3voor12 bespreekt Album van de Week (21): Crystal Fighters 3voor12 bespreekt Album van de Week (21): Crystal Fighters

"Geen flauw idee wat het precies betekent, maar Cave Rave klinkt als een goede trip"

, Timo Pisart

3voor12 bespreekt Album van de Week (21): Crystal Fighters

"Geen flauw idee wat het precies betekent, maar Cave Rave klinkt als een goede trip"

Timo Pisart ,

Denk je eventjes dat we hier met een puike cd voor euforische strandfeestjes te maken hebben, blijkt het tóch om akte twee van de Baskische opera te gaan. Na hun ontzettend succesvolle debuutalbum Star of Love - met de zomerhit Plage - is Crystal Fighters nu terug met album nummer twee: Cave Rave. Dit prehistorische partijtje is Album van de Week bij 3voor12.

Weet je 't nog? In de zomer van 2011 was het superaanstekelijke liedje Plage niet van de radio te slaan, met dat vrolijke Mmmbop-gitaarlijntje en een tekst over een nachtelijke strandromance. Het album waar Plage op staat, Star of Love, lanceerde het Britse Crystal Fighters onmiddellijk als ideale festivalact, vooral in Nederland. Ze speelden op Lowlands, Into The Great Wide Open en een handvol zalen.

Zelf hield de band vol dat Star of Love verhaalde over de nooit afgemaakte Baskische opera, geschreven door de grootvader van zangeres Laure. En raad eens wat: volgens de bandleden is opvolger Cave Rave níet louter een raveplaat, maar 'gewoon' de tweede akte van die Baskische opera. Sterker nog: het debuutalbum ging alleen over dat Noord-Spaanse volk, Cave Rave zou gaan over de existentiële vragen van 'de mensheid als geheel'. En wie weet nog breder, het gehele universum (!).

Eerlijk gezegd horen wij daar niets van. In werkelijkheid is Cave Rave een ontzettend zomerse hitplaat bomvol bierhef-momenten en springerige slaggitaartjes. Luister maar eens naar het intro van LA Calling: of je nu wil of niet, wanneer je dit op een festival hoort, ga je het vanzelf meeneuriën. De gehele plaat is zo groots opgezet, met meebrulrefreinen en euforische momenten die worden ondersteund door verheffende synthesizers.

In die zin is het woord rave helemaal niet zo gek gekozen: zo'n associatie met hedonistische trance- en housefeesten kan Crystal Fighters niet worden ontzegd, en de teksten suggereren een soort MDMA-hippie-filosofie voor gevorderden. In opener Wave: "In the galaxy of truth, your stars are the eyes. Your heart is the sun in the depths of my mind. […] We're riding on a wave babe, we're on the same wave." Geen flauw idee wat het precies moge betekenen, maar zo te horen zitten ze in een behoorlijk goede trip. En die zal nog het hele album duren. Een nummer later bezingt frontman Sebastian Pringle een magisch vliegtuig, in Love Natural beklimt hij de hoogste bergen en duikt hij in de diepste oceanen.

Liefhebbers van enige vorm van nuance zullen spontaan kriebels krijgen van Cave Rave, zo in your face is de plaat geproduceerd en op zo'n opportunistische manier zijn genres bij elkaar gebald. Maar laten we wel wezen: Crystal Fighters heeft haar eigen hitformule hernieuwd en opgepoetst. Deze zomer is ook Cave Rave ongetwijfeld niet van de radio te slaan. De band heeft zichzelf een geluid aangemeten dat nóg beter gaat werken in de grote zalen dan Star of Love al deed. Laat ze de Derde Summer of Love maar vast inluiden.

Cave Rave van Crystal Fighters komt 27 mei uit via Zirkulo/PIAS en is nu al te beluisteren op de Luisterpaal. De band deed vrijdag 17 mei een concert in Paradiso dat binnenkort is terug te kijken op 3voor12. Ook spelen ze op 1 november in de HMH, waarvoor 3voor12 Radio deze week kaarten weggeeft.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12