Heel Nederland schrijft mee aan het Koningslied Heel Nederland schrijft mee aan het Koningslied

Wie doet er mee, wie heeft de regie nog

, Paul Bijkerk

Heel Nederland schrijft mee aan het Koningslied

Wie doet er mee, wie heeft de regie nog

Paul Bijkerk ,

Gisteren is er een website en een applicatie gelanceerd, waarop alle Nederlanders kunnen bijdragen aan de tekst voor het koningslied dat voor Willem Alexander bij de troon opvolging op 30 april wordt uitgevoerd. Tot en met 10 april kunnen mensen hun teksten insturen in maximaal 140 tekens. Het lied wordt op 30 april gezongen als cadeau voor koning Willem-Alexander. Naast Radio 2 zijn er tal van andere initiatieven die ideeën voor het Koningslied opperen.

Organisator Radio 2 maakte gisteren al diverse namen bekend die het koningslied gaan uitvoeren: Anita Meyer, Lee Towers, Glennis Grace, Edsilia Rombley, Trijntje Oosterhuis, Rowwen Hèze, Lisa Lois en Jim Bakkum. Er worden nog meer namen bekendgemaakt. Bandoneonist Carel Kraayenhof werkt mee aan het officiële Koningslied, verder helpen Guus Meeuwis, Acda en De Munnik en Daphne Deckers samen met componist John Ewbank aan het Koningslied. Op de website wordt naast een originele tekst ook gevraagd om foto's op te sturen waarop mensen drie vingers een w-teken kunnen tonen, die inspeelt op het wij-gevoel en Willem Alexander, de foto's worden gebruikt in de videoclip die gemaakt zal worden.

Alternatieve koningsliederen
Inmiddels zijn diverse media ook al begonnen om werk te maken van het koningslied, Giel Beelen is op 3FM met bekende artiesten begonnen, Ilse de Lange maakte afgelopen week in de ochtendshow al haar versie van het Koningslied. Verder wijdde Man Bijt Hond een item aan het koningslied, de Werkendamse Grietje Post werkte samen met de Tilburgse zanger Nol Havens van V.O.F. De Kunst, en schreef een kroningslied voor de troonopvolging. Ook carnavalskrakers zijn inspiratie voor de opvolging van de troon, gebroeders Ko en Johan Vlemmix maakten ook al hun eigen koningslied.

Kritiek
Kortom de koningsliederenkoorts neemt toe, wie wordt er wel en niet gevraagd. Frederique Spigt reageerde als volgt op Twitter: "Nog niet gevraagd voor het #Koningslied #ahoy Gelukkig schijt de duivel altijd op dezelfde hoop dan hoef je je kaplaarzen niet aan op straat."

In de Volkskrant reageerde Yoeri Albrecht, directeur van debatcentrum De Balie, als volgt:" Ik vind het tenenkrommend dat koningslied, dit is weer zo'n typische polderoplossing, dat werkt toch niet bij cultuur. Je gaat toch ook niet The Beatles en Sting samen op een podium zetten? Dit is toch eigenlijk één grote grap!'

Kees van Kooten reageerde eerder in De Wereld Draait Door al fel: "Balkenende vond Jan Smit mooi, Rutte kiest voor Gordon op de verkiezingsavond, Willem van Oranje wil het liefst dat Rene Froger voor hem het Wihelmus zingt, de bovengestelden moeten toch meer laten zien, dan wat wij al kennen, ze moeten ons op nieuwe muziek trakteren, niet de muziek waarbij we al weg zwijmelen en met aanstekers staan. Doe mij maar John Cage met die stilte." in een interview (vanaf 3:00)met We Are Change Rotterdam verscheen nog een andere reactie: "John Ewbank wordt gevraagd om een koninklijke hymne te componeren, en dan komt hij met een mp3tje uit zijn ladenkast van tien jaar geleden, waar haalt hij de arrogantie vandaan, ik begrijp daar niets van."

Plagiaat
In maart maakte John Ewbank al bij De Wereld Draait Door de melodie van het koningslied bekend. Er werd gesproken van plagiaat, de melodie zou identiek zijn aan een nummer van Of Monster and Men, een melodie uit de animatiefilm Shrek en een Japans panfluitlied. Ewbank is daarna meteen op zoek gegaan naar het originele bestand dat hij naar eigen zeggen in 2005 met als naam 'Bea' op zijn computer opsloeg. "Ik had toen ergens al het idee dat het iets koninklijks had." Volgens de songwriter kan het absoluut geen plagiaat zijn, al geeft hij toe dat het intro bijna identiek is. "Ik heb het al zo lang liggen."

Aan de hand van alle inzendingen zal John Ewbank een lied samenstellen die op 22 april bekend wordt gemaakt en waar een videoclip bij uitgebracht. Vier dagen later zal er een single uitkomen. Het nummer zal op 30 april tijden de bekroning door de artiesten in Ahoy worden uitgevoerd en live gestreamd worden naar de Dam waar de troonopvolging plaatsneemt.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12