 1993 op een rij kon 3FM iedereen natuurlijk niet onthouden.

Vrijdag 22 februari wordt de 1000e 3FM Megahit uitgeroepen rond de klok van 16.20 uur door Coen en Sander. 3FM zendt de hele dag alleen maar ex-Megahits uit.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12