#LL13: Top 5 van Lowlands Dag 1

Hiphop heerst dankzij Kendrick Lamar en De Jeugd Van Tegenwoordig

Willem van Zeeland ,

Dag 1 van Lowlands 2013 zit erop. Het is je misschien al opgevallen, 3voor12 hanteert een nieuw format voor de recensies: meer videobeelden en geen rapportcijfers. Maar we maken wel iedere dag een Top 5. Kendrick Lamar is de held van dag 1, met Nine Inch Nails op 2 en De Jeugd Van Tegenwoordig op 3.

1. Kendrick Lamar

De Alpha is voor 2/3 gevuld voor Tame Impala, een van de grootste rockbands van deze tijd. Tegelijkertijd staat Kendrick Lamar, de rapper uit Compton, Los Angeles, in een uitpuilende Grolsch-tent. De gitaren lijken het op deze Lowlands serieus af te leggen tegen de elektonica en de beats. Kendrick Lamar maakte afgelopen februari al veel indruk in de Melkweg waar hij stond met een kale show van alleen hem en een dj. Op Lowlands zorgt hij met een echte band voor de overtreffende trap. En was het uniek dat in de Melkweg een Amsterdamse hiphop crowd woord voor woord met hem meerapte? Nee, ook op Lowlands zorgt een veel gemêleerder publiek ervoor dat Kendrick soms gerust even zijn mond kan houden, want zij rappen het wel voor hem.

2. Nine Inch Nails

Het was even de vraag of ze het waar gingen maken als headliner: Nine Inch Nails, al jaren groot in Amerika, maar in Nederland voor het eerst als aflsuiter van een groot festival. In dit artikel legde Nine Inch Nails-kenner Jurgen van den Brand van het Roadburn festival al uit wat er zo bijzonder is aan deze act. Ondersteund door fraaie visuals presenteren de industrial routiniers van Nine Inch Nails een fraaie rondreis door hun oeuvre die geen moment verveelt. Het is al met al een indrukwekkede show, een headliner waardig.

3. De Jeugd Van Tegenwoordig

Het begint al aardig te buzzen rond het nieuwe album van De Jeugd Van Tegenwoordig dat komend najaar verschijnt. Vandaag spelen ze er al enkele tracks van en ze onthullen de titel: 'Ja Natuurlijk'. En wat puilt die Alpha uit voor De Jeugd, zij zijn de most wanted act van Lowlands Dag 1. Het nieuwe materiaal is spanned, intrigerend, het zijn niet meteen inkoppers, maar dat zijn hun vele hits natuurlijk wel, dus met die afwisseling van vertrouwde knijters en uitdagend nieuw materiaal komt het helemaal goed vanavond.

4. Tame Impala

Heel erg jammer dat we dit niet mochten opnemen. Tame Impala is een van de beste rockbands van deze tijd. En maken ze die status waar? Grotendeels. In hun beste nummers, zoals 'Solitude Is Bliss', 'Elephants' en 'It Is Not Meant To Be' bewijzen de jongens van Tame Impala dat ze mee kunnen doen op het niveau van Queens Of The Stone Age. Helaas hebben ze nog niet genoeg materiaal van dit niveau om er een uur mee te vullen, het wordt nog net iets te vaak afgewisseld met enigszins slap gedreutel. Het wachten is op een derde Tame Impala album waarmee ze definitief doorbreken naar de eredivisie. Maar vanavond presenteren ze een veelbelovende voorzet.

5. Disclosure

Het was vooraf al voorspeld: Disclosure wordt dé doorbraak van 2013. En het publiek weet het ook, er is geen doorkomen aan in de Bravo. Ze hebben de hits, ze hebben de show en ze hebben het uitzinnige publiek. Wat is live? En wat komt uit de computer? Ach, wat maakt het eigenlijk uit, Disclosure zorgt voor een killer party vanavond, al is het ook weer niet helemaal de alles vernietigende doorbraak waar vooraf op was gerekend.