The Kyteman Orchestra trekt met Europese ambities naar Duitsland

Colin Benders: "Dit voelde als noodzaak"

Laurence Tanamal ,

Vanaf het voorjaar van volgend jaar zal Colin Benders met zijn The Kyteman Orchestra een nieuw terrein proberen te veroveren met een aantal shows in Duitsland. Afgelopen vrijdag speelden zij op het Reeperbahn Festival, het grootste showcase festival van Europa. Een dag later traden zij op tijdens Berlin Live. Direct daarna werd aangekondigd dat ook het Duitse Hurricane en Southside festival deel uit gaan maken van een komende zomertour, een grote stap richting het waarmaken van hun Europese aspiraties.

De optredens zullen deel uitmaken van een zomertour die The Kyteman Orchestra voor volgend jaar op de planning heeft staan. Een avontuurtje of grootse ambities? "Hoe leuk het ook is om nog altijd in Nederland op te treden, is Europa voor ons op dit moment echt de focus. Wij willen alles doen wat er met dit orkest haalbaar is. Deze Europese ambities komen echt voort uit een gevoel van noodzaak." Ook de rest van het orkest staat te springen om naar het buitenland te gaan. "Het is een droom voor elke muzikant om op deze manier te bezig te zijn met waar je het meest achter staat in je leven. Er is echt een groeiend enthousiasme voelbaar."

Veel voorbereidingen getroffen
Een stap over de grens is niet iets wat totaal uit de lucht komt vallen voor The Kyteman Orchestra. Benders: "Het afgelopen jaar hebben wij veel voorbereidingen getroffen. Wij wilden graag meer in het buitenland spelen en zijn toen in contact gekomen met Scorpio, een Duitse boeker. Zo zijn wij in Duitsland, in dit geval het Reeperbahn Festival en Berlin Live, uitgekomen." Het is niet direct het geval dat zij naar aanleiding van deze optredens zijn opgepikt voor Hurricane (in het Noord-Duitse Scheeßel) en Southside (in het Zuid-Duitse Neuhausen Ob Eck). "Ook met deze boekingen waren wij al bezig, na onze show afgelopen vrijdag kregen wij alleen pas te horen dat onze optredens voor volgend voorjaar bevestigd waren. Dat was erg leuk nieuws."

Een nieuw publiek
Vooral spannend voor The Kyteman Orchestra is het feit dat zij voor een compleet nieuw publiek spelen. "Het verschil tussen spelen in Duitsland en Nederland is erg groot. In Duitsland heeft nog nooit iemand van ons gehoord." Nu was het concept van the Kyteman Orchestra met zijn podiumvullende vijftigkoppige bezetting in eerste instantie ook een verrassing en iets compleet nieuws in Nederland zelf. "Toch is het in Duitsland anders. Hier in Nederland zien wij nog altijd mensen bij concerten terugkomen die ons sinds 2009 al zagen spelen. In Duitsland kunnen wij iets totaal nieuws brengen en dat kan eigenlijk maar twee eerlijke reacties opleveren: of mensen zijn erg positief, of vinden het helemaal niets." Tot zover blijkt er vooral sprake te zijn van het eerste scenario. "De telefoon staat momenteel wel roodgloeiend ja," vertelt Benders opgewekt.

Nieuw werk in de maak?
In 2010 kondigde Benders plotseling aan te stoppen met zijn hiphop orchestra terwijl zij zich op een hoogtepunt bevonden. Een zelfde stap tijdens dit huidige project zit er vooralsnog niet aan te komen. "Wij willen sowieso doorgaan met spelen. Nieuw materiaal hebben wij nog niet opgenomen. Wel zijn wij voorbereidingen aan het treffen, zoals het verbouwen van de studio om in een nieuw kader muziek te kunnen maken. Wat dit precies gaat inhouden is eigenlijk ook nog niet helemaal duidelijk voor mijzelf. Het is in ieder geval de bedoeling dat wij de perfecte setup bereiken die een hybride vormt tussen de digitale productie van The Hermit Sessions en het puur analoge opnameproces van The Kyteman Orchestra."

Van 21 tot 23 juni 2013 zal The Kyteman Orchestra spelen op het Hurricane en Southside festival. Het optreden tijdens Berlin Live wordt 10 november uitgezonden op ZDFkultur, het digitale themakanaal van ZDF en 15 december op Arte.