#Pitch: AlunaGeorge zonder debuutplaat al zeer overtuigend

Gedoodverfde hits goed uitgesmeerd over de set

Marco Muhring ,

Tussen het eerder op hetzelfde podium spelende Chvrches en AlunaGeorge zijn veel parallellen te trekken. Zo zijn het allebei relatief nieuwe Britse acts met een zangeres en hebben ze beide nog geen debuutalbum uit. Ze werden allebei geselecteerd voor de BBC Sound of 2013 poll, waarin Chvrches als vijfde eindigde, en AlunaGeorge als tweede. Op alle vlakken lijkt het wel alsof AlunaGeorge een streepje voorheeft op Chvrches, en ook vandaag doen ze het net iets beter dan hun voorgangers.

AlunaGeorge verscheen halverwege vorig jaar voorzichtig op de radar dankzij eerste single You Know You Like It. De karakteristieke, bijna kinderlijke stem van Aluna is er een uit duizenden en leverde haar al vocale bijdragen op singles van Rustie en Disclosure op. De andere helft van het duo is George, die zijn roots heeft in de mathpop, maar beïnvloedt door The Neptunes en Lil’ Wayne zelf begon met produceren. En niet zonder succes: AlunaGeorge sprong in een muzikaal gat door r&b, hiphop, toekomstpop, wat dubstep en bass te combineren. In You Know You Like It zou je zelfs wat witch house invloeden kunnen horen. AlunaGeorge heeft zelfs een eigen signature sample: luister maar, helemaal aan het begin van You Know You Like It, dat geluidje zit bijna in elke track. Het afgelopen jaar heeft het duo een grootse ontwikkeling doorgemaakt, want sinds het uitbrengen van die single verschenen nog Your Drums, Your Love en Attracting Flies, tracks die allebei een makkelijk meefluitbare hook in het refrein hebben. 
Vandaag worden de hits keurig uitgesmeerd over de set. Just A Touch is een prima opener, You Know You Like It komt als derde voorbij. Attracting Flies wordt al als vijfde gespeeld, misschien iets te vroeg. Want halverwege de set zakt de boel toch iets in met twee mindere nummers en moet een cover van Montell Jordans  ‘This Is How We Do It’ de boel even redden. Aluna windt het publiek moeiteloos om haar vinger, en voor een van de eerste keren dit weekend zie je het iedereen meezwaaien als Aluna haar armen de lucht in gooit. De drummer en bassist spelen zeer strak en helemaal in dienst van het geluid. Wat prijzenswaardig is, is dat White Noise wordt gespeeld, maar wel als full band wordt gecoverd: met live drums en bas. Op driekwart van de set zit Lost & Found, een potentiele nieuwe single met future garage en ska(!)-invloeden en een dubstep breakdown. Ja, echt. 
Waar een act als Chvrches keihard moet knokken om de Gashouder bij de les te houden, heeft AlunaGeorge een set die al staat als een huis, met vijf hits die ze allen gul uitserveren. Het duo is met deze set klaar voor de zomerfestivals, en als die plaat uitkomt, kan AlunaGeorge wel eens een van de grootste acts van het moment worden.