Geen Fabriq festival in 2013 Geen Fabriq festival in 2013

Belmont Bookings en W2 beraden zich op toekomst Bosch' festival

, Ingmar Griffioen

Geen Fabriq festival in 2013

Belmont Bookings en W2 beraden zich op toekomst Bosch' festival

Ingmar Griffioen ,

Er komt geen FabrIQ festival dit jaar. Na drie edities beraden organisatoren Belmont Bookings en W2 Poppodium zich op de toekomst van het festival in Den Bosch. De partijen waren onder meer ontevreden over de publieke opkomst en het is zeer de vraag of FabrIQ überhaupt nog terugkeert. "Ik hoop het wel, maar in welke vorm is onzeker", vertelt Bas Flesseman van Belmont. "Of het volgend jaar weer lukt en weer FabrIQ gaat heten, betwijfel ik ten zeerste", reageert Ivo Cooymans van W2.

Voor de vorige editie stelde FabrIQ, ondertitel ‘festival of Instrusive Quality’, een sterk programma samen met namen als Chad VanGaalen, Damien Jurado, Cass McCombs, Xiu Xiu, LUIK en Kim Janssen. Toch kwam er onvoldoende publiek kijken in W2, de Verkadefabriek en de Toonzaal. Flesseman: "Ik vond het zelf moeilijk om te zien dat er uit de lokale scene weinig publiek op afkwam, maar voornamelijk landelijk publiek." Cooymans herkent dat: "Het is nooit alleen een festival voor Den Bosch geweest, maar het leek hier minder te leven dan we gehoopt hadden. Dan is het heel makkelijk om te zeggen dat het aan het publiek ligt, maar misschien ligt het wel aan ons, aan de promotie bijvoorbeeld."

Het festival werd in 2010 opgezet door Belmont Bookings en W2 Poppodium, maar de partners besloten 'al een tijdje geleden' dat er geen FabrIQ 2013 zou volgen. "Het voelde lastig om door te gaan en zag er beter uit om een keertje over te slaan", vertelt Flesseman, die laat doorschemeren dat Belmont en W2 het ook moeilijk vonden om 'de ideeën op elkaar af te stemmen'. Cooymans: "We willen weer van de bodem af bekijken wat we beter kunnen doen. Er zitten veel mooie elementen in het festival, maar het is nog niet helemaal perfect. We zijn op allerlei vlakken aan het heroverwegen: ook financieel en qua publieksbereik. De laatste keer hebben we toch net iets minder mensen bereikt."

Dat de twee partijen elkaar weer vinden in een FabrIQ festival in Den Bosch lijkt onwaarschijnlijk. "We hebben al wel wat ideetjes liggen", reageert Cooymans. "We moeten kijken wat voor de plek en het festival het beste is. Maar of het volgend jaar weer gaat plaatsvinden en of het FabrIQ gaat heten, ligt nog helemaal open. We moeten op allerlei gebieden weer een pas op de plaats maken en dus ook in de samenwerking met partners."

3voor12 Den Bosch en 3voor12 deden uitgebreid verslag van de drie edities van FabrIQ:

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12