#BKS13 Macklemore verkoopt nieuwe hits in een oud jasje #BKS13 Macklemore verkoopt nieuwe hits in een oud jasje

Hiphop light, maar wel met een boodschap

, Atze de Vrieze

#BKS13 Macklemore verkoopt nieuwe hits in een oud jasje

Hiphop light, maar wel met een boodschap

Atze de Vrieze ,

Hij kwam uit het niets: Vorig jaar kende niemand rapper Macklemore uit Seattle. Nu staat hij hier op het tweede podium. En de man die in een vloek en een zucht twee keer de HMH uitverkoopt, had zomaar gepromoveerd kunnen worden tot headliner. Hij dankt het aan gigahit Thrift Shop, een ode aan de creatieve cheap look. Voor twintig dollar een goed jasje scoren, dat is de beste tip in crisistijd.

CONCERT:
Macklemore & Ryan Lewis, Best Kept Secret, Stage 2, vrijdag 21 juni 2013

MUZIEK:
Hardcore hiphopliefhebbers hebben niet zo veel met deze rapper. Te poppy, niet swag genoeg, whatever. Maar in de crossover naar mainstream popradio is Macklemore des te succesvoller. En hij is geen one hit wonder, bleek al uit opvolger Can't Hold Us. De set opent met 10.000 hours, een knipoog naar de befaamde theorie dat je zoveel meters moet maken om echt goed te zijn in wat dan ook. Want zo erg uit het niets komt hij nu ook weer niet.

PLUS:
Meteen na het eerste liedje laat Macklemore een opblaassaxfoon naar voren doorgeven. Hij trekt zijn tweedehands kleed nog eens recht. Echt? Nu al? Ja, nu al. This is fucking awesome, gilt de uitpuilende tent hem toe. Meteen daarna volgt het belangrijkste liedje dat hij ooit schreef, vindt hij zelf. Same Love is in elk geval de zwaarst geladen song uit hun oeuvre, een ontroerende ballade over homoseksualiteit, een pijnlijk onderwerp in de hiphopwereld. Macklemore belooft ons de belangrijkste burgerrechtenperiode ooit, waarin gelijkheid dichterbij komt dan ooit. Grote woorden. Het is wel boeiend, zo'n maatschappelijk statement van iemand die bekend staat om frisse party-rap. Ook de andere hit Can't Hold Us horen we al vroeg. Handen omhoog alsof het plafond ons niet kan houden. Ergens klopt die zin niet helemaal, maar wat dondert dat, wat een hit.

MIN:
Daarmee heeft Macklemore zijn troeven al erg vroeg verspeeld. De tent loopt snel leger. Zeker als de rapper tijdens zijn minste liedje ineens gekke dingen gaat doen met een blonde pruik. Nee, een echt geweldige rapper is hij niet, hij is een man met tunes. Een hele band heeft het duo trouwens niet bij zich, wel een trompettist, door Macklemore aangekondigd als 'the sultan of swag'. Goed idee voor de podiumdynamiek, maar dat toeteren doet hij wel een beetje voor spek en bonen. De live vocalisten bij de twee hits (ome Wanz op Thrift Shop in een geweldig pak!) zijn een veel grotere toevoeging.

CONCLUSIE:
Ok, iets te veel geklets, beetje gekke volgorde, en aan het eind wat flauw, maar man wat kopt Macklemore hem hier snoeihard binnen zeg.

CIJFER:
8

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12