12van3voor12: 'hippiekind' Tessa Rose Jackson leerde veel in Londen

Amsterdams-Britse staat 12 januari op Noorderslag

Ingmar Griffioen ,

2013 begint fraai voor Tessa Rose Jackson, die tijdens Noorderslag het 3voor12 podium opent. De Amsterdamse is bovendien zojuist gebombardeerd tot een van de 12van3voor12 artiesten waar we dit jaar veel van verwachten en speelt daarom vanavond live bij 3voor12 Radio. Eind februari verschijnt haar 12 nummers tellende debuutalbum. "Het wordt nu gemixt. Ik ben nog bezig met het artwork en vind het echt doodeng allemaal."

Tessa Rose Jackson heeft de Nederlandse nationaliteit, maar is hier geboren uit Britse ouders. "Ik ben een kind van de hipppiemuziek, heb veel Beach Boys, Beatles en Bob Dylan geluisterd." Ze studeerde een tijd aan dezelfde prestigieuze Londense BRIT school als Adele en Kate Nash en met haar Engelse uitspraak zit het dus wel goed. "Nederlands is mijn tweede taal, ik ben volledig Brits en dat is echt een megavoordeel. Waar in het Engels zingen voor anderen nog een punt van stress is, mag ik dat overslaan." Ze prijst zich gelukkig met de lessen van de BRIT school. "Het was heel moeilijk om binnen te komen, per tweehonderd aanmeldingen is er maar één plek, maar het was een van de beste beslissingen die ik ooit heb gemaakt."

De songwriter heeft veel geleerd van haar tijd in Londen. "Daarvoor wilde ik jazz doen, maar daar ben ik voor het eerst geïnteresseerd geraakt in liedjes schrijven. De productieles was ook een echte eye-opener." Ze leerde op school gitarist Ben Longman kennen, waarmee ze Sam's Piano vormde en twee albums maakte. "Ik begreep niet dat niemand de studio wilde gebruiken, dus zaten wij daar vijf dagen per week van 16.00 tot 21.00 uur in een enorme, luxe studio. Daar heb ik heel erg veel geleerd." Tessa merkte dat haar inspiratiebronnen veranderden. "Toen ik terugkwam uit Londen heb ik opeens Feist ontdekt en ben ik meer de folk-kant opgegaan. Het is heel belangrijk dat je weet wat je wil en waar je heen wilt." Ze legt momenteel de laatste hand aan haar debuutalbum en studeert aan het Amsterdamse conservatorium.

Tessa Rose Jackson deed in december een aantal optredens als opener voor Blaudzun. "Heel spannend allemaal; hoe pak je dat aan, hoe maak je een goede selectie uit je liedjes. Ik ben op dit moment erg aan het puzzelen." Op zaterdag 12 januari speelt ze om 21.00 uur op het 3voor12 podium op Noorderslag. Ze staat dan op het podium met bandleden Bas Peters (gitaar, zang), Pepijn van der Burgt op toetsen, Remy de Boer achter de drumkit, Simone van Vugt (glockenspiel, achtergrondzang), tweede toetsenist Darius Timmer, Pat Cleaver op trombone en trompettist Randell Heye. "Ik doe gitaar of bas, we doen allemaal een beetje van alles. Maar iedereen moet zingen, mijn muziek draait vooral om meerstemmigheid."

Je beluistert haar nieuwe nummer All The King's Horses op de 12van3voor12-sampler op de Luisterpaal en nog drie nummers op haar Bandcamp. Kijk hieronder hoe Tessa Rose Jackson met band drie songs speelt bij 3voor12 Radio.