#BKS13: Jagen op de big five #BKS13: Jagen op de big five

Beestenboel op festivalterrein

, Tekst en foto's: Bas van Duren

#BKS13: Jagen op de big five

Beestenboel op festivalterrein

Tekst en foto's: Bas van Duren ,

Wie rondloopt op Best Kept Secret, zal het niet ontgaan: er lopen aardig wat beesten vrij rond. Ze zijn niet ontsnapt uit het nabijliggende safaripark, nee, ze zijn eigenlijk best aanspreekbaar. Apen, paarden, beertjes, een bont gezelschap onderscheid zich van de gemiddelde festivalganger. Wie zijn deze kleurrijke figuren? En wat is hún best bewaarde geheim?

Evelien (23) komt uit Aalter in België vlakbij Antwerpen. Zij is een rode panda. 'Ik kocht mijn outfit op Groezrock. Daar hadden ze krokodillen, Pikachu's van Pokemon, zebra's en een hoop andere beesten. Ik koos de rode panda omdat die het mooiste is en bij mij past. We zijn alletwee ontzettend schattig,' zegt ze met Vlaamse tongval. Evelien komt voor Tyler the Creator, Balthazar, Macklemore en Bloc Party. Ze zag de laatste twee acts net en heeft er enorm van genoten. Dat doet ze sowieso van het festival dat ze via vrienden heeft leren kennen. 'Iedereen is hier supervriendelijk. Ja, in België ook wel, maar hier nog veel meer.' Haar best bewaarde geheim? 'Ik heb misschien ooit snoep gestolen in een winkel. Maar dat was nog in de tijd dat we met Belgische Franken rekenden in plaats van Euro's.'

Er staat een paard niet in de gang, maar bij de toiletten van Best Kept Secret. 'Een hengst' verzekert het beest. 'Een sterke van het Hagel-ras'. Onder het masker zit Thomas Hagelaars (voelt u hem?), 31 jaar oud en uit Tilburg. Via internet kocht hij het masker in de Verenigde Staten en legde er 25 euro voor neer. 'Ik kocht dit tijdens een hype die begon toen een vent halfnaakt met dit masker over straat liep tijdens een storm. Dat is allemaal gefilmd. Ik heb het op om nog even lekker gek te doen. Ik ben net over de dertig en ben sinds een half jaar een trotse vader. Als paard ben ik ook op Extrema Outdoor geweest en bij een mannenweekend in België.' Hagelaars komt voor Portishead en Suuns. Macklemore werd beoordeeld met een 'gaaf'. Zijn grootste geheim: zijn identiteit. Maar die is bij deze onthuld. Sorry Thomas.

Zie je op het festival een koe en aap voorbij komen? Dikke kans dat het Jotty (25) uit Almere en Renate (22) uit Utrecht zijn. 'Ik draag het altijd,' beweert Renate. 'Het is een way of life. Nee, de connectie met het safaripark was niet gelegd, maar het past er wel bij ja. Ik kan hier de aap in me naar boven laten komen.' Jotty roemt de pakken omdat ze lekker wijd zijn. 'Dat ademt goed.' Ze zijn bij het festival gekomen omdat het nieuw is. Dat de line-up ook nog goed is, noemt Jotty 'een mooie bijkomstigheid', ook al zijn ze toch wel een beetje gekomen voor Fuck Buttons, Black Angels en Sigur Ros. Op de vraag welk geheim niemand van hun weet, zegt Renate dat ze mij moet vermoorden als ze het vertelt. Is haar geheim dan dat ze moordzuchtig is? 'Ja, dat vindt mijn moeder ook al. Die zegt al als ik net wakker ben dat ik er moordzuchtig uit zie.' Dan is Jotty's geheim toch wel iets positiever: 'Iets met wereldvrede...'

Nee, dan de poeslieve Anneleen (18) uit Aartselaar in België. Zij is met een karakteristiek snorretje duidelijk een lieve kleine kitten. Ze is met vier vriendinnen en is bijna altijd op festivals verkleed als poesje. 'Ik heb dit gekregen toen ik in de kleuterklas zat. Dit pak kwam destijds tot mijn knietjes. Hoe ik eraan ben gekomen? Waarschijnlijk was het een kado.' Het festival bevalt haar enorm. Via via had ze ervan gehoord en aangezien het vlakbij de Belgische grens is, komt ze graag voor Alt-J, Local Natives en Sigur Ros even langs. Als haar wordt gevraagd wat haar grootste geheim is, beginnen haar vriendinnen te giechelen. Ze denken het wel te weten. Toch is het voor hen een verrassing: Anneleen blijkt een hamsteraar te zijn. Haar kamer is een groot museum met spullen die ze niet weg wil doen. Het meest onverwachte is een grote knikkerbaan. 'Ohhhhhh', klinkt het spontaan uit de groep. Dat hadden ze niet achter hun vriendin gezocht. Plannen voor na het weekend zijn dan ook gelijk gemaakt.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12