#BKS13: Ongenadig hard Traumahelikopter overwint opnieuw

‘Groningen-Noord rules’

Tekst: Juliën L'Ortye, Foto's: Renee van 't Hoff ,

‘Excelsior Recordings: punk as fuck!’ schreeuwt Traumahelikopter-zanger Mark Lada na een nummertje of drie. Punk zijn ze zeker, de jonge branieschoppers uit Groningen-Noord. Ze bruisen van de energie, slopen overal waar ze spelen alles wat los of vast zit en hebben een heerlijke, recalcitrante grijns op hun gezicht. ‘Ik hoor net dat we er nog één mogen spelen, dus we doen er twee.’

CONCERT:
Traumahelikopter, Best Kept Secret, Stage 3, zondag 23 juni 2013

MUZIEK:
Onvervalste garagepunk van Nederlandse bodem, zoals we die al heel lang niet meer gehoord hebben. Alsof Oblivians net twintig cafeïnebommen achterover heeft geslagen en met Jay Reatard - Lada is groot fan - als inspiratiebron. Niet voor niets speelt het drietal een cover van de overleden rocker. Twee gitaren en een minimaal drumstel (tom, snare, hi-hat) en de opzwepende schreeuwstem van Mark Lada, dat is waar de mannen het mee moeten doen.

PLUS:
Drie crowdsurfers tegelijk om kwart over twee? Het is de normaalste zaak van de wereld bij Traumahelikopter en op Best Kept Festival. Helemaal wanneer Lada even daarvoor tot drie keer toe op zijn rug over het publiek heen vliegt en vrolijk door blijft zingen, zelfs wanneer hij op de grond dreigt te donderen. Wat een ongekende energie stralen deze drie uit. Ze hebben maar een half uur en dus krijgt iedereen bij Stage 3 een genadeloos pak rammel. Gitarist Daan van Dalen duikt ook nog maar eens de uitzinnige voorste rijen in en het drietal zegeviert er ondertussen wellustig op los. De opening alleen al is met prijsnummers Down In The City en Kids, samen goed voor vier minuten geweldige teringherrie, genoeg om de aardig volle tent volledig voor zich te winnen.

MIN:
Traumahelikopter heeft de kortste spot van het festival en dat is met een debuutplaat die net niet het halfuur aan tikt best te begrijpen. Jammer is het wel, want zowel het publiek als de band zelf lijken zeker nog zin te hebben om er nog een extra halfuurtje aan vast te plakken.

CONCLUSIE:
Er lijkt maar geen einde te komen aan de zegetocht van Traumahelikopter. Speelde de band een half jaar geleden Eurosonic/Noorderslag nog helemaal aan gort, op Best Kept Secret is het geenszins anders. Het meisje dat dankzij haar bordje door Lada op het podium wordt gehaald onderstreept het nog maar eens: ‘Groningen-Noord rules!’

CIJFER:
8,5