#ESNS13: Orgels Vreten elkaar op

Kleine zaal vindt het orgeltastisch

Judith Laanen ,

Het is na middernacht, de orgelmonsters mogen uit hun kooi. De nog aanwezige Noorderslaggangers hebben hun weg weten te vinden naar de kleine zaal, waar twee branieschoppers op aan elkaar geschoven orgels de tent uiteen scheuren.

CONCERT
Orgel Vreten, Kleine Zaal, Oosterpoort, Noorderslag, zaterdag 12 januari 2013

MUZIEK

Men neme de toetsenist (Thijs Schrijnemakers, speelde ooit bij rockband Stereo) en de toetsenist van DeWolff (Robin Piso) en men plakke de orgels aan elkaar. Voeg daar wat drums en een bassist met de mooiste strik van dit hele festival aan toe, goed schudden, en dit sixties-psychedelische mengsel is klaar om verorberd te worden.

PLUS

Orgels. Sowieso altijd een plus als je zin hebt in wat flowerpowermuziek. Als je Sven Hammond Soul wel eens gezien hebt – dat is die gozer achter een orgel maar dan uitgebreid met soulvolle band en dito zangeres – weet je hoe een orgel kan swingen. Deze twee orgelista's brengen vanavond de kleine zaal tot orgeltastisch dansende hoogten. Want dat is de enige mogelijkheid je nog hebt, je voeten dwingen je tot dansen: dance, monkey, dance! En dan hebben we het nog niet eens gehad over de minstens zo opzwepende smalltalk tussen de nummers door. Dat kunnen de twee toetsenisten namelijk niet, dus houden ze het graag kort, aldus Thijs. “Toen ik hoorde dat we in de kleine zaal speelden, ben ik erom heen gelopen om te kijken waar hij was”, merkt hij droogjes op.
Tussen de orgelbedrijven door zien we nog een heuse battle tussen Robin en drummer Wouteen dat is een welkome afwisseling bij deze orgelmanie.

MIN
Te veel orgelherrie is niet goed voor de ziel. Dan ga je schizofreen van de tweedelingen naar huis.

CONCLUSIE
Als je niet van orgels gediend bent, heb je vanavond in de kleine zaal niets te zoeken. Ook hier geldt het devies: retro is hip. Dat de twee toetsenisten in de nummers in hun eigen wereld zitten, werkt juist goed op de zaal. Want wie ziet er nou niet graag twee muzikanten die bijna van hun krukjes rollen van plezier?

CIJFER:
7,5