#LGW13: Le Guess Where?

De locaties van Le Guess Who? festival

Tekst: Ronald Klarenbeek / Foto's: Gerard Kollaard ,

Met tien officiële festivallocaties in het programmaboekje levert Le Guess Who? festival dit jaar wederom de nodige logistieke uitdagingen op. Voor de bezoeker die niet wekelijks in het Utrechtse uitgaanscircuit te vinden is, zal de lijst wat intimiderend kunnen overkomen, maar zelfs een doorgewinterde Utrechtse muziekliefhebber zal niet zonder enig hersengekraak alle locaties weten te vinden. Om het leven voor iedereen wat makkelijker te maken geven wij een overzicht van de verschillende locaties die je kunt bezoeken. Le Guess Where?

Tivoli Oudegracht & Spiegelbar

Aan de Oudegracht nummer 245 staat een rijksmonument dat al sinds de jaren tachtig fungeert als poppodium. Met een capaciteit van meer dan duizend man en bijna dagelijks een programmering is Tivoli Oudegracht de locatie die waarschijnlijk het minst belicht hoeft te worden. Headliners zoals Yo La Tengo, The Black Angels en The Fall kun je in deze zaal vinden. Op vrijdag en zaterdag kun je in het pand tevens een gang door naar een tweede zaal die bekend staat als de Spiegelbar. De bands staan gedurende deze dagen zo geprogrammeerd dat je gemakkelijk van de grote zaal naar deze Spiegelbar kunt lopen, om op die manier zoveel mogelijk mee te kunnen pakken van alle optredens.

Tivoli de Helling

Net iets buiten de grachten ligt de zaal die in de volksmond 'De Helling' wordt genoemd. Met ongeveer 25 acts gedurende vier dagen is dit de meest drukke locatie van het festival. Tevens is dit de zaal waar je op vrijdag de gehele avond kan kijken naar acts die zijn geprogrammeerd door garageheld Ty Segall. De gastheer zal zelf ook een set verzorgen als onderdeel van de avond. Daarnaast is de Helling dankzij haar indrukwekkende geluidssysteem ook zeer geschikt voor de elektronische programmering van het festival.

 

Janskerk

Nieuw dit jaar, en misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende locatie van het festival, is de Janskerk. Zowel donderdag, vrijdag als zaterdag staan hier een aantal zeer aansprekende namen waaronder Mark Lanegan, Linda Perhacs en Ólafur Arnalds, waarbij natuurlijk optimaal gebruik wordt gemaakt van de fantastische akoestiek en sfeer die één van Utrechts oudste kerken biedt. Let op: Het kan in de kerk best fris zijn!

EKKO

Aan de noordkant van de stad, tegenover de kade die enkele weken geleden onfortuinlijk verzakte, vind je poppodium EKKO. Naast een zaal met capaciteit van 300 bezoekers huist het pand tevens een ruim cafégedeelte waar je even op adem kan komen terwijl je ervaringen uitwisselt over wat je tot dan toe hebt gezien. Op de programmering staan nieuwe bands zoals DIANA maar ook vooruitstrevende producers zoals Forest Swords en Visionist.  

 

ACU

Eén van de kleurrijkste locaties van het festival is wellicht ACU op de Voorstraat. Dit politiek cultureel centrum heeft een kleine concertzaal waar het hele weekend (behalve zondag) bands te zien zijn. Verwacht hier garagerock (van bands zoals Night Beats), maar ook meer psychedelische klanken (zoals die van Fat White Family op vrijdag). Leuk feit: ACU wordt geheel gerund door vrijwilligers!

RASA

Podium RASA, gevestigd in een oude verffabriek in een zijstraat van de Oudegracht, richt zich op muziek in alle denkbare genres en stijlen. Op vrijdag kun je in RASA als onderdeel van Le Guess Who? luisteren naar Ethiopische grootheid Hailu Mergia. Op zaterdag zal in samenwerking met de Gaudeamus muziekweek avond elektronische muziek te beluisteren zijn, terwijl je op zondag naar de desert blues van Terakraft kunt luisteren.

 

Vredenburg Leeuwenbergh

Op vrijdag en zondag kun je als Le Guess Who?-bezoeker terecht in Vredenburg Leeuwenberg – een locatie die origineel gebouwd was als pesthuis, maar in haar bijna 500 jaar geschiedenis ook als universiteit en kerk is ingezet. Een bijzondere locatie waar je tijdens het festival veel folkmuziek van bands zoals Califone kunt aanschouwen.

Galerie Jaap Sleper

Misschien wel de meest onbekende locatie uit de lijst is deze galerie gevestigd in de Lange Nieuwstraat. Je komt er door bij Tivoli Oudegracht de brug over te steken en vervolgens door de Regulierssteeg te steken. Op zaterdag kun je in de galerie luisteren naar twee folkartiesten: DM Stith en Emily Wells.

 

dB's

Een eindje fietsen van de overige locaties vandaan ligt oefenruimtecomplex en zelfbenoemd "Utrechts Muzikale Broedplaats" dB’s. Op donderdag is hier een speciale LGW-editie van Club 3voor12/Utrecht georganiseerd met bands zoals Unterwelten, Atlantis, Nouveau Vélo, Twin Shades en True Roman! Op zondagmiddag kun je hier onder andere terecht voor een optreden van Michael Chapman.

Kargadoor

Sociaal-cultureel activiteitencentrum de Kargadoor aan de Oudegracht heeft zowel op vrijdag als zaterdag twee optredens geprogrammeerd staan in het kader van Le Guess Who?. Tevens kun je hier de expositie Le Gig Poster bekijken – een verzameling van gezeefdrukte concertposters van meer dan 35 verschillende artiesten.
 

Te zien: Le Guess Who? met Yo La Tengo e.v.a., 28 november tot 1 december @ diverse locaties, Utrecht