Hollandse Nieuwe van de Maand: Rita Zipora klimt uit Nederlandse cocon

"Het klonk zo lekker in Paradiso, dat smaakt naar meer!"

Joost van Beek ,

Iedere maand kiest 3voor12 de Hollandse Nieuwe van de Maand. Welke artiest van eigen bodem maakt indruk, van welke act wordt het meest verwacht? De uitsmijter van 2013 is Rita Zipora met Nederlandstalige liedjes doordrenkt van Britse electropop. De Amsterdamse met zalvende stem brengt op 10 januari haar debuutalbum uit en staat een week later op Noorderslag. "Als je op reis bent, krijg je de kans uit een cocon te kruipen, Nederland van een afstand te bekijken."

Het was even schrikken voor Rita Zipora. Vanuit het niets werd haar single op 3FM gedraaid door Roosmarijn Reijmer. Voor de uitzending van 3voor12 Radio ontving ze een tweet van de DJ. Dat ze zo maar even de radio moest aanzetten. Even later pompte Wasem door de speakers. Haar drieënhalf minuut durende radiodebuut. “Dat was onverwacht. Vanaf januari wilden we eigenlijk pas gaan uitpakken met een album en singles. Het balletje is wat eerder gaan rollen”, vertelt Zipora. Wasem is een dromerig, trippy liedje. In de luwte van het nummer klinkt sensueel geluid dat gehijg suggereert. Wasem gaat over subtiel verlangen. Of lust? "Sirenes klinken, de brug dreunt door/Alles wat stil stond/Verrekt en beweegt en verdraaid en bezweet/Mag ik weer lopen en aan één ding denken /Tot ik alles vergeet." Klinkt als uit het dagelijks leven gegrepen, maar de Amsterdamse vond de inspiratie ver van huis. Het palet aan ideeën dat ze aan de andere kant van de wereld opdeed vond een weg naar de debuutplaat. Soms expliciet, soms tussen de regels door. “Tijdens mijn reizen door Midden-Amerika en Mongolië ben ik pas echt veel gaan schrijven. Als je zo ver weg bent, krijg je de kans uit een cocon kruipen, Nederland van een afstand te bekijken. Het deed me beseffen dat er veel is wat mensen in het algemeen verbindt. Dat iedereen dezelfde verlangens en dromen heeft. En ik zag de verschillen. Als je drie maanden in de hitte zit ga je ineens de schoonheid van iets als de herfst inzien. En Mongolië! Dat is zo’n leeg land, compleet het tegenovergestelde van Nederland. In Nederland is alles van iemand.”

Haar definitieve muzikale vorm vindt Zipora op het conservatorium in Den Haag. Ze is dan al haar hele jonge leven gek op muziek, en voornamelijk bezig met zingen. “Ik was een jaar of vijftien toen muziek mijn leven begon te beheersen. Ik speelde al op verschillende locaties, zoals de Badcuyp in Amsterdam.” Na de middelbare school is het conservatorium een logische stap. Hier maakt Zipora kennis met de meer technische kant van het muzikantendom, en ontwikkelt ze een liefde voor de piano, het instrument waar ze tot de dag van vandaag haar liedjes op componeert. De Haagse muziekschool blijkt een warm bad. “Ik had geen heldere doelen voor ogen toen ik naar Den Haag trok, maar ineens merkte ik wel dat muziek maken het allerbelangrijkste voor mij is.”

Luisterend naar het werk van Rita Zipora openbaart zich een aanstekelijke mix van bezwerende electro en dromerige, perfect gearticuleerde zang. “Ik was altijd al gek op Portishead en Massive Attack. Toen producer Attie Bauw mijn muziek hoorde, wees hij me op invloed van deze bands. En verrek, dat klopte! Het was geen bewuste keuze, het gebeurde gewoon.”

Zipora is blij dat zingen in het Nederlands weer populairder lijkt te worden. “Het gebeurt steeds vaker. Ik hoor wel eens dat Nederlands een moeilijke taal zou zijn om in te zingen. Ik vind van niet, het is je moedertaal, kom op! Als ik een platenzaak binnenloop en door het vak ‘Nederlandstalig’ blader erger ik me. Dan staat Spinvis naast Frans Bauer. Alsof Nederlandstalig een genre op zich is. Ik was trouwens zo blij toen ik voor het eerst Bagagedrager van Spinvis hoorde. Wauw, hij opende echt nieuwe deuren.”

Ook Zipora wil een organisch geheel van tekst en muziek maken. “Tekst mag niet onderdoen voor muziek of andersom. Ik permitteer het me om vrijheid hierin te nemen. Het ene couplet mag langer zijn dan het andere. Ik wil een verhaal vertellen. Die vrije benadering houdt het creatieproces spannend.”

Hoewel Rita Zipora pas net komt kijken in het popcircuit heeft ze al aardig wat vlieguren gemaakt. Na haar studie flirtte ze wat met theater, maar uiteindelijk gaat haar voorkeur uit naar de clubs. “Omdat de sfeer wat losser is, mensen dansen, er wordt gedronken. Ik heb het idee dat ik in de clubs de kans heb om meer jongeren aan te spreken. Tijdens het afscheidsconcert van Paradisodirecteur Pierre Ballings mocht ik even van de grote zaal proeven. Het klonk zo lekker in Paradiso, dat smaakte naar meer!”

Debuutalbum Als Ik Kijk staat gepland voor 10 januari, later die maand staan Rita Zipora en haar band op Noorderslag. Daarna hopen ze het clubcircuit in te duiken. “Er moet nog veel geregeld worden, maar ik heb er onwijs veel zin in. Ik heb een fantastische band om me heen en live spelen is het leukste wat er is. Het opnameproces was een trip. Het is geweldig om de muziek nu te kunnen delen, en Nederland in te gaan.”