#LL13: Top 5 van Lowlands Dag 2

Plat is het nieuwe legendarisch, dankzij Major Lazer en The Opposites

Willem van Zeeland ,

3voor12 heeft een nieuw format voor de recensies. We geven geen rapportcijfers meer en we hebben aan het einde van de dag dus ook geen cijferoverzicht. Nu maken we per dag een Top 5 met het hele 3voor12-team. Nou, dat viel vandaag niet mee. De meningen waren zeer verdeeld, maar terwijl het gemok over de einduitslag voortduurt, hebben we er toch maar een punt aan gedraaid. We horen graag of jullie je kunnen vinden in de nu volgende Top 5 van de Lowlands-zaterdag.

1. Major Lazer

Hadden zij niet de afsluiter moeten zijn in de Alpha op zondag? Eigenlijk wel natuurlijk, want een groter feest gaat er dit weekend niet zijn op Lowlands. Het publiek staat massaal in de blote bast, zwaait met kleren, gooit met kleren, gaat op de hurken en springt in het rond. Volgens onze nachtreporter Job de Wit was het optreden wel wat routineus en heeft het feest ook zijn keerzijde als er te veel mannen met hun bezwete pens langs je lijf schuren. Plat is het nieuwe legendarisch, dat lijkt het motto van de Lowlands-zaterdag en niemand heeft dit zo goed begrepen als Major Lazer.

2. The Opposites

Plat is het nieuwe legendarisch deel 2: The Opposites. Twan en Willem veroorzaken 'de grootste circle pit ooit op Lowlands'. Het was mayhem in de Alpha-tent. Volgens onze verslaggever richten The Opposites zich meer op de feestvierende adolescent dan op de literaire fanaten, maar slagen ze er wel in om met deze levenshouding de overtreffende trap van uitzinnigheid te bewerkstelligen. Aan het einde van al deze feestelijkheid dringt zich een grote zorg op: hoe komen ze hier ooit nog overheen?

3. Great Minds

Ongelooflijk hoe sterk de Nederlandse hiphop staat op deze editie van Lowlands. Gisteren hadden we al De Jeugd Van Tegenwoordig op nr 3, vandaag The Opposites op nr 2 en Great Minds op nr 3. Winne, Jiggy Dje en Sticks spelen niet alleen het prachtige materiaal van het album dat zij onlangs uitbrachten met Great Minds, maar ze duiken ook in de geschiedenis, inclusief Hoedenplank van Opgezwolle, waarbij Rico ook nog even over het podium springt. En dat met teksten op hogeschoolniveau die woord voor woord verstaanbaar zijn in een grote festivaltent. 'Zelden was het etiket Nederlandse supergroep zo op zijn plaats en was de som zoveel groter dan de delen,' volgens onze verslaggever Ingmar Griffioen.

4. Factory Floor

De X-Ray is de cultplek van Lowlands. Deze bijna altijd volle en dampende hangar is het domein van garagebands en undergroundelektronica. Met vandaag als hoogtepunt: Factory Floor, volgens onze dj Sandeman de makers van de plaat van het jaar tot nu toe. Atze de Vrieze omschrijft het als verslavende live-techno met een industrieel randje waarvan je heel veel zin krijgt om in het najaar een veel langere clubschow van Factory Floor te bezoeken.
 

5. Imagine Dragons

Deze act zorgt binnen de 3voor12-redactie voor de meeste discussie. Het is afschuwelijke muziek volgens deel van de redactie en volgens een andere deel van de redactie is het de belangrijkste doorbraak van deze Lowlands-editie. Ja het is American rock waar je liefhebbers van The Killers en The Script een plezier mee doet. Maar het is ook de act die volgend jaar most wanted zal zijn als headliner van Pinkpop en een act die snel in staat zal zijn de Ziggo Dome helemaal vol te trekken. Gelukkig mogen we het hele concert streamen op de 3voor12-website, dus oordeel zelf.