#ESNS13: John Coffey bouwt onstopbare wall of death

Utrechtse band werpt zich op als extreme live-attractie

Tekst en foto's: Ingmar Griffioen ,

Voor aanvang leek de kelder van de Oosterpoort al op springen te staan. Toen John Coffey klaar was met zijn soundcheck waarde de opstandige geest er al rond en het gebrul was niet van de lucht. "Speuluh" moesten ze, en hard en snel ook, dus dat deden de mannen. Resultaat: een zeldzaam spektakel, waarbij er meer mensen dan glazen bier door de lucht vlogen.

GEZIEN
John Coffey, Noorderslag, Kelder 12 januari 2013.

MUZIEK
Genadeloze punkrock en hardcore van vijf hyperactieve gastjes met de mooiste Asterix-snorren van de lage landen.

PLUS
Ja, dan heb je dus niet alleen één van de beste en hardste Nederlandse albums van 2012 gemaakt, maar blijk je ook nog een brute liveshow in huis te hebben. Dan gaat de boel kapot om twee uur 's nachts. Ja, daar kun je op wachten. Dan gaan mensen met elkaar smijten, stagediven van dertig centimeter hoogte. Dan grijpen ze de microfoon om mee te blèren met opruiende songs als 'Featherless Redheads', 'Romans' en 'Announce', dan gaan ze crowdsurfen onder de lampen aan het lage plafond. Waarop de zanger zelf dat voorbeeld nog volgt ook. Ja, daar kun je als welwillende security-medewerker niks meer aan doen. Dan kun je wel de schoen van de zanger krampachtig beet pakken, maar dat pikken de mensen niet. Nee, dan kun je dus weer aftaaien met de schrik in je ogen. En die wall of death waar de gitarist op het laatste moment uit springt… Het zijn bizarre taferelen.

Kijk, daar vliegt een gereformeerde Zeeuwse broeder door de lucht, daar glijdt een bobo van een rocklabel onder het podium, daar stuiteren allerlei bekende en onbekende types door de pit. Maar laten we ondanks al dit spektakel niet voorbijgaan aan het feit dat John Coffey met "Bright Companions" een geweldig album heeft gemaakt, vol melodieus sterke punksongs.

MIN
Ondergetekende had een camera vast en slechts één biertje op.

CONCLUSIE
Wát een transformatie heeft deze Utrechtse band doorgemaakt. Een nieuwe zanger en drie jaar verder zijn ze er weer. Nauwelijks herkenbaar.

CIJFER
9