#SXSW13: 'Reincarnated' Snoop Dogg heet voortaan Snoop Lion #SXSW13: 'Reincarnated' Snoop Dogg heet voortaan Snoop Lion

Filmpremière op SXSW, album verschijnt volgende maand

, Willem van Zeeland

#SXSW13: 'Reincarnated' Snoop Dogg heet voortaan Snoop Lion

Filmpremière op SXSW, album verschijnt volgende maand

Willem van Zeeland ,

Snoop Dogg nam afstand van zijn gangster verleden, reisde naar Jamaica en noemt zich voortaan Snoop Lion. Samen met Major Lazor mixt hij op zijn nieuwe album hiphop met reggae. Hoe het zo ver heeft kunnen komen is te zien in de film Reincarnated die zijn wereldpremière beleeft op SXSW.

Een filmpremière op SXSW betekent poppenkast, zeker als de hoofdrolspeler zelf de rode loper betreedt. Er zijn meerdere lange rijen voor de gastenlijst die in verschillende gradaties is opgedeeld. Die hard fans zetten het meteen op een gillen als Snoop in rood Adidas trainingspak uit een zwarte, geblindeerde SUV stapt. Hij laat het allemaal heel relaxed over zich heen komen. Naast mij staat een fan die zegt al tientallen portretten van hem getekend te hebben. Snoop heeft er zelfs een geretweet. De nieuwe tekening wordt met een brede grijns in ontvangst genomen, in ruil voor een gesigneerde ansichtkaart.

Snoop kwam begin jaren negentig op onder de naam Snoop Doggy Dogg met de hiphop klassieker Doggystyle. Zijn genre werd ook wel G-funk genoemd, ofwel gangsterfunk. Dat gangstergehalte had volgens Snoop meer te maken met waar hij vandaan kwam dan met zijn karakter. 'The violence was there before me.' Later kwam daar ook nog eens zijn pimp-imago bij. Hoewel Snoop nu relativeert 'That's when pimpin' became lovin'.'

Maar nu is het dus tijd om afstand te nemen van het gangsterdom. Het heeft te veel ellende gebracht. Snoop heeft zich bekeerd tot de vredelievende filosofie van Bob Marley. Hij wil een ander voorbeeld stellen. Daarom reist hij af naar Jamaica om het land en het Rastafari geloof beter te leren kennen. En om er een nieuw album te maken met Major Lazer. Het is niet zomaar een uitstapje, het is een reïncarnatie. Aangenaam, Snoop Lion is voortaan de naam.

De film is een bonte mix van een levensverhaal, een zoektocht naar inspiratie, veel hilariteit en veel geblow, heel veel geblow. Je zou bijna denken dat Reincarnated is gefinancierd door de verenigde Amsterdamse coffeeshops. Mooi zijn de beelden van zijn kennismaking met Bunny Wailer, partner in crime voor zowel the music als the herb. Bunny Wailer was ook al zo innemend in de prachtige Marley-documentaire die vorig jaar verscheen. Nu zie je hem zijn bijdragen inzingen voor het nieuwe album, maar Snoop mag eerst nog even bij de meester op het bankje komen zitten om zijn intenties uit te leggen. Met gangsterrap wil Bunny Wailer niets te maken hebben. Snoop stelt zich nederig op, geheel in de lijn van zijn nieuwe rol als vredestichter.

De film draait vanaf deze week in Amerikaanse theaters en zal snel oversteken naar Europa. Het hiphop/reggaealbum van Snoop Lion met Major Lazor verschijnt op 23 april. Bob Marley's muziek is wereldwijd nog immens populair. Gezien zijn grote populariteit in de Derde Wereld is hij misschien zelfs wel groter dan Elvis of The Beatles. Er is nog steeds geen reggaezanger die echt in zijn voetsporen kan treden. Zal Snoop Lion de reggae weer in het brandpunt van de muziekbeleving krijgen? Hij heeft het helemaal gevonden met de Rastafari in Jamaica, maar of het grote kunst oplevert valt nog te bezien. We hebben nu in elk geval een zeer vermakelijke film.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12