Bibliotheek lanceert gratis streaming muziekdienst Bibliotheek lanceert gratis streaming muziekdienst

Leden kunnen maandelijks 150 nummers on demand luisteren

, Ingmar Griffioen

Bibliotheek lanceert gratis streaming muziekdienst

Leden kunnen maandelijks 150 nummers on demand luisteren

Ingmar Griffioen ,

De Nederlandse bibliotheken lanceren een gratis streaming muziekdienst, waarbij leden on demand kunnen kiezen uit een catalogus van 900.000 tracks. Dat meldt Tweakers. Het is de bedoeling die collectie uit te breiden. Labels als Universal Music werken mee. In de bibliotheek kun je via Muziekweb nu al 4,5 miljoen nummers luisteren, aan het elders beluisteren zit wel een limiet van 150 tracks per maand.

Het gaat om een pilot van Bibliotheek.nl en de Centrale Discotheek Rotterdam (CDR) 'voor eMuziek'. Iedereen met een Nederlands bibliotheeklidmaatschap kan met pasnummer en wachtwoord inloggen op www.emuziek.nl en maandelijks kostenvrij 150 nummers beluisteren. De pilot is bedoeld om te kijken hoe groot de belangstelling voor de dienst is en hoe leden eMuziek gebruiken, zo liet een woordvoerder aan Tweakers weten. "Ook zullen we kijken of er mogelijkheden tot uitbreiding van het maximaal te beluisteren aantal van 150 tracks zijn."

Universal lijkt vooralsnog het grootste label dat aan boord is gestapt. Nu is 20 procent van het totale bibliotheekaanbod van 4,5 miljoen tracks buiten de bieb te beluisteren voor leden, maar als het aan de initiatoren ligt blijft het niet bij die 900.000 nummers. Bibliotheek.nl en CDR willen 'regelmatig collecties van nieuwe muziekmaatschappijen toevoegen, totdat de complete collectie beschikbaar is'.

Gebruikers van eMuziek kunnen de nummers meteen via iTunes kopen en het is de bedoeling om ook andere downloaddiensten te koppelen. Dit jaar moet nog een vergelijkbaar initiatief voor e-books starten.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12