Avant La Lettre verliest twee bandleden en werkt aan album twee

"Er was weinig animo om met dit album te gaan spelen"

Atze de Vrieze ,

"She wears a T-shirt with a peace sign", luidt de openingszin van Peace Sign, de nieuwe single van Avant La Lettre. Hij staat alweer helemaal op de band. En dat terwijl album nummer één van de band pas begin dit jaar verscheen. Er was even wat momentum met single Magic, maar een tweede single kwam niet, noch een succesvolle tour. Sterker nog: de band verloor twee leden en besloot als trio de studio in te gaan. 18 januari moet album twee verschijnen. Een eerste track - Smoke Screen - is nu te downloaden. Titus Zeldenrust: "Er was weinig animo om met deze plaat te gaan spelen. Dan kun je beter meteen verder gaan."

De drie overgebleven leden van de band - zanger Laurens Radstake, gitarist/producer Martin Beusker en drummer Titus Zeldenrust - nodigen 3voor12 uit in de studio van Martijn Groeneveld in Utrecht. Het is dezelfde plek waar Case Mayfield zijn recente album 10 opnam, en waar Blaudzun's Heavy Flowers werd vastgelegd. De studio is een wonderlijke locatie, in een oud fort van de Hollandse Waterlinie. Dat is geen statig kasteel met torens en kantelen, maar een soort monumentale bunker, die van binnen aanvoelt als een kelder. De studio heeft twee ruimtes. In de ene werkt Groeneveld zelf, de andere is nu even voor Avant La Lettre. De band kan er veel tijd besteden, omdat Martin Beusker er werkt, als producer. "Ik produceer momenteel opvallend veel Franse bandjes, vooral Destine-achtige emopop. Slick geproduceerd. Goed gedaan, maar dat hoop ik over drie jaar niet meer te doen. Met deze plaat en met Aestrid, de andere band die ik geproduceerd heb, hoop ik mezelf een beetje op de kaart te zetten."

Even terug naar dat merkwaardige verhaal. Single Magic werd door 3voor12 opgepikt en leek wat te gaan doen, maar Avant La Lettre pakte niet door. Oorspronkelijke bandleden Lyangelo Vasquez (bass/zang) en Erwin Stoepman (toets/keyboard) bleken toch andere ambities te hebben dan de rest. "We hadden al drie jaar gespeeld. De animo om deze liedjes nog te spelen was er niet echt. Toen de plaat uitkwam hadden we nog geen boeker - inmiddels wel - en een tour in september zag eigenlijk niemand zitten." De drie overgebleven leden zeggen trots te zijn op hun debuutalbum Belief, maar het nu toch vooral als een leerproces te beschouwen. Titus Zeldenrust: "We weten nu hoe je bepaalde dingen niet aan moet pakken. Nu hebben we deadlines. Als je die niet hebt, schaaf je jouw eigen werk kapot."

Belief was het resultaat van een lange tijd opnemen, met verschillende producers en op verschillende plekken. De opvolger werd helemaal in de studio geschreven en opgenomen. "Dat is een totaal ander proces", zegt Laurens Radstake. "Eerst schreven we de liedjes, werkten ze uit in de studio en live, en dan namen we ze op. Nu hebben we echt alles in de studio gemaakt. De melodie, de structuur, de tekst. Dat werkt met deze groep ook heel goed. Er zijn niet te veel meningen. We zitten ook veel meer op een lijn." Martin Beusker: "Het is een veel coherenter plaat geworden, meer een geheel. Ik heb de laatste tijd veel naar bands uit de jaren tachtig geluisterd, bands als Duran Duran en Talk Talk. Dat hoor je terug." Radstake: "Op de echte Amerikaanse rocksound ben ik wel zo'n beetje uitgekeken."

Download het nummer Smoke Screen op de Bandcamp van Avant La Lettre. Het album In My Time verschijnt op 18 januari.