#Pitch: Genoeg keus tijdens de laatste nacht

Bicep vs Cashmere Cat vs Happa

Marco Muhring ,

Genoeg te kiezen tijdens de laatste avond van Pitch 2013. Min of meer tegelijkertijd staan op drie podia drie acts geprogrammeerd die allemaal het laatste jaar binnen hun eigen genre uitblonken. In de Westerunie staat Happa (techno), in de Gashouder Bicep (house) en in een propvol Transformatorhuis staat Cashmere Cat (trap/hip-hop).

Er is iets aan de hand in technoland, eigenlijk al een tijdje. De scene werd jarenlang gedomineerd door een aantal namen die steeds maar weer terugkomen: Ben Sims, Adam Beyer, Speedy J en Chris Liebing. Het zijn voorbeelden van dj's die nu in feite nog ongeveer hetzelfde doen als een jaar of tien geleden. Maar er is een nieuwe generatie producers opgestaan, die de vastgeroeste, ouderwetse technomuur omver blazen met een veel dynamischer geluid. Namen als Blawan, Clouds, Happa en Objekt zijn voortrekkers in een aftakking die staat voor een veelzijdige en afwisselende maar rauwe technosound. Door invloeden uit dubstep, acid, new wave en breakbeat ontstaat een ongrijpbare hybride die erg interessant is. 
Die eerder genoemde Happa en Objekt staan vanavond in de Westerunie, precies in die volgorde. De belichting is minimaal en harder dan hier is het het hele weekend nog niet gegaan. In iedere tekst en ook vandaag door de presentator wordt aangehaald dat Happa 15 is, terwijl hij op dit moment zeker 16, misschien wel al 17 is. Maar laten we vooral blijven doen alsof hij echt nog maar 15 is. Wat naast bewondering ook nadelen met zich meebrengt, want het gerucht gaat dat zelfs z’n ouders mee moeten reizen als je hem boekt. En dat is dan al een hele overwinning, want eerder verbood zijn moeder het hem om buitenlandse boekingen aan te nemen. Vandaag levert Happa een set af waarvoor hij zich absoluut niet hoeft te schamen: hij mixt als een trein en schotelt het publiek de ene brute plaat na de andere voor. Hij zou verschillende technodinosaurussen zo naar huis draaien, en da’s een hele prestatie. Of je nou 15, 16 of 17 bent. 
 
Even langs bij Cashmere Cat, waarvoor zich een lange rij heeft gevormd voor het Transformatorhuis. Na zijn Nederlandse debuut op Eurosonic kon hij oogsten, onder andere als support van Major Lazer in Paradiso, tijdens Best Kept Secret en in Tivoli de Helling. Vandaag gaan de eerste rijen helemaal wild op de langharige Noor. Zijn nieuwe track met Jeremih, Ludacris en Wiz Khalifa (met lyrics geleend van Aqua’s Barbie Girl) is samen met kickstart Kiss Kiss een vroeg hoogtepunt. 
Door naar Bicep: ook voor hen was dit een populair jaar. Van Disclosure wordt vaak gezegd dat ze teruggrijpen op een 90’s house sound, maar Bicep kan er pas echt wat van. Luister Vision of Love er maar eens op na: je zou bijna niet geloven dat die track uit 2012 komt. Met tracks van Boddika, Hrdvision en Happa (jawel!) legt de bebaarde helft van Bicep (de ander bevindt zich op het moment op een festival in Kroatië) een mooi fundament voor headliner Julio Bashmore, die een uur later de Gashouder laat ontploffen met zijn Au Seve. 
 
Terug naar de Westerunie, waar het er nog spannender maar vooral harder aan toegaat. Objekt maakte eerder tijdens Lowlands, Le Guess Who en Amsterdam Dance Event al veel indruk met zijn gevarieerde dj-sets en doet dat vandaag opnieuw. Hij draait een set die alle kanten op gaat, van offbeat techno via acid naar breakbeats. Zo lang het maar hard en medogenloos is. Hij komt zelden in de buurt van four to the floor, terwijl de leidraad toch echt techno is. Zijn eigen Porcupine en tracks van college Mpia3 blazen de laatste energie uit de toeschouwers.