#ESNS13: Mozes and the Firstborn heeft de coolfactor

Golf van branie raast door Nederland

Atze de Vrieze ,

Het is niks voor Nederlandse bands om te zeggen dat ze de beste zijn. Dat doe je niet. Maar Mozes and the Firstborn noemt zichzelf rustig het grootste talent van ons land. Goede zaak, een beetje zelfoverschatting kunnen we wel gebruiken. Weg met het brave-jongens-tijdperk!

CONCERT
Mozes and the Firstborn, Noorderslag, Marathonzaal, 12 januari 2013

MUZIEK

Sixties sixties sixties. Alweer sixties? Alweer sixties. Garagerock met psychedelische randjes dit keer, soms loom, vaker lekker wild, zonder dat het ooit punk wordt. Het Eindhovense Mozes and the Firstborn heeft de nodige branie om zich heen en zag hun bluf beloond met een platencontract bij TopNotch. Later dit voorjaar verschijnt hun debuutplaat, geproduceerd door Michel Schoots.

PLUS

Meer bandjes als deze graag! Mozes heeft de cool-factor en de looks. Een zanger met een valse blik in de ogen, de benen raar wijd en zijn gitaar mal hoog. Een drummer met wild wapperende lokken, en dan op links nog een bassist en een tweede gitarist, die flink in beweging zijn. Er gebeurt voortdurend iets op het podium.

MIN

Toch is hun gedoodverfde hit - I Got Skills - geen topliedje. Een beetje zeurderig (Black Lips style), maar ook wat simpelig en dun. Oh ja, onwillekeurig zing je het mee, dat wel. I got skiiiiiiills to make it through the doorway, maar dit is niet het liedje waarmee ze ECHT een voet tussen de deur gaan krijgen. Er zit wel een sterker liedje tussen, dat op de setlist geduid wordt als What's Wrong Momma. Ook Mozes and the Firstborn heeft het moeilijk met die ellendige Marathonzaal, op de Entreehal na de lastigste zaal om in te imponeren.

CONCLUSIE

Leuk bandje is dit. Een echte hit heeft Mozes misschien niet nodig, maar dan moeten ze wel de weg naar het buitenland zien te vinden. Daar is de concurrentie wel meteen gigantisch, maar als ze een beetje op hun tenen gaan staan, kunnen ze op ieder fuzzboxfeestje mee.

CIJFER:
7