Top 10 clips die MTV boycotte Top 10 clips die MTV boycotte

Overzicht van de laatste 30 jaar met o.a. Queen, Foo Fighters & Justice

, Paul Bijkerk

Top 10 clips die MTV boycotte

Overzicht van de laatste 30 jaar met o.a. Queen, Foo Fighters & Justice

Paul Bijkerk ,

MTV heeft besloten de nieuwe videoclip Handshake van Two Door Cinema Club niet uit te zenden. In de clip worden de bandleden onthoofd en fungeren de hoofden als bowlingbal. In de clip is verder amper een bloedige scène te bespeuren, toch besloot MTV de clip te boycotten. 3voor12 maakte een top 10 van bekende en minder bekende controversiële muziekvideo's door de jaren heen, die door MTV van de buis geweerd zijn.

10. Rick James - Super Freak (1981)
De videoclip van Rick James werd in 1981 door MTV als zwaar over de top bestempeld.  MTV zag zichzelf eerder als platform voor bands van rock formaat dan voor de funky hiphop van James. De pooierachtige clip was volgens de zender ook te denigrerend naar vrouwen. Geloof het of niet, maar het duurde nog tot 1983 tot de eerste zwarte artiest op MTV werd gedraaid: Michael Jackson met Billy Jean.

9. Queen - Body Language (1982)
Dit is een van de eerste clips die door MTV aan banden werd gelegd. De Engelse rockformatie maakte met deze disco/funk single vanuit de glamrock een stap naar dance. Vooral in de VS was het een grote hit. De verschijning van naakte bezwete lichamen was voor MTV in het begin van de jaren '80 te seksistisch.

8. Madonna - Justify My Love (1990)
Deze in zwartwit opgenomen clip werd door MTV als masochistisch bestempeld, vooral de scène waarbij Madonna een man aan zijn haar trekt. Ze speelt de hoofdrol overigens samen met haar toenmalige vriend, model en acteur Tony Ward. De videoclip moest een ode voorstellen aan de Franse film La Baie des Anges uit 1963.

7. Skinny Puppy - Worlock (1990)
Deze Canadese industriële muzikanten kwamen in 1990 met de single Worlock. in het nummer is een sample van Helter Skelter van The Beatles te horen. De beelden die gebruikt zijn voor de videoclip komen uit 16 verschillende horrorfilms uit de jaren '70 en '80 waaronder: Hellrasier, Combat Shock en Deep Red. Naalden in ogen, oogballen die uit schedels worden gehaald, vooral heel veel bloederige scènes. En vooral bedoeld om te shockeren. Probeer maar eens te kijken! Niet heel gek dat MTV deze clip verbood.

6. Soundgarden - Jesus Christ Pose (1991)
De Amerikaanse grunge-band bracht dit nummer als eerste single uit in 1991 op het derde studioalbum Badmotorfinger. Dit nummer kreeg voornamelijk veel airplay op de radio, de clip werd door MTV niet gedraaid. De band werd beschuldigd van anti-christelijke uitingen. De clip toont de band in de woestijn met tussendoor beelden van cyborgs, kruizen en van vrouwen en skeletten die worden gekruisigd. De band werd zelfs met de dood bedreigd door fanatieke christelijke groeperingen. Volgens Chris Cornell was de clip gewoon met zes minuten te lang en had MTV hierdoor te weinig tijd voor airplay van andere clips.

5. Nine Inch Nails - "Closer" (1994)
Het nummer wat op hun album The Downward Spiral uitgebracht werd, had alleen al vanwege de controversiele teskt qua uitzending voor problemen kunnen zorgen. Met teksten als I want to fuck you like an animal en you let me violate you werd duidelijk dat ze wilden shockeren. Bij de muziekvideo werden ook nog eens een naakte kale dame, een gekruisigde aap, SM materiaal en een onthoofd varkenshoofd getoond. Kortom voor MTV genoeg reden om hier niets van te tonen. 

4. The Prodigy - Smack My Bitch Up (1997)
De clip waar vooral alle cliché's van hedonisme de revu passeren, waaronder drugs, drank, geweld en een bezoek aan een stripclub, was de twaalfde single ooit van The Prodigy. De scenes worden vanuit het kijkersperspectief gefilmd. De clip eindigt voor de kijker verrasend, wanneer het hoofdpersonage besluit de stripper in het slot van de video mee naar huis te nemen. Blijkt de weerspiegeling van het hoofdpersonage verrassend een blonde dame te zijn.

3. Marilyn Manson - Coma White (1999)
De Shockrocker Marilyn Manson heeft meerdere clips die MTV niet heeft uitgezonden, een daarvan is de clip van het nummer Cryptorchild. Hierbij gebruikt hij evenals skinny Puppy materiaal uit horrorfilms. In Coma White reconstrueerde hij de dood van JFK waarin hij zelf de rol als President vertolkt. Voor MTV genoeg reden om deze clip te verbannen van de beeldbuis. Uiteindelijk werd de clip wel uitgezonden met een disclaimer geschreven door de shockrocker zelf.

2. Foo Fighters - Low (2003)
In deze clip trekken twee trailertrashers met Dave Grohl en acteur Jack Black een avond door in een motelkamer. De drank wordt goed genuttigd, de beelden met amateur handcam gemaakt leveren een mastruberende Grohl op zijn hotelbed, die zich verkleed als vrouw en waarbij uiteindelijk zelfs het kotsen in het toilet de kijker niet bespaard blijft. De single kwam in 2003 uit en is door MTV ook nooit uitgezonden.

1. Justice - Stress (2008)
In deze clip rennen ontspoorde jongeren door de straten van Parijs om zoveel mogelijk rebelse streken uit te halen. Graffiti spuiten, mensen beroven, ze zijn gewelddadig tegen alles en iedereen op straat. Tot slot steken ze na joyriden een gestolen auto in vuur en vlam. De clip leidde tot veel discussie, in Frankrijk ook verboden van de beeldbuis. De discussie leidde niet enkel tot de geweldadige scenes, maar voornamelijk de kritiek op de makers op de keuze om Noord-Afrikaanse jongeren zo'n negatieve afspiegeling van de jeugd in Frankrijk te laten weergeven.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12