#BKS13: Thomas Azier is wildenthousiast

Nieuwe nummers beloven veel goeds

Sjoerd Huismans ,

Thomas Azier komt als een jonge hond het podium opdraven. Zijn energie slaat meteen over op het publiek. Azier heeft er zin in. Héél veel zin in, benadrukt hij ook zelf. Hij is een geboren showman, als een dolle stier springt hij op en neer. Als blijkt dat het publiek net zo enthousiast is als hijzelf, houdt Azier het echt niet meer. “Holy shit, dit ben ik niet gewend hoor”, roept hij. “Jeeeezus.”

CONCERT:
Thomas Azier, Best Kept Secret, Stage 3, zaterdag 22 juni 2013
 
MUZIEK:
De in Berlijn woonachtige Nederlander Thomas Azier heeft twee uitstekende electropop EP’s gemaakt: Hylas 001 en Hylas 002. In Frankrijk en Duitsland deed single Red Eyes het heel goed. Oorspronkelijk zou er ook een Hylas 003 EP komen, maar dat project is wat groter geworden. In januari 2014 komt Aziers eerste langspeler namelijk uit op het Franse label Mercury. Komende maandag verschijnt de nieuwe single Ghostcity. Azier liet zich voor deze single inspireren door de duistere geluiden van de Duitse hoofdstad: "De winters in Berlijn zijn best wel uitgestorven en verlaten, het is een soort spookstad.” Live staan twee muzikanten Azier bij met synths en drumcomputers.
 
PLUS:
Van tracks als Angelene wisten we al dat ze goed zijn. Maar de nieuwe songs die Azier vanavond laat horen zijn ook raak. Het zijn nummers die hij de afgelopen vijf jaar op zijn kamertje heeft gemaakt, zoals Azier zelf zegt. Ghostcity is waarschijnlijk zijn sterkste track tot nu toe, en ook op de andere nieuwe nummers laat Azier een duisterder richting horen, met meer distortion op de synths. Dat geluid misstaat hem absoluut niet. Het thema van de Großstadt-romantik in Ghostcity komt ook in het andere nieuwe werk terug, zoals in ‘Silence of the City Lights’.
 
MIN:
Er had wat minder galm op de zang van Azier gemogen, zijn stem heeft het niet nodig. En als we even flauw gaan doen kunnen we het optreden vanuit een dance-oogpunt bekijken. Dan schort er nog wel het een en ander aan de opbouw. Overgangen zijn aan de lompe kant en Azier werkt niet echt naar een climax. Pas hélemaal op het laatst barst de set echt los in een rauw stuk techno.
 
CONCLUSIE:
De hele tent danst. Op een ander bandjesfestival, Noorderslag, stonden de dance-artiesten dit jaar nog in lege zalen te spelen. Maar Azier weet met zijn mix van electropop en dance de indie-liefhebber volledig in te pakken. Thomas Azier is de ideale artiest om een festival als Best Kept Secret een feestje te bezorgen.
 
CIJFER:
8