#ESNS13: Fresku op ongekende hoogte

Nederhop van de bovenste plank

Judith Laanen ,

“Wie van jullie heeft mijn album? Downloaden mag ook, je kunt het toch niet meer tegenhouden. Klootzakken!” De Eindhovense rapper Fresku komt er gewoon mee weg om zijn publiek uit te schelden, zo goed is hij. Zijn reputatie is hem vooruit gesneld: de tent ontploft harder dan semtex.

CONCERT
Fresku @ foyer Grote Zaal, Oosterpoort, Noorderslag, zaterdag 12 januari 2013

MUZIEK
Grappenmaker uit Eindhoven die knappe raps in elkaar knutselde op Maskerade (2012), waarvoor hij genomineerd werd voor een 3voor12 Award. Fresku sleepte vorig jaar ook State Awards binnen voor Beste Album en Beste Artiest.

PLUS
Fresku kan zelf bijna niet geloven dat de foyer bijna uit zijn voegen barst, zo vol staat het voor zijn allereerste optreden op Noorderslag. Ook op 'het balkon’ is bijna geen plek meer. Nog voordat hij één lettergreep heeft kunnen rappen draagt het publiek hem al op handen. Fresku neemt er herhaaldelijk zijn petje voor af. De meesterentertainer knalt er om te beginnen maar even 'De lintworm' in, dat nummer met het gekke dansje, om het publiek ‘los te maken’. Gevolg: één deinende massa, waartussen we ook Blaudzun ontwaren. Er ontstaat zelfs een heuse moshpit en alle hits komen voorbij: 'Hedde Druksop', 'Kutkop', 'Twijfel.
En dan doet Fresku ineens of de koek op is. Zijn dj kondigt dan ene Garth Mcloyd aan, een artiest die Fresku ontdekt heeft en ook altijd even zijn momentje moet krijgen om te shinen. Drie keer raden wie er terug het podium op komt': Fresku, nu met glitterzonnebril, leren jasje met studs en een omgehoog gerolde tanktop zodat zijn bolle buik lekker meedeint met 'Op De Hoogte'. Alle meisjes in de zaal mogen op het podium Fresku’s diva komen uithangen. Fresku bralt een luid “I’m from Sweden! Leet joe hooooruuuuunnnn!” de zaal in, waarna de foyer voor de laatste keer ontploft.

MIN
Nul. Niks, noppes, nada. Dit is Nederhop van de bovenste plank.

CONCLUSIE
Fresku de grappenmaker, Fresku de serieuze vader die over zijn dochtertje rapt. Binnen een kleine drie kwartier laat hij alle kanten zien waarmee hij zo populair is geworden. Niks meer aan doen, dit is Fresku op zijn best. Nu is het afwachten wat voor gekkigheid hij op zijn volgende album presenteert.

CIJFER
9