#BKS13: Nieuwe single Thomas Azier komt net na Best Kept Secret uit

Ghostcity: de constante verandering van een stad

Paul Bijkerk ,

Nieuw materiaal van Thomas Azier! Deze maandag komt zijn nieuwe single Ghostcity uit. De Nederlander met twee EP's op zak, gooide met zijn single Red Eyes al hoge ogen in Frankrijk en Duitsland. Dit moet het jaar worden van 12van3voor12-act Thomas Azier. Hij tekende begin dit jaar een licentiedeal bij het Franse label Mercury, waar in januari 2014 zijn eerste album uit moet komen. Komend weekend staat hij op Best Kept Secret. Scheurend op de Deutsche Autobahn, op weg naar een gig in Keulen sprak hij met 3voor12 over zijn nieuwe single en de plannen.

De nieuwe single is opgenomen in een oude fabriek in de wijk Lichtenberg, Oost-Berlijn. Azier is voor zijn muziek geïnspireerd door architectuur en mythologie en vooral de constante verandering van een stad, in dit geval Berlijn dus. "Deze stad is door de jaren heen altijd in aanbouw geweest. Het is een soort metafoor voor de constante verandering van het leven, dat is wat het leven voor sommige mensen zo moeilijk maakt, in deze stad zie je dat nog sneller dan in een eeuwenoude stad als Parijs."

Voor zijn nieuwe single Ghostcity probeert hij het geluid van de Duitse hoofdstad in zijn single te gieten. Azier vertelt hoe zijn omgeving hem inspireerde: "De winters in Berlijn zijn best wel uitgestorven en verlaten, het is een soort spookstad. Rondom de studio wordt er veel gebouwd, die geluiden intrigeren mij enorm, de single is geïnspireerd door geluiden uit een stad in aanbouw. Er is hier een plein in de buurt van de studio, wat voorheen Leninplatz heette, daar stond een gigantisch standbeeld van Lenin in het midden. Dit standbeeld hebben ze verwijderd, daar is nu een flatgebouw in aanbouw die compleet in plastic stond ingepakt. Op een dag brak er noodweer uit met groot onweer, windstoten en bliksem. Toen ik de plastic slierten langs het gebouw zag bungelen in dat helse weer, kreeg dat een spookachtig gezicht. Dat was zo'n prachtig beeld; het verleden, het heden en de toekomst kwamen bij elkaar. Dat is de futuristische sound die je ook in de plaat hoort."

Naast architectuur voelt Azier zich ook thuis in mythologie. "De mythologieën van de Romeinse schrijver Ovid vind ik heel interessant. Hij zet Metamorfoses centraal, dat zijn letterlijke verhalen over veranderingen van lichamen, mensen en tijden." Deze mythologie heeft hij ook terug laten komen in de naam van zijn label Hylas. Ovid schreef gedichten over Hylas. Afwijkend van de Griekse mythologie, was Hylas volgens hem een bastaardzoon van Herakles en nimf Melite. Het verhaal dat hij door nimfen het water in werd gelokt en verdween,  is nog steeds terug te vinden in westerse kunsten

Het nieuwe album
Vorig jaar bracht Azier in totaal zeven tracks uit op de twee EP's Hylas 001 en Hylas 002. Zijn derde EP Hylas 003 was in de maak, maar hij besloot toch zijn eerste langspeler af te maken. "Het lijkt misschien heel lang te duren voor de debuutplaat er is, ik heb in totaal vijf of zes jaar aan dit album gewerkt, maar in mijn achterhoofd is dit altijd het einddoel geweest. Het was eigenlijk kiezen uit honderd tracks. Ik heb vooral gekeken welk verhaal ik wilde vertellen. Door die selectie en de opnames heeft het uiteindelijk nog twee jaar langer geduurd."

Momenteel is Azier veel aan het reizen en naast het voltooien van zijn album heeft hij een druk programma voor de boeg. Afgelopen week heeft hij zijn album afgemixt, eerder tekende hij in Frankrijk een licentiedeal en hij woont nog steeds in Berlijn; Azier voelt zich een echte kosmopoliet." Of ik nou in Berlijn, Amsterdam of Parijs wil wonen, dat maakt niet uit, je zit eigenlijk overal, het fijne aan Berlijn is dat het heel centraal is. Daarom blijf ik hier voorlopig nog wel even. Ik geloof in Europese muziek. Wij hebben vaak de tendens om te kijken naar Engeland als een soort superieur popland, zet die oogkleppen eens af! Duitsland, Nederland en zeker Frankrijk hebben een rijke historie aan muziek. Ik geloof wel dat er een nieuwe garde komt van jonge mensen die internationale kansen hebben."

Van kleine club naar festival
Dit weekend staat het Best Kept Secret festival voor de deur en Azier staat voor het eerst op een groot festival in Nederland. "Ik heb er superveel zin in. Dit wordt wel weer een nieuwe ervaring voor mij, ik heb nog nooit buiten gespeeld. Hier heb ik heel lang naar toe gewerkt. Ik denk dit een heel belangrijk moment is voor mij. We staan voornamelijk in kleine clubs tot diep in de nacht waar het al zweterig en broeierig is voor ik mijn set start. Verder is het ook heerlijk om weer in mijn thuisland te spelen, omdat ik Nederland best wel mis. Ik zal dit weekend wat meer van mijn nieuwe album laten horen, ik ga een beetje uitproberen hoe het werkt, dat wordt een nieuwe ervaring voor iedereen."

Thomas Azier is op zaterdag van 22:45 tot 23:30 te bewonderen op Stage 3 van het Best Kept Secret Festival.