#PP13 The Vaccines houden het kort

... en staren in een grote afgrond

Atze de Vrieze ,

The Vaccines zijn kort van stof. Ze spelen zestien liedjes in vijftig minuten. En dan zijn ze nog binnen de tijd klaar ook.

CONCERT:
The Vaccines, Pinkpop Mainstage, zondag 16 juni 2013

MUZIEK:
The Vaccines hebben twee albums. Er staan gitaarpopliedjes op. Er is geen opsmuk. Wel energie.

PLUS:
Er zitten goede tussen. Echt steengoede. 'No Hope' bijvoorbeeld. Gaat over dat er geen hoop is. Daar hebben ze gelijk in. En 'Teenage Icon'. Over dat hij geen tieneridool wil zijn. Geen Frankie Avalon bijvoorbeeld. En 'Wreckin' Bar', dat 1'09" klokt. Je hoort het refrein maar één keer. Er zit wel een solo in. Die rammelt nogal. Maar dat is goed. Het beste liedje heet 'If You Wanna'. Ook zo'n snelle. Maar de eerste tien minuten waren het best.

MIN:
Daarna gaat de vaart eruit. Er is een saai liedje over seks met je ex. Er zijn ook liedjes die helemaal niet opvallen. Van praten houden The Vaccines niet.

CONCLUSIE:
Onlangs kwamen The Vaccines op opmerkelijke wijze in het nieuws. Een politieagent in Wales dacht slim te zijn. The Vaccines speelden die avond en hij had de nobele taak de orde te handhaven. Hij wilde zakkenrollers van echte fans scheiden, door alleen mensen door te laten die de naam van de zanger konden noemen. Hoeveel mensen hier op het Pinkpopterrein zouden zijn naam kunnen oplepelen? Justin Young heet-ie. Geef toe, dat wist je niet, ook niet als je de twee albums grijs gedraaid had. En in die vijftig minuten krijgt Pinkpop ook bepaald geen kans hem te leren kennen. Hij en zijn band jakkeren hun songs er doorheen, zonder dynamiek of humor. Dat is altijd het euvel van deze band geweest. Ze willen te snel, vergeten show te maken. Onlangs in Paradiso leken ze ineens te begrijpen hoe het moet, ineens stond daar een band op het podium, ineens was er het contact met het publiek. Vandaag kijkt de band in de gapende afgrond die voor het podium ontstaat e noteren we opnieuw een ouderwetse gemiste kans. Zonde, met zoveel heerlijke songs.

CIJFER:
5