Cairo Liberation Front brengt Egyptische bruiloftsmuziek naar Europa

Joost Heijthuijssen (Incubate) dook in Caïro in de Electro Chaabi

Ingmar Griffioen ,

Elektronische Egyptische bruiloftsmuziek; de meeste mensen zullen niet van het bestaan weten van het tot Electro Chaabi gedoopte genre. Incubate-directeur Joost Heijthuijssen stuitte er toevallig op en reisde samen met hoofdredacteur John Doran van het Britse muziekblad The Quietus naar Eqypte en dompelde zich helemaal onder in de Electro Chaabi. Hij vertelde Paul Rabbering er enthousiast over en gaf hem en 3voor12 Radio de primeur: vanwege de Egyptische censuur betekende zijn keuze voor Kaboria van DJ Figo meteen de eerste vertoning van Electro Chaabi op nationale radio.

Heijthuijsen wilde per se naar Egypte "voor de bruiloft der bruiloften van Sadat, een van de sterren daar" en wist Doran zo gek te krijgen mee te gaan. In een volkswijk van Caïro werden ze als hoofdgasten ontvangen voor een huwelijksfeest waar "alle sterren uit de Electro Chaabi zouden spelen, een punk- en rave-feest door elkaar". Electro Chaabi is volgens Heijthuijsen zeker geen experimentele niche, maar muziek van het volk: "de muziek die je uit de taxi's hoort komen, die ze op de scooters draaien en die de jeugd - daar 70% van de bevolking - draait. Dit is daar nu een grote scene."

De Egyptische sterren van de Electro Chaabi zijn helaas niet naar Incubate of Europa te halen en dus vertegenwoordigt Cairo Liberation Front de muziek in hun dj-sets. Ze stonden al op STRP en Mundial en komen naar meer festivals, belooft de initiator.

Lees de Electro Chaabi blogs die Heijthuijsen voor The Quietus bijhield. Hieronder vind je zijn favoriete track Kaboria van Dj Figo, een mixtape van Cairo Liberation Front (meer op de Soundcloud) en onderaan het interview van Paul Rabbering met de Tilburger.