Roadburn: de tips van Danko Jones, Pitchfork, The Quietus en Iron Fist

Kenners gidsen door het vierdaagse programma

Ingmar Griffioen ,

Roadburn mag dan elk jaar strak en snel uitverkopen, het programma zal voor veel festivalbezoekers nog wel wat geheimen herbergen. Zo telt het Tilburgse festival 94 shows plus een vrijdags Electric Grindhouse Cinema matinee met vier bands. Genoeg te kiezen dus en daarom vroeg 3voor12 vier kenners en liefhebbers naar hun drie tips uit het programma. Met tips van metal-journalisten Kim Kelly (die o.a. voor Pitchfork, NPR en Terrorizer schrijft), Jamie Thomson (The Guardian, The Quietus, Vice) en Louise Brown (Iron Fist, The Quietus en Metal Hammer) en van de Canadese rocker en Roadburn-fan Danko Jones.

Roadburn 2013 van donderdag 18 tot zondag 21 april
Roadburn 2013 biedt in alle zalen van 013 en het tegenoverliggende Patronaat liefst 94 optredens en een vrijdags Electric Grindhouse Cinema matinee met Aderlating, Nicklas Barker, Attila Csihar en Shazzula en verder zijn er twee dagen Roadburn presents showcases in Cul de Sac. Dan hebben we het nog niet eens over de masterclass in Hall Of Fame met o.a. Victor Griffin van Pentagram, een instore op Record Store Day in Sounds van John Baizley (Baroness) en kunst in 013, The SEA Foundation en Het Patronaat. Tijd om de hulp in te roepen van de kenners.

These tips in English?

Deze tips zijn uiteraard vertaald. Klik hier voor the Roadburn tips in English.

Danko Jones ken je van het nummer Lovercall en het album Born A Lion, waarmee het Canadese rocktrio in 2002 internationaal doorbrak. Zeven albums leverden de groep af. De gelijknamige kopman heeft ook een grote liefde voor het zwaardere gitaarwerk, zo bleek vorige maand toen hij in een vlammend blog op de Huffington Post site de loftrompet stak over het festival en organisator Walter Hoeijmakers. Logisch dus dat we Jones naar zijn drie tips vroegen en dat hij er in alle enthousiasme vier terugstuurde:

Electric Wizard - vrijdag 21.45, 013 Grote Zaal

Als het kijken naar hoe Liz Buckingham een omgekeerde kruis bespeelt nog niet genoeg reden is om Electric Wizard te gaan zien, dan trekt hun satanische doom je misschien over de streep. Ik rook geen drugs, maar Electric Wizard is het beste argument om daarmee te beginnen.

Cult Of Luna - zaterdag 17.10, 013 Grote Zaal

Gedoopt in de grote traditie van Neurosis-geladen euforie, behoort het Zweedse Cult Of Luna al jaren tot mijn favorieten voor wanneer ik de behoefte tot 'cross-overen' moet bevredigen. Dit zevental live zien is waarschijnlijk het dichtste dat je bij het zien van het 'witte licht' zult komen.

Moss - vrijdag 19.15, 013 Kleine Zaal

Ik raakte verslingerd aan Moss, toen ze hun Sub Templum album uitbrachten en het luisteren naar deze vorm van doom is een verworven smaak. Zoals bij veel Roadburn acts loont het de moeite om de hele set mee te maken, want de opbrengsten zijn zeer gul. Laat Moss niet door je vingers glippen!

High On Fire (Art Of Self Defense) - donderdag 19.30, 013 Grote Zaal
Zien hoe High On Fire hun eerste album integraal speelt is de beste bevestiging van het bestaansrecht van een festival als Roadburn. Want hoe kosmopolitisch mijn thuisstad Toronto ook denkt dat ze is, het zal nooit de eer proeven van de volledige uitvoering van deze set binnen de stadsgrenzen.

Kim Kelly aka Grim Kim is een metal-journalist en publicist voor onder meer Iron Fist, Pitchfork, Terrorizer, NPR, Decibel, The Atlantic en The Daily Telegraph.

Dread Sovereign - vrijdag 14.00, Patronaat
Deze gloednieuwe Ierse supergroep bestaat uit vocalist A. A. Nemtheanga en drummer Sol Dubh van Primordial plus gitarist Bones van Zom/Wizards of Firetop Mountain en heeft al vele fans van 'gritty, vintage doom metal' bekoord met de eerste single van hun aankomende debuut 12" (volgende maand uit op Roadburn Records!). Nemtheanga's verheven, krachtige stem is direct herkenbaar en legt, met de gemene riffs en elementaire drums die zijn bandleden onder zijn triomfante gehuil plaatsen, de basis voor een album dat de altaren aanbidt van Saint Vitus, Bathory en Candlemass. Dread Sovereign speelt vrijdag hun allereerste show op Roadburn in Het Patronaat.

Duncan Evans - zondag 15.15, Cul de Sac

Vooral bekend voor zijn werk in de Engelse avant-garde black metal-band A Forest of Stars, waagt Duncan Evans zich zaterdag 20 april aan een intieme solo-performance in Cul de Sac. Zijn donkere, melancholische interpretatie van pastorale Engelse folk werkt beklemmend en roept beelden op van de mistige moerassen en overwoekerde kerkhoven van zijn moederland. Murder ballads, love songs en wat magie in overvloed op zijn debuut 'Lodestone' (binnenkort uit op Prophecy Productions).

Nihill - zondag 17.00, 013 Kleine Zaal

De Afterburner is traditioneel de plaats voor de meer mellow, chilled-out acts tijdens de een dag durende 'Roadburn cool-down', maar dit jaar zijn 'Dutch black metallers' Nihill er om te zorgen dat die dromerige zondag verandert in een absolute nachtmerrie. Het label "experimenteel" doet hen geen recht; dit Tilburgse trio creëert scherpe, hoekige en angstaanjagend agressieve extreme metal, die even bikkelhard als complex is. Met Dodecahedron-vocalist Michiel Eikenaar en Incubate's Jelle Agema op bas is Nihill een van Tilburgs felst schitterende - en meest giftige - sterren.

Jamie Thomson kun je kennen als The Roadburn Rider, een bijnaam die hij bij zijn collega's van The Quietus verdiende door van Londen naar Tilburg te fietsen voor Roadburn 2011. Verder schrijft hij ook voor The Guardian en Vice magazine.

Lantlôs - donderdag 19.00, Patronaat

De terugkeer van Alcest naar Roadburn geeft natuurlijk reden tot juichen, maar het nieuws dat artist-in-residence Neige hun gelegenheidspartners meeneemt uit Duitsland is de kers op de taart. Hun tweede album .neon (uit 2010) is niet alleen een hoogstaande blauwdruk voor de specialistische blackgaze niche, maar ook voor de gehele black metal. Als ze ook maar een tipje van die woeste schoonheid kunnen reproduceren, dan zal Roadburn niet weten door wat het geraakt is.

Uncle Acid and the Deadbeats - vrijdag 18.00, 013 Grote Zaal

In 2011 gaf Rise Above Records Roadburn z'n doorbraak-act in de vorm van het Zweedse Ghost, die nu hangt met 'the likes of' Dave Grohl en Phil Anselmo. Nu reikt het Engelse label ons nog een even terecht gehypete crypto-psyche outfit van mysterieuze origine aan. Van een act wiens platen al voor honderden euro's verkocht werden voordat ze ook maar één noot live speelden. Zorg dat je op tijd binnen bent voor hun eerste optreden buiten Engeland, al is het maar om je kleinkinderen te kunnen vertellen dat je erbij was.

Sigh - zondag 16.00, 013 Grote Zaal
Alleen een gek zou voorspellen wat een Sigh show met zich mee zou kunnen brengen. In de 15 jaar sinds ze de black metal wereld schokten met de intense avant-garde van Hail Horror Hail, heeft Sigh elke verwachting gelogenstraft. Van trippy psychedelica tot J-Pop, van Burning Spirit hardcore tot sax-gedreven power metal, Mirai Kawashima en co hebben de grenzen van wat extreme metal is, opgerekt tot iets dat de wildste dromen van de gelijkgezinden ver te boven gaat. Dit zeldzame optreden in Europa zal een glimp geven van hoever de rest achterloopt.

Louise Brown runt het nieuwe, aan heavy metal gewijde Iron Fist magazine en organiseert tevens seminars op vrijdag en zaterdag. De Londense muziekjournalist schreef voor Metal Hammer, Prog, The Quietus, Big Cheese, Vive Le Rock en was redacteur voor Terrorizer Magazine.

Hexvessel - vrijdag 18.15, Patronaat

Ik ben grootgebracht op heksen folklore en Lin. Mijn fantasie kreeg de vrije loop in velden van blauwe hyacinthen en duistere bossen, terwijl ik met de feeën meerende. Wie had toen kunnen vermoeden dat ik op het geluid van mijn jeugd zou stuiten op het Roadburn festival in de vorm van de weirde acid-folk groep Hexvessel? Er zit iets in de lofzangen van deze Finnen op de natuur, in hun 'Pan-sonische hymnes', dat maakt dat ik wanhopig terug naar die tuin verlang. Ze zijn de muziek van de lente... en met het geluk dat we recent qua weer hebben, brengen ze misschien een glimpje hoop mee naar Tilburg.

Sabbath Assembly, vrijdag 16.30, 013 Grote Zaal

Geboeid door de bizarre 60's cult The Process Church en hun evenredige aanbidding van God en Lucifer, was ik meteen aangetrokken tot Sabbath Assembly toen ze 'Restored To One' in 2010 uitbrachten. Met Roadburn favoriet Jex Thoth en Dave Nuss, die beiden eerder met Boredoms werkten, moest dit project de hymnes van de sekte weer tot leven wekken. Dave kwam vorig jaar terug met 'Ye Are Gods' en een nieuw koor met Jamie Myers van Hammers Of Misfortune en Genesis P-orridge van Psychic TV. Dit is de tweede oproeping van hun kerkgemeente op Roadburn en ik zou het voor geen geld willen missen.

Ihsahn, zondag 21.00, 013 Grote Zaal

Ik ben een black metal fanatic. Niet op een brede, overweldigende manier. Ik ben enorm kieskeurig eigenlijk. Emperor trek ik. Heel goed. Vanaf het moment dat ze in 1992 herrezen uit de as van Thou Shalt Suffer leken ze hun eigen pad te volgen. En dat pad heeft menig kronkelige route gevolgd en uiteindelijk naar Roadburn geleid. Frontman Ihsahn hield zijn creatieve 'anderszijn' altijd hoog, koopig en onbuigzaam waar het ging om het verleggen van grenzen. Hij treedt nu solo op tijdens de Roadburn Afterburner en heeft onder zijn eigen naam een carrière gesmeed die op het punt staat om die van zijn meest beroemde band te overschaduwen. En door nooit op zijn lauweren te rusten, is hij een van de meest opwindende artiesten in de alternatieve, progressieve en extreme muziek.

Roadburn 2013
Roadburn 2013 vindt van donderdag 18 tot en met zondag 21 april plaats in alle zalen van 013, het tegenoverliggende Patronaat en Cul de Sac.
3voor12 Tilburg doet verslag en 3voor12 maakt weer opnames.