Incubate organiseert simultaan electro cha3bi feesten in Tilburg en Cairo

"Revolutie of niet, er wordt altijd getrouwd en gefeest"

Atze de Vrieze ,

Het Incubate festival heeft er een bijzonder programma-onderdeel bij. Op zaterdagmiddag 21 september vinden gelijktijdig in het Duvelhok in Tilburg en in Cairo op 800 meter van het Tahrirplein bruiloften plaats, waarbij zogeheten electro cha3bi artiesten zullen optreden. Het is Incubate gelukt visums rond te krijgen voor twee artiesten: Sadat en Alaa Fifty Cent (inderdaad, vernoemd naar...) De twee feesten zullen met een videoverbinding met elkaar in contact staan.

Joost Heijthuijsen van Incubate raakte de afgelopen maanden gefascineerd door electro cha3bi, een opkomende stijl in de Egyptische jongerencultuur. Het is een combinatie van Arabische muziek en westerse stijlen als electro en rap. Heijthuijsen reisde samen met John Doran van The Quietus naar Egypte, stelde een aantal mixtapes samen en begon met een paar anderen het collectief Cairo Liberation Front. "De periode dat ik in Cairo was, was relatief rustig, maar ook toen waren er rellen op het Tahrirplein. Waar vroeger iedereen zweeg over politiek omdat er een dictatuur heerste, heerste nu een constant grimmige stemming."

Tegelijk ging het leven door. "Cairo is een stad met 20 miljoen inwoners. Je moet het je zo voorstellen: als op de Dam geprotesteerd wordt, gaat de Bijlmer gewoon door. Er wordt altijd getrouwd en gefeest. We hebben vaak het beeld dat mensen alleen maar bezig zijn met de politieke opstand en voor de rest niets meer doen, maar het leven gaat gewoon door." Volgens Heijthuijsen horen de electro cha3bi feesten bij het dagelijks leven. "Ze vinden vaak buiten op straat plaats, en heel de buurt sluit zich dan aan voor een groot euforisch feest. Onze performance zou eerst 's avonds plaatsvinden, maar is in verband met de avondklok naar de middag verplaatst."

Incubate werkt voor het project samen met de Townhouse Gallery in Egypte en met Het Zuidelijk Toneel. Artistiek directeur Matthijs Rumke van Het Zuidelijk Toneel zal in Tilburg met beeldend kunstenaar Ayman Ramadan het feest voorbeschouwen, acteur Lucas de Man zal de dag in Cairo doorbrengen. "Hij gaat ondanks de omstandigheden toch die kant op. Lucas heeft onder andere een theaterversie van Fight Club gemaakt. Hij vindt dat theater juist moet gaan over wat mensen in dit soort situaties doen, en over hoe je daar via kunst een verhaal in kunt brengen."

Inmiddels wordt het electro cha3bi wereldwijd op allerlei plekken opgepikt. Diverse op Afrikaanse muziek gerichte media besteedden er aandacht aan, maar nog opmerkelijker: het toonaangevende persbureau Reuters plaatste gisteren een interview met Heijthuijsen. "Ik heb mezelf zitten googlen vanmorgen, ik ben in allerlei kranten tussen het 'gekke nieuws' terecht gekomen. Reuters vond het interessant omdat het een ander licht werpt op de zaak. We horen eigenlijk weinig over de jongerencultuur in Egypte. Toen destijds South Central LA in de fik stond, was er ook ineens een jongerencultuur die betekenis probeerde te geven. Het gaat niet meer alleen om de revolutie an zich, er is veel interesse in de bewegingen die hebben bijgedragen aan de situatie."

Meer info over het evenement.