#BKS13: Balthazar heft het glas op de nacht #BKS13: Balthazar heft het glas op de nacht

Belgen oogsten andermaal applaus

, Atze de Vrieze

#BKS13: Balthazar heft het glas op de nacht

Belgen oogsten andermaal applaus

Atze de Vrieze ,

Balthazar is nu typisch zo'n band die in je dooie hoek belandt. Het zijn kundige liedjesschrijvers, maar ze komen uit Gent en zijn dus vaak in de buurt. Maar in de luwte - zonder grote hits - ontwikkelde Balthazar zich tot de strafste liveband van België. Origineel, strak en buitengewoon constant.

CONCERT:
Balthazar, Best Kept Secret Stage 1, zaterdag 22 juni 2013

MUZIEK:
Het geheim van Balthazar? De twee zangers natuurlijk, net verschillend van stem, maar elkaar mooi aanvullend. Violiste en bassist die de backing vocalen uitstekend invullen. Diezelfde bas die de hoeksteen vormt van bijna alle songs, een drummer die onopvallend origineel speelt. Qua timing hangt Balthazar voortdurend naar achteren, maar door ritmische sprongetjes weten ze toch energie op te wekken. Twee albums bracht de groep uit. Het tweede - Rats - is nog wat beter dan debuut Applause.

PLUS:
Het onbetwiste hoogtepunt van de set: Fifteen Floors, het beste nummer van het debuut. Een knappe song met een nog veel knappere live uitvoering. Zeker een minuut laat Balthazar de song drijven op enkel de bas en vier stemmen. Dan alleen nog maar de stemmen, en twintig seconden lang helemaal niets, om er nog een keer full band in te komen. Klinkt als een geijkt podiumtrucje, maar het is met zoveel precisie en tegelijk met zo weinig machismo gespeeld, heel indrukwekkend. De brille van deze band in een paar minuten.

MIN:
Eigenlijk zou je daar best meer van willen zien. Van showmanschap hoeft de band het niet te hebben - niet erg - maar zulke goede muzikanten zouden zich net iets meer spannende uitstapjes kunnen veroorloven.

CONCLUSIE:

Zie je wel, de andere keer dat ze dat doen is meteen weer een hoogtepunt. Tientallen glazen gaan de lucht in bij de vaste setafsluiter Blood Like Wine. "Raise your glass to the nighttime", luidt het mantra, lijzig gezongen maar met een enorme verbroederende kracht. Ook nu wordt het liedje laag voor laag uitgekleed, tot enkel die slogan overblijft. De avond valt, Best Kept Secret lijkt er klaar voor en Balthazar maakt het eens te meer waar.

CIJFER:
8

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12