Hollandse Nieuwe 41 maand lang op de Luisterpaal

Sampler met 19 verse maatjes afgetrapt door Hollandse Nieuwe van de Maand Adam & The Relevants

Tekst en samenstelling: Ingmar Griffioen ,

We zijn nog aan het bijkomen van het jubileum en de mooie Popronde-selectie en daar is Hollandse Nieuwe 41 alweer! Met zeventien kakelverse tracks en twee dubbeldikke bonussen, waarmee we bovenop het dance-geluid van 2013 zitten. Dat geldt ook voor de nieuwste Bmkltsch-signing Shapes, terwijl KaWe en Maydien op hele andere wijze laten horen hoe goed Neerlands hiphop erop staat. Verder een paar hele knappe popsongs, waaronder de Hollandse Nieuwe van de Maand, fraaie folk en singer-songwriters, een beetje blues en wat experimenteel snoepgoed. Oh, en The Benelux is trouwens terug, damn funky ook. Hollandse Nieuwe 41 staat de hele maand op de Luisterpaal en je vindt alle info en links in dit artikel.

Klasse liedjes, funky & geil, schone ITGWO-folk, experimenteel, swampblues en hiphop

De Amsterdamse electro-discoband The Benelux is na een stilte van een jaar weer terug: Knight Rider meets Sly Fox op een hitsige dansvloerkraker, zeg maar. Frontman Jaap kun je nog kennen van HIT ME TV. Amber Arcades (rond frontvrouwe Annelotte de Graaf van het Utrechtse Oh, Brave Wide Eyes) wil gezien de titel ongetwijfeld op Into The Great Wide Open spelen en waarom ook niet met deze schone folk. Kim Janssen (The Black Atlantic) op tweede stem is ook niet verkeerd. Check ze 18 mei op Le Mini Who in Utrecht en 1 juni die EP-release! Na twee EP's komt rapper en zanger Maydien nu met drie uiteenlopende mini-EP's. De man uit Oss met Antilliaanse roots weet waar het heen gaat met hiphop anno 2013: beetje elektronica en veel R&B. Op zijn volgende EP's komen de jazz en funk-invloeden weer terug, beloofde hij in een interview met State Magazine.

KaWe stond bekend als Kassem en Wenki, maar als KaWe rennen de Groningers nog wat harder. Shapes is een jong duo uit Utrecht, dat 7 mei een EP op Bmkltsch Rcrds uitbrengt. Het Nijmeegse OIIO verruilde de banjo's voor synths en de nieuwe EP (en titeltrack) Soon bewijst hun gelijk. EP komt 10 mei uit. De Amsterdamse indiefolkdame Katía brachten afgelopen maand dit mooi opgebouwde nummer uit en bij The Maureens horen we weer leden van Mr. Love, maar nu in een westcoast pop all-star band met leden uit o.a Silence is Sexy, Brown Feather Sparrow en Alamo Race Track. September moet het debuut verschijnen. Dassuad is voortgekomen uit de Amsterdamse indieband Dress. De betere (swamp) blues krijg je van het Haarlemse Good Meat en het Amsterdamse Happy Demons. En de rest? Mag je helemaal zelf ontdekken, kwestie van het nummer aanzwengelen en op de links klikken voor meer info. Vergeet de bonussen niet van Mason en Boemklatsch verdikkeme, uit op Basserk en Animal Language met remixen van rijzende ster Mike Mago en talent BoeBoe!

Attentie! Naast Amber Arcades zijn ook Treasure of Grundo, Adam & The Relevants, The Future's Dust en oud-HN acts als Herrek, Suit And Tie Johns en WOLVON op 18 mei geheel gratis te zien op Le Mini Who? in Utrecht! Nog meer moois zie je dit najaar op de Popronde.

Tracklist Hollandse Nieuwe 41