Docu Jungle By Night en Brass Sabbath single met Gaslamp Killer online Docu Jungle By Night en Brass Sabbath single met Gaslamp Killer online

Primeur documentaire over de negen muzikanten

, Paul Bijkerk

Docu Jungle By Night en Brass Sabbath single met Gaslamp Killer online

Primeur documentaire over de negen muzikanten

Paul Bijkerk ,

De samenwerking tussen Jungle By Night en The Motherfucking Gaslamp Killler komt tijdens Record Store Day uit en is nu al op de Luisterpaal te beluisteren. De twee nummers tellende 7" is toepasselijk Brass Sabbath gedoopt. Op de Luisterpaal vind je ook de primeur van de documentaire die Bamm.tv over de negen Amsterdamse jongens schoten. De 'broers' van de Afrobeatband verhalen over hun inspiratiebronnen en de bijzondere band die ze inmiddels hebben opgebouwd. 3voor12 sprak met tenor-saxofonist Pieter van Exter van de band.

"We hebben elkaar twee jaar geleden ontmoet op de eerste editie van het Pitch Festival. Hij vond ons optreden zo vet dat hij naar ons toe kwam en ons een mixtape gaf. We zijn naar zijn show gaan kijken die avond en waren onder de indruk. We hadden al gauw het idee om samen iets in de studio te gaan doen." De negen jongens hebben uiteindelijk drie dagen met de Amerikaan in de Red Bull Studio's in Amsterdam gezeten. Drie sessies van 6 uur, waar twee tracks uit zijn ontstaan.

Beide tracks op de 7 inch single zijn geïnspireerd door de favoriete muziek van The Gaslamp Killer. De ene is een cover van Electric Funeral van Black Sabbath, de ander een melodietje van een Turkse muzikant. "Het is heel iets anders dan dat we normaal doen, we hebben het maar Brass Sabbath genoemd, het is een heel donker obscuur geluid, we hebben het nummer meer Jungle By Night-achtig geprobeerd te maken."

Documentaire
Een redacteur van online muziekplatform Bamm.tv had de band een jaar geleden gezien in Paradiso tijdens Felebration (een jaarlijks terugkerend tributefestival ter ere van Afrobeatgrondlegger Fela Kuti). "Na het optreden benaderde een redacteur ons, voor het maken van een documentaire. Toen hebben ze ons gevolgd naar onze albumpresentatie. We vertellen het verhaal achter de band en het hele concert is toen vastgelegd." De documentaire is nu ook op 3voor12 te zien.

Internationaal
De stap maken naar het land van The Gaslamp Killer, de VS, kost de band veel voorbereiding en geld, vertelt van Exter: "We moeten daar een goede tour zien te fixen, daar we zijn we nu wel mee bezig. Maar dat gaat misschien pas na het volgende album gebeuren. Maar er zijn wel radiostations in New York en platenzaken waar de 7 inch plaat wordt verkocht." Van het laatste album Hidden verkocht de band ook al enkele honderden platen in de VS. "We hebben vorig jaar al best veel in het buitenland gespeeld in Frankrijk, België, Turkije en op Sziget. Dit jaar spelen we ook in Rusland, Duitsland, Engeland en Frankrijk, maar het zou te gek zijn om zo'n tour in de VS te kunnen maken."

Nieuw materiaal
"We gaan nu weer rustig werken aan nieuwe nummers, we hebben inmiddels honderd keer gespeeld met materiaal van ons laatste album, we hebben hierdoor weinig tijd gehad om nieuwe nummers te maken. Nu gaan we weer zon- en zaterdagen met elkaar jammen en nieuwe dingen bedenken. Maar we hebben nog niet een idee of plan. Eerst maar eens lekker jammen met elkaar."

Op 20 april wordt de nieuwe 7 inch single Brass Sabbath gelanceerd op Record Store Day. Nog geen tien dagen later komen Jungle By Night en The Gaslamp Killer bij elkaar om op Koninginnedag in het MC Theater een reünie-feestje te vieren.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12