#BKS13: 12 tips voor Best Secret Festival #BKS13: 12 tips voor Best Secret Festival

Met o.a.: Kurt Vile, Savages, Fuck Buttons, Damien Rice en traumaheliktoper

, Redactie 3voor12

#BKS13: 12 tips voor Best Secret Festival

Met o.a.: Kurt Vile, Savages, Fuck Buttons, Damien Rice en traumaheliktoper

Redactie 3voor12 ,

Komend weekend staan er zestig acts op de line-up van de eerste editie van het Best Kept Secret Festival. Voor je afreist naar Beekse Bergen in Hilvarenbeek om van een rijk muziekweekend te genieten, zet 3voor12 vast twaalf acts op een rij die je niet mag missen!

Kurt Vile, zondag Stage 1

Deze kleine man met lang krullend haar, woonachtig in Philadelphia, startte in 2003 in samenwerking met zanger/gitarist Adam Granduciel het indierockduo the War on Drugs. In 2008 brak het duo door, maar Vile besloot een solocarrière te starten en bleek zeer productief: in amper vijf jaar tijd maakte hij vijf studioalbums. Hij maakte diverse lo-fi platen, waarbij hij zelf de muziekpartijen inspeelde. Vile is met zijn ontspannen gitaarpartijen en monotone stem een zeer getalenteerde singer-songwriter. Het geluid ligt tussen fuzzy rock en psychedelische folk. In april kwam de langspeler Wakin On a Pretty Daze uit, wat voor veel redacteuren instant jaarlijstjesmateriaal betekende en Album van de Week werd. Vile werd door Pitchfork uitgeroepen tot Best New Music.

Savages, zaterdag Stage 3

Vrouwelijk kwartet uit Engeland maakt muziek die diep geworteld is in de jaren tachtig. Frontvrouw is Jehn, die eeder in de Franse lo-fi band John & Jehn speelde. De dames spelen met klapperend baswerk, bikkelharde drums, ijle vocalen en dissonante gitaarpartijen stevige Britse postpunk. Door de BBC werden ze al genomineerd voor de sound of 2013. Het eerste album Silence Yourself kwam begin mei uit en kreeg van Pitchfork een 8,7.

Suuns, zondag Stage 2

De vier bandleden uit Montreal, Canada kwamen in maart met het tweede album Images du Futur. Deze bleek duister, bezwerend, psychedelisch en dansbaar. Met inmiddels twee langspelers op zak staat deze vierkoppige band voor een mix van post-punk, elektronica, krautrock en vele andere muziekstijlen. De band heeft zich al op meerdere festivals in Nederland bewezen, waaronder Lowlands en tweemaal Le Guess Who? Bekijk hieronder een van de sessies op Le Guess Who?

Cashmere Cat, zondag Stage 3

De Noorse producer Magnus August Hoiberg alias Cashmere Cat stond maar liefst vier maal in de finale van de DMC (de wereldkampioenschappen voor draaitafelaars). Hij maakte onder andere remixen van Lana Del Rey, Drake en Jeremiah. In november 2012 verscheen zijn eerste en veel bewierrookte EP Mirror Maru, die Pitchfork met een 7,6 beoordeelde. Cashmere Cat trakteerde Eurosonic 2013 al op een mix van trap, R&B, futuristische hiphop en harde bass.

Damien Rice, zaterdag Stage 1

Het is lang stil geweest rond de Ierse singer-songwriter, die inmiddels toch al zeven jaar geleden tweede albums O uitbracht. In bijna iedere Amerikaanse serie van Grey's Anatomy tot The OC, is de troubadour onder emotionele scènes te horen. In Nederland heeft Rice een 3FM Megahit gehad met het nummer '9 Crimes', een duet met Lisa Hannigan. De Ier maakt melancholische folkliedjes. Na zijn laatste album bleef hij optreden in eigen land, waar hij voornamelijk covers vertolkte. Vorig jaar begon hij aan een kleine tour buiten Ierland. Nadat hij in oktober ineens drie nieuwe liedjes speelde, kwamen er geruchten over de komst van een nieuw album. Dit bevestigde hij in mei dit jaar bij een optreden in Seoul. Na zes jaar staat Damien Rice voor het eerst weer op een Nederlands festival.

traumahelikopter, zondag Stage 3

Incubate, de-Affaire, Le Guess Who?, Eurosonic en Noorderslag speelden ze al plat en welk festival eigenlijk niet. Ze tekenden bij platenlabel Excelsior dat hun straffe debuutalbum in januari uitbracht. Daarna stak het garagepunktrio uit Groningen-Noord de oceaan over naar de VS, waar hun debuutalbum uitkwam op cassette bij Burger Records en waar ze meteen vijftien shows rond en op SXSW speelden. De Groningers zijn gespecialiseerd in rauwe garagerock met sixties rock n' roll invloeden en ze staan bekend om hun opwindende liveshows.

Black Lips, zondag Stage 2

De punkrockband uit Atlanta werd in 1999 opgericht en heeft inmiddels al zes albums uitgebracht. Voor het laatste album Arabia Mountain uit 2011 werkte de band samen met producer Mark Ronson, wat geweldig uitpakte en 3voor12 Album van de Week werd. Een combinatie van trage sixties garagerock en een jagend punkgeluid vormt de basis van de plaat waarmee ze ook buiten de underground scene meer bekendheid verwierven. In Nederland hebben ze in 2011 voor het laatst een weergaloos optreden (in Skatehal Area51, Eindhoven) gegeven. Black Lips' optredens zijn altijd spraakmakend, met geduw, gespring, biersmijterij, crowdsurfing en andere ongein. Zo ook op SXSW 2013, waar de frontman het met de security aan de stok kreeg.

Macklemore & Ryan Lewis, vrijdag Stage 2

Het Amerikaanse duo, bestaande uit rapper Macklemore en producer Ryan Lewis, bracht in 2009 en 2010 al twee zeer goed ontvangen EP's uit, waarna in 2011 nog eens vier singles verschenen. In Nederland braken ze door met de nummer-1 hit 'Thrift Shop' afkomstig van het debuutalbum 'The Heist' van vorig jaar. Tweede single 'Can't Hold Us' werd ook een regelrechte hit met nummer 5 als hoogste notering. De heren zijn buiten het maken van catchy hiphopbeats ook maatschappijkritisch, met raps over het homohuwelijk en kringloopwinkels. De mannen maken een mix van popmuziek, R&B en hiphop. De videoclip van 'Thrift Shop' is op YouTube al meer dan 350 miljoen keer bekeken.

Fuck Buttons, vrijdag Stage 2

Het Britse elektronische duo Andrew Hung en Benjamin John Power heeft inmiddels al vier jaar geen album meer uitgebracht. Fuck Buttons debuteerde in 2008 met 'Street Horrrsing', een abstracte, dreigende plaat. Opvolger 'Tarot Sport' een jaar later was misschien nog wel indrukwekkender, vooral door de lange openingstrack 'Surf Solar', een bezwerend epos met heftige beats, drones en noise. Beiden platen kregen gemiddeld een 8.8 op Pitchfork. Het duo maakt traag bewegende synthesizernoise.

Local Natives, zondag Stage 1

Deze vijf indierockers uit Los Angeles maken een slimme mix van folk, indiepop en orkestrale arrangementen. De indieband heeft met een eclectisch geluid, onder andere invloeden van Fleet Foxes, The National en Animal Collective. Local Natives maakt gebruik van harmonieuze zangpartijen, opzwepende trommels in combinatie met zeer dromerige melodieën. Debuutplaat Gorilla Minor uit 2009 werd 3voor12 Album van de Week. Begin dit jaar kwam het tweede album Hummingbird uit, door Pitchfork evenals de eerste plaat zeer hoog gewaardeerd met een 8,1.

Portishead, zondag Stage 2

Ze waren met Tricky en Massive Attack de aanvoerders van de eerste triphop-golf, vernoemd naar het gelijknamige stadje in de buurt van Bristol. De band is in 1991 opgericht door Beth Gibbons en Geoff Barrow. De grootste hit in Nederland behaalde de band in 1995 met het nummer 'Glory Box' van het album 'Dummy'. In 22 jaar tijd kregen ze het voor elkaar om drie steengoede albums te maken. Het wachten op de laatste plaat 'Third' in 2008, was met elf jaar dan ook zeer de moeite waard. Liefhebbers van dansbare elektronica tot indierock fans omhelsen de unieke sound van deze band.

Thomas Azier, zaterdag Stage 3

De geboren Leidenaar vluchtte op zijn negentiende uit de Nederlandse muziekwereld naar het buitenland en belandde in Berlijn. Vier jaar later had hij een label, een publishingdeal, de EP Hylas 001 af en een nummer 1-hit in Duitsland. Na opvolger Hylas 002, wilde hij zijn derde EP Hylas 003 uitbrengen, maar besloot door te werken aan een debuutalbum. 2013 moet het jaar van Thomas Azier worden: hij tekende eind vorig jaar door connecties met Woodkid bij het Frans label Mercury. In het najaar van 2013 verwachten we zijn debuutalbum die wereldwijd uitgebracht zal worden. Zijn muziek: Trage technopop die bolstaat van de synthesizers en samplers, aangeduwd met zware baslijnen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12