#Pitch: Disclosure kan het headlinerslot met gemak aan

Britse broertjes hebben de beste elektronische liveshow van 2013 in handen

Christiaan Walraven ,

Minder dan een jaar geleden stonden de broertjes Lawrence van Disclosure voor het eerst op Nederlandse bodem tijdens Appelsap en wat is er sindsdien veel veranderd in het leven van het jonge Britse vocalhouse/garage duo. Waar ze destijds bescheiden succes hadden met de singles What's In Your Head, Control, Boiling en hun remix van Jessie Ware's Running en nog niet helemaal klaar leken te zijn voor een liveshow, hebben ze nu een album afgeleverd met zeker 5 kneiters van hits en evenzoveel geweldige albumtracks voor in de clubs. Goed voor het headlineslot van Pitch Festival en wat zijn ze er nu enorm klaar voor zeg.

Al voor de show begint staan groepen meisjes idolaat vooraan zich groen en geel te ergeren aan de fotografen die in de weg staan voor hún jongens opkomen. En ook achteraan staat het rammetjevol. Gelijk tijdens het openingssalvo blijkt dat het publiek niet alleen is gekomen vanwege de hype. Albumtracks F For You en When A Fire Starts To Burn worden al gelijk luidkeels meegezongen en het blokje oudere tracks dat volgt, met Boiling en Tenderly wordt bijna net zo enthousiast ontvangen.

De twee Britten hebben een indrukwekkende live opstelling gebouwd, met veel trommels, elektronische drumpads, koebellen, en zelfs een basgitaar. Ze zingen de mannelijke vocalen van de meeste nummers zelf, maar hoe veel nu daadwerkelijk live wordt gedrumd en gezongen blijft toch een beetje in het midden. De tracks zitten namelijk wel gevaarlijk dicht bij de studioversies.

Maar wat deert dat? Het publiek is gekomen om te dansen, en dat doet het. Met name bij de hits You & Me en White Noise, die opvallend vroeg in de set zitten, gaat het dak er volledig af. Waar het gerucht van tevoren ging dat AlunaGeorge op White Noise zou mee doen, zoals Jessie Ware dat een paar maanden geleden in Trouw deed, blijkt dit echter vanavond niet het geval. Dat is voor een moment teleurstellend, maar het nummer is ook zonder livevocalen zo sterk dat iedereen alweer in feestmodus is voordat ze goed en wel doorhebben dat Aluna er niet is.

Ook visueel heeft Disclosure het dik voor mekaar. Het getekende hoofd dat ze als logo gebruiken is de afgelopen maanden een schot in de roos gebleken. Veel mensen veranderden hun social media avatars met dit gezicht en ook live lijkt dit gezicht zo nu en dan de frontman van de band geworden. Waar de broers zelf vaststaan achter hun stellage van elektronica, kunnen de visuals alle kanten op. Bij het rustige nummer Help Me Lose My Mind neemt het hoofd zelfs de zang over.

Het slotstuk, met een live opnieuw bewerkte versie van hun remix van Jessie Ware's Running en een uitgesponnen versie van de doorbraaktrack Latch laat zelfs de meest sceptische luisteraars overtuigd achter. Disclosure is de heetste elektronische act van het moment en laat zien het ook live volledig waar te maken. Sterker nog: ze hebben de beste elektronische liveshow van 2013 in handen. Een gevarieerd geluid, een goede mix tussen pop- en housenummers en bovenal een  hoeveelheid briljante tracks waar de meeste artiesten in een heel mensenleven nog niet aan komen.

Op 11 november: 3voor12 Presenteert… Disclosure in de Melkweg.