3voor12 draait (week 47): Le Guess Who?, Crossing Border, The xx en Amenra

3voor12 Album van de Week is: Cody Chesnutt - Landing On A Hundred

Redactie 3voor12 ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een toplijstje uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

Top 10:

1. Le Guess Who?
"Le Guess Who? is wat mij betreft het spannendste festival van het jaar, met helden als Ty Segall, Fuck Buttons, Mala en Deerhoof." (Atze de Vrieze)
"Van postpunk tot avant-garde elektronica en weer genoeg te ontdekken." (Laurence Tanamal)
"Heel veel zin in vier dagen Le Guess Who?, scherp geprogrammeerd festival dat ik vorig jaar helaas miste en wat me nu immense hoofdbrekens bezorgt." (Ingmar Griffioen)
"Wat kijk ik uit naar Le Guess Who? zeg! Vooral naar Fuck Buttons, AMENRA, Mac DeMarco, Colin Stetson, Ty Segall en Destroyer, maar ik kan er zo nog 15 opnoemen." (Stephan van Peursem)
2. Amenra - Mass V (Neurot/N.E.W.S./Konkurrent)
"Atmosferische post-hardcore. Lang uitgesponnen en opbouwende nummers vol lage, overlappende riffs, harde percussie en vocalen die met geweld uit de strot geforceerd worden." (Laurence Tanmamal)
"Trage sludge en zware hardcore uit Vlaanderen. Intens, hard, log, prachtig." (Stephan van Peursem)
"Als aanbidder van de Church of Ra en hun gitzwarte sludge, doom en post hardcore zeg ik: amen!" (Ingmar Griffioen)
3. The XX @ Vredenburg Utrecht
"Ik zag een band die zijn kracht kent, die speelt me de ruimte in de arrangementen, die live beats maakt, die een kraakhelder gitaargeluid heeft en mooi contrasterende man-vrouw stemmen." (Atze de Vrieze)
"Smachtpop groots gebracht. Vleugje disco en hele vette lichtshow voorkwam indommelen door de fluwelen keeltjes en de suikerzoete afstandelijkheid." (Menno Visser)
"Indrukwekkend optreden met zeer veel gevoel voor timing. Spanning en stiltes worden afgewisseld met beats en prachtige visuals." (Stephan van Peursem)
4. Buma Rotterdam Beats
"Inspirerende mensen, een aantal veelbelovende acts gezien, en vooral een festival gezien dat hongert naar groei én naar inhoud." (Atze de Vrieze)
5. Song Story Triggerfinger
"Speciaal voor de Song Van Het Jaar hebben we bij 3VOOR12 artiesten gevraagd naar hoe hun liedje is ontstaan: de SongStory. Die van Triggerfinger is ontzettend grappig, een must see!" (Roosmarijn Reijmer)
6. Toy @ Crossing Border
"Uitschieter was de bedwelmende psychedelische en spacerock van het shoegazende JOY uit Londen." (Ingmar Griffioen)
7. The Weeknd - Trilogy
"Compilatie van drie mixtapes vol minimale en donkere r&b. Zie ook mijn albumbespreking."
8. Lisa Hannigan @ Crossing Border
"Mooie muziek in een intieme setting. Haar gitaarspel was erg goed en haar stem was de kers op de taart. Kippenvel." (Niels de Haan)
9. Andrew Bird @ Crossing Border
"Dit was een uniek optreden, omdat de Andrew (viool), de gitarist en de contrabassist rond 1 microfoon gingen staan voor de opname." (Niels de Haan)
10. Odisse - Paralyzed
"Berlijns orkest met technovibes. Unieke mix van pop met minimal music die live nog overweldigender is dan op plaat." (Menno Visser)
 

Niels de Haan draait:

Lisa Hannigan op het 3voor12 sessie podium op Crossing Border
Vorig weekend was 3voor12 op Crossing Border in Den Haag. Op dit literatuur en muziek festival hadden wij ons eigen sessie podium in de foyer van het Nationaal Toneel Gebouw. Op de zaterdag stond Lisa Hannigan op dat podium zonder haar band. Dat optreden was voor mij het hoogtepunt van Crossing Border. Mooie muziek in een intieme setting. Haar gitaarspel was erg goed en haar stem was de kers op de taart. Kippenvel.

Andrew Bird op het 3voor12 sessie podium op Crossing Border.

Ook Andrew Bird stond die zaterdag op ons sessie podium. Dit was een uniek optreden, omdat de Andrew (viool), de gitarist en de contrabassist rond 1 microfoon gingen staan voor de opnames. Hierdoor werd het optreden intiem. Het was alleen jammer dat de drummer een stukje van hun af zat. Ondanks dat was het erg tof.

Big Star, Melkweg Amsterdam
Afgelopen woensdag was er een optreden van Big Star na aanleiding van de documentaire die over hun gemaakt is. Twee leden van Big Star zijn jammer genoeg al overleden, maar gelukkig was het enige lid, Jody Stephens (drummer) wel aanwezig. In de band van deze zaten wel leden die er later zijn bijgekomen, zoals Ken Stringfellow (bas) en Jon Auer (gitaar). Onder andere Tim Knol, Bella Hay en Jacco de Greeuw ( Johan) zongen deze avond nummers van Big Star. Het was een erg leuk concert met een hoog rock ’n roll gehalte. Lekker gitaarsolo’s en er werd goed gezongen. Ik kende de band helemaal niet, maar het concert heeft me verrast. Leuk om meegemaakt te hebben.

Laurence Tanamal draait:

The Weeknd - Trilogy (compilatie, XO/Universal)
Compilatie van drie mixtapes vol minimale en donkere r&b. Zie ook mijn albumbespreking

Le Guess Who? Sampler

The Soft Moon, Amenra, Tim Hecker, Ty Segall, DIIV, moet ik nog meer zeggen? Le Guess Who? is een van de betere Nederlandse festivals voor alternatieve muziek. Van postpunk tot avant-garde elektronica en weer genoeg te ontdekken. Deze sampler zal de nodige draaibeurten krijgen terwijl ik de ideale route probeer uit te stippelen.

Amenra - Mass V (album, Neurot/N.E.W.S./Konkurrent)
Atmosferische post-hardcore van een groep die nummers maakt die bestaan uit lang uitgesponnen en opbouwende nummers vol lage, overlappende riffs, harde percussie en vocalen die met geweld uit de strot geforceerd worden. Al hun Mass-albums zijn simpelweg steengoed.

Atze de Vrieze draait:

The Xx live in Vredenburg 21-11-2012
Ik zag The Xx ooit, lang geleden, op Metropolis. Het was voor hun debuut, in het volle daglicht. Dat resulteerde in een van de meest miserabele optredens die ik ooit zag. Het kostte me zeker vijftien draaibeurten om dat weg te spoelen. Sindsdien durfde ik niet meer, tot gisteravond. Wat een verschil. Ik zag een band die zijn kracht kent, die speelt me de ruimte in de arrangementen, die live beats maakt, die een kraakhelder gitaargeluid heeft en mooi contrasterende man-vrouw stemmen. En dan zag het er nog eens goed uit ook.

Le Guess Who Spotify playlist
Man, wat word ik hongerig van deze playlist. Le Guess Who is wat mij betreft het spannendste festival van het jaar, met helden als Ty Segall, Fuck Buttons, Mala en Deerhoof, en daarnaast eindeloos veel te ontdekken.

Buma Rotterdam Beats
Afgelopen weekend was ik niet net als al mijn collega's op Crossing Border in Den Haag, maar in Rotterdam voor een ambitieuze hiphop en elektronica conferentie/festival. Dat beviel me uitstekend. Inspirerende mensen, een aantal veelbelovende acts gezien, en vooral een festival gezien dat hongert naar groei én naar inhoud.

Menno Visser draait:

The XX (live @ Vredenburg Rode Doos, Utrecht, 22 november)
Smachtpop groots gebracht. Vleugje disco en hele vette lichtshow voorkwam indommelen door de fluwelen keeltjes en de suikerzoete afstandelijkheid.

Brandt Brauer Frick Ensemble (live @ Crossing Border, Schouwburg, 16 november)
Berlijns orkest met technovibes. Unieke mix van pop met minimal music die live nog overweldigender is dan op plaat.

Oddisse - Paralyzed (Mello Music/Oddisee Bandcamp)
Onmogelijke match made in heaven van Bon Iver met Aretha Franklin. Je zou zomaar balletdansen gaan proberen.

Ingmar Griffioen draait:

Le Guess Who? sampler / Spotify playlist
Heel veel zin in vier dagen Le Guess Who, scherp geprogrammeerd festival dat ik vorig jaar helaas miste en wat me nu immense hoofdbrekens bezorgt... Want: wat kun je allemaal wel niet zien als je voor die band kiest, terwijl je die en die niet mag missen...
Gelukkig is daar houvast in de vorm van:
- 10 Tips voor #LGW12
- #LGW12 Luisterpaal-sampler
- Ty Segall - Live op London Calling 2011
- #LGW12 Spotify playlist
- Fuzzbox Spotify playlist door Johan Gijsen

Amenra - Mass V

De vijfde duistere hoogmis (laagmis?) van het Belgische Amenra herbergt slechts vier nummers in veertig intense minuten. Als aanbidder van de Church of Ra en hun gitzwarte sludge, doom en post hardcore zeg ik: amen! Zaterdag op Le Guess Who? in dB's.

TOY live op Crossing Border, 1
Mooie dingen gezien op het Haagse festival, zoals het verrassende Two Gallants, pedalsteel-virtuoos Maggie Björklund (met gastrol Mark Lanegan) en de betoverende Zweedse zusjes van First Aid Kit. Uitschieter was de bedwelmende psychedelische en spacerock van het shoegazende JOY uit Londen. Check alles in het dossier.

Roosmarijn Reijmer draait:

Four Tet - Lion (Jamie XX Remix)
Tijdens het concert van The XX in Vredenburg zat ik nog gewoon in de 3FM studio om 3voor12 Radio te maken, maar daarna op tijd in De Helling voor de DJ sets van Jamie XX en John Talabot. Jamie XX draaide als laatste deze Four Tet remix die afgelopen maand online verscheen. Ongewone keuze, diepe bassen, heerlijke herfstmuziek.

Atrak & Zinc ft Natalie Storm - Like The Dancefloor
Eerst was er een instrumentale track van A-Trak en Zinc, maar nadat dancehallqueen Natalie Storm ingezongen had, hebben ze zelfs de tracknaam veranderd. Natalie Storm en Azealia Banks zouden familie kunnen zijn!

Songstory Triggerfinger
Speciaal voor de Song Van Het Jaar hebben we bij 3VOOR12 artiesten gevraagd naar hoe hun liedje is ontstaan: de SongStory. Die van Triggerfinger is ontzettend grappig, een must see! "Lykke Li zit al een half jaar inspiratie op te doen in Californie. Dat zegt wel genoeg. Laat anderen maar werken voor u!"

Stephan van Peursem draait:

Amenra - Mass V (Neurot/N.E.W.S./Konkurrent)
Trage sludge en zware hardcore uit Vlaanderen. Intens, hard, log, prachtig.

The XX, 22 novemeber 2012, Tivoli Leidsche Rijn
Indrukwekkend optreden met zeer veel gevoel voor timing. Spanning en stiltes worden afgewisseld met beats en prachtige visuals. Knap hoe de band zo snel een eigen geluid heeft weten te ontwikkelen en hoe goed ze die sound nu ook live vertalen. Beste show die ik van ze zag.

Le Guess Who Sampler 2012
Wat kijk ik uit naar Le Guess Who zeg! Vooral naar Fuck Buttons, AMENRA, Mac DeMarco, Colin Stetson, Ty Segall en Destroyer, maar ik kan er zo nog 15 opnoemen. Spannend, goed programma, bij mij om de hoek. Word ik blij van.