12van3voor12: Guerilla Speakerz rockt de Lowlands Bravo

En dropt nieuwe mixtape inclusief samenwerking Krampfhaft

Ingmar Griffioen ,

Zomer! En dus tijd om de tussenbalans op te maken: hoe staat het met de 12van3voor12, de twaalf acts die het volgens ons in 2013 gaan doen? We trappen af met Guerilla Speakerz, dat zojuist bevestigd is voor Lowlands én een kersverse mixtape vol nieuwe tracks en samenwerkingen presenteert. Het zelfbenoemde 'Asian DJ Boyband Duo' werkt ook aan de Asian Party EP, die nog deze zomer moet verschijnen. Maar eerst dus festivals... en vooral Lowlands: "Jaaaaaa, ik rende schreeuwend door huis toen ik het hoorde."

Het Amsterdamse dj- en producersduo bestaat uit Daniel Scholtens en Marlon Yasol, twee vrienden die in 2007 begonnen met het kapen van sets van andere dj's (vandaar de naam) maar inmiddels al een hele ontwikkeling hebben doorgemaakt. Zo scoorden ze een 3FM-hit met Parool, rijgen ze al even de festivals en clubavonden aaneen en dropten ze in 2012 twee EP's, waarvan vooral Holla internationaal balletjes liet rollen. Daarmee kregen ze support van Baauer. "Hij heeft het ook in Diplo's radioshow gepompt", vertelt Scholtens. Daarnaast runnen ze sinds oktober de Fuse dance-avond in Tivoli de Helling, Utrecht, waar ze na Baauer en Lunice in augustus Flosstradamus ontvangen.

3voor12 belt Daniel Scholtens, die na een druk festivalweekend (met XO Live en nog twee festivals op één dag) even helemaal op adem is gekomen in Drenthe. De mixtape hebben ze bewust voor Lowlands gedropt. Twee weken later moet de gratis EP volgen. "De mixtape is representatief voor wat wij live aan het doen zijn en gaan doen. Met veel nieuwe tracks, waaronder een samenwerking met Krampfhaft en BeauDamian, plus een aantal tracks die we gedurende het jaar gaan uitbrengen. De nieuwe samenwerkingen worden ook gesupport door Baauer. Hij was superenthousiast over die tracks en zou ze gaan draaien."

De Asian Party EP zal vijf eigen tracks bevatten plus een samenwerking met BeauDamian. "Hij heeft ook een track met ons uitgebracht op een Hamburgs label." De samenwerking met Utrechter Krampfhaft smaakt ook naar meer, maar vooralsnog is alleen de track in deze mixtape een feit. De mixtape bevat trap en elektronica maar ook hiphop-tracks van Jay Z, Kanye West, Kendrick Lamar, Mykki Blanco en de Amsterdamse Hydroboyz. Marlon en Daniel zijn daarnaast altijd geïnteresseerd in UK stromingen. "Stijlen als grime, garage en 2-step waren de basis, daar kwamen toen trap en electro bij. Maar de UK muziek is altijd de enige constante gebleven in onze sets door de jaren heen."

Qua werkruimtes hebben de jongens het goed voor elkaar. "We hebben net een publishing deal getekend met Sony, dus kunnen we gebruik maken van hun studio op het Damrak. Een toplocatie, het staat er vol met allemaal oude analoge synthesizers. Echt coole dingen, waar je normaal niet mee zou werken. Dat wisselen we af met werken in de Red Bull Studio, wat een soort speelplaats voor producers is. Het is zaak om zoveel mogelijk tracks uit te poepen, die samen de EP gaan vormen. We hebben nog zoveel liggen dat niet afgemaakt is en dat moet nu", zegt Daniel streng.

Een publishingdeal met Sony klinkt niet verkeerd, maar wat levert dat nu eigenlijk op? "We maken nu veel tracks die zich meer lenen voor een vocalist, iets wat ook op de radio zou kunnen werken in plaats van alleen in de clubs. Dan probeert Sony ons up te hooken met vette mensen uit allerlei landen. We hebben een verlanglijstje ingeleverd en zetten redelijk hoog in. Eén lijkt te gaan lukken. Daar mogen we nog niks over zeggen, maar het ziet er veelbelovend uit. Verder proberen ze onze muziek ook in games en reclames te krijgen."

Optreden op Lowlands is wel een droom voor Guerilla Speakerz, geeft Daniel toe. "Jaaaa, we staan in de Bravo! Alleen bij onze eerste boeking voor RAUW in de Melkweg waren we zo enthousiast dat we schreeuwend door het huis renden. We stonden al vijf keer op Mysteryland en vier keer op Dance Valley, maar Lowlands was eigenlijk het festival dat een beetje uitbleef. Het is ook een festival waar je je niet even via via tussen kan wurmen door iemand die een stage host. Het voelt als een big deal. We doen op Lowlands een dj-set met veel eigen materiaal. Dat is wat we de laatste tijd sowieso doen: steeds meer de set om eigen materiaal heen bouwen."