3voor12 bespreekt Album van de Week (34): Franz Ferdinand

Glorieuze comeback van Schotten met album bomvol komische hitjes

Timo Pisart ,

Luid gejuich op Lowlands gisterenavond: na oudjes Take Me Out en This Fire werd ook de gloednieuwe single Love Illumination bijna euforisch ontvangen. Het moge duidelijk zijn: Franz Ferdinand is terug, en hoe. Right Thoughts, Right Words, Right Action - alweer de vierde langspeler van de Schotten - is nu 3voor12 Album van de Week.

Hoe vaak zou Franz Ferdinand-voorman Alex Kapranos de afgelopen vier jaar midden in de nacht wakker zijn geworden met een geniaal melodietje in zijn hoofd? Met een komische flard tekst? Iets te vaak, gokken we zo, want het vierde album van Franz Ferdinand is overweldigend leuk geworden. Weet je nog hoe euforisch je reageerde toen je voor het eerst Take Me Out hoorde? Hoe je alsmaar wilde meeblèren met de vele speelse gitaarbommetjes die hun titelloze debuutalbum uit 2004? Na een bescheiden en geflopt disco-uitstapje met Tonight (2009) zijn de Schotten teruggekeerd naar dat vertrouwde geluid met licht-overstuurde en gortdroge gitaarlijntjes die over elkaar heen buitelen, hopla tussen de vrolijk gescandeerde teksten en geinige orgeltjes door, en dat smaakt ontzettend goed. Gisteren op Lowlands gleed het nieuwe werk al als Schotse whisky naar binnen, vanaf vandaag staat het album Right Thoughts, Right Words, Right Action op de Luisterpaal.

De afgelopen vier jaar stortten de heren van Franz Ferdinand zich, nou ja, op het gewone leven. Huisje, boompje, beestje. Niet te moeilijk doen, geen liedjes schrijven over Griekse mythes maar gewoon lekker pielen op nieuwe muziek zonder al te veel moeilijkdoenerij. En zo klinkt het album ook, maar vergis je niet: Right Thoughts, Right Words, Right Action zit namelijk verdomd vernuftig in elkaar.

Dat merk je de eerste minuut al. In openingsnummer Right Action wordt de albumtitel na amper twintig seconden gescandeerd in een gouden hook die al refreinwaardig is. Maar dan komt het hyperaanstekelijke "Tudutu tudutuuuuuuh" nog dat daar overheen gaat. Het funky Evil Eye is al even komisch met geschreeuw, een bijna Krieg-achtige baslijn in het refreintje, en hoor je daar op de achtergrond ook dat (te) gekke synthesizertje? Zo gaat het album alsmaar door, met telkens minstens drie supercatchy melodieën tegelijkertijd die allen om de aandacht vechten. Nog zo'n voorbeeld: het outro Stand on the Horizon waarin zanglijn na zanglijn op elkaar wordt gestapeld en subtiel op de achtergrond een stel strijkers uit blik klinkt. Wanneer Alex Kapranos in het slotnummer "Goodbye lovers and friends, so sad to leave you" en even later "but this really is the end" zingt, word je er inderdaad een beetje verdrietig van dat het album na een dollemansrit tien nummers alweer afgelopen is. Snel nog maar eens opzetten, dus.

Op Lowlands rees het vermoeden al: Franz Ferdinand gaat een glorieuze comeback tegemoet. Wie Right Thoughts, Right Words, Right Action luistert kan dat alleen maar beamen. Hopelijk komen de Schotten snel weer langs voor nog zo'n topoptreden.

Right Thoughts, Right Words, Right Action komt 26 augustus uit op Domino/Munich/V2 maar is nu al tijdelijk op de Luisterpaal te beluisteren.