3voor12 draait (week 44): London Calling en Animal Collective live

3voor12 Album van de Week is: Allah-Las - Allah-Las

Redactie 3voor12 ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een toplijstje uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

Top 10:

1. London Calling vrijdag en zaterdag
“Met dank aan het Pitchfork Festival in Parijs belooft de najaarseditie van London Calling prachtig te worden.” (Atze de Vrieze)
“Er staat een mooie line-up klaar met veel post-punk (Savages), dream pop (Exitmusic, Wild Nothing) en retro synthesizers (Chromatics, Twin Shadow).” (Laurence Tanamal)
2. Animal Collective, 1 november, Tivoli Utrecht
“Soms geslaagd, vaak goed, soms er net naast, maar altijd spannend en met een aantal extatische momenten” (Stephan van Peursem)
“Wat een goed begin van de maand en wat een zegetocht voor Animal Collective! De set leunt op materiaal van de nieuwe plaat Centipede Hz en weet van begin tot eind te boeien.” (Christiaan Walraven)
3. Definitie van Hiphop
“Mooie dwarsdoorsnede van de NL hiphop: van oldschool boombap tot hitgevoelig tot harde rauwe hiphop van de straat, van hiphop-, tot grime-, Kubus- en Noisia-beats.”(Ingmar Griffioen)
4. Mac DeMarco – 2 (Captured Tracks/Konkurrent)
“Heerlijk luchtige lo-fi liedjes die tegelijkertijd grappig en weemoedig klinken.” Stephan van Peursem)
5. Kodaline - The Kodaline EP
“Dit weekend heeft London Calling de beste line-up die ze de afgelopen jaren heeft gehad. De band die voor mijn gevoel de meeste potentie heeft om groot door te breken is Kodaline.” (Christiaan Walraven)
6. Nils Frahm – Screws
“Het nieuwe album Screws van Nils Frahm is opgenomen met 'slechts' negen vingers omdat hij zijn duim had gebroken en deze een tijdje in het gips moest blijven.” (Laurence Tanamal)
7. Cody Chesnutt – Landing On A Hundred (One Little Indian/Konkurrent)
“Sta niet bekend als een soul-liefhebber, maar dit is wel heel goed, dat hoor ik zelfs. Bijna geen missers een heel album lang.” (Menno Visser)
8. Melody’s Echo Chamber – Melody’s Echo Chamber (Weird World/ Domino/ Munich )
“Een psychedelische Parisienne. Sensueel en rafelig. Dit weekend te zien op London Calling.” (Atze de Vrieze)
9. Ariel Pink’s Haunted Graffiti (4AD/V2)
“Ik raakte verstrikt in de wondere wereld van schizofrene schnitzels, she-males hopped up on meth, blowjobs of death en andere seksuele twists.” (Atze de Vrieze)
10. Ty Segall live op London Calling
“In aanloop naar London Calling dit weekend en met twee recente killer-releases van Ty Segall (Band) in gedachten; denken we nog even terug aan de meer dan sensationele show die de garagerocker in mei 2011 in de Paradiso Bovenzaal zag.” (Ingmar Griffioen)

Laurence Tanamal draait:

Nils Frahm – Screws (gratis album)
Het nieuwe album Screws van Nils Frahm is opgenomen met 'slechts' negen vingers omdat hij zijn duim had gebroken en deze een tijdje in het gips moest blijven. Dat je soms meer met minder kan doen blijkt. Resultaat: een mooi half uurtje (gratis) modern classical piano.
Aluk Todolo
Aluk Todolo’s nieuwe album Occult Rock bestaat uit een klein anderhalf uur aan psychedelische kraut-black metal, of hoe je het ook noemen kan. Lang genoeg om je te bezweren met wat duistere magie. Ideaal voor de aankomende winter nu het steeds sneller donker en kouder wordt. Voor dat extra beetje gevoel van grim en frostbitten. Zie ook de live video.
London Calling Sampler vrijdag en zaterdag
Dit weekend trekken wij van naar London Calling in Paradiso Amsterdam om uitgebreid verslag te doen van nagenoeg alle spelende acts. Er staat een mooie line-up klaar met veel post-punk (Savages), dream pop (Exitmusic, Wild Nothing) en retro synthesizers (Chromatics, Twin Shadow). Nog even inluisteren met de speciale 3voor12 sampler dus!

Menno Visser draait:

Cody Chesnutt - Landing On A Hundred (album One Little Indian/Konkurrent)
Sta niet bekend als een soul-liefhebber, maar dit is wel heel goed, dat hoor ik zelfs. Bijna geen missers een heel album lang.
Spor - Push Me, Pull Me (single Lifted Music via Beatport)
Spor is tegenwoordig beter bekend als Feed Me van zijn hit met Crystal Fighters. Zijn Spor-project is een zo'n testplaat voor je hifi-stereoset. Woof-woof. Top.
Dada Life - So Young So High (digitale single, Dim Mak/Universal)
Werkelijk fascinerend stukje audioprut zonder delete knop. Irritant als de neten en dus even briljant als Blue van Eiffel 65 om maar wat te noemen. Ik heb je gewaarschuwd, wat een hit.

Atze de Vrieze draait:

Melody's Echo Chamber - Melody's Echo Chamber (album, Weird World/Domino/Munich)
Het Franse meisje van Kevin Parker van Tame Impala maakt ook muziek. En dan krijg je precies wat je hoopt. Een psychedelische Parisienne. Sensueel en rafelig. Dit weekend te zien op London Calling.
Ariel Pink's Haunted Graffiti - Mature Themes (album, 4AD/V2)
Ik had hem even aan me voorbij laten gaan wegens - ja we weten dat je raar bent. Maar toen zich deze week de kans aandiende met cultfiguur Ariel Pink, raakte ik verstrikt in de wondere wereld van schizofrene schnitzels, she-males hopped up on meth, blowjobs of death en andere seksuele twists.
London Calling 2012/2
Met dank aan het Pitchfork Festival in Parijs belooft de najaarseditie van London Calling prachtig te worden. Kijk erg uit naar Melody's Echo Chamber, Jessie Ware, Temples, Chromatics, Hooded Fangs, Savages en maar liefst anderhalf uur The Walkmen.

Ingmar Griffioen draait:

Definitie van Hiphop, live in 013, Tilburg, 27-10-12
Tweede editie van het festival, dat Definitie van Dopeheid opvolgde als NL's grootste hiphopfestival en wat - naast heel veel talent - opviel: alle families en hoeken van Nederland waren vertegenwoordigd. Mooie dwarsdoorsnede van de NL hiphop: van oldschool boombap tot hitgevoelig tot harde rauwe hiphop van de straat, van hiphop-, tot grime-, Kubus- en Noisia-beats. Met hele sterke shows van onder meer Zwart Licht en Kubus, Rico en Sticks en veel beloftes als Groninger Mulu, de Apeldoornse Yayz & Fanatic crew en Chapa uit Den Bosch. Buiten maakten Adje en Dret & Krulle indruk op een vrachtwaggie...
Indian Handcrafts - Civil Disobedience for Losers (album, Sargenthouse/ Sonic Rendezvous)
De 'single' Bruce Lee gaf naast een ferme schop in de maag al een veelbelovend inkijkje in deze release van Indian Handcrafts. Het Canadese duo produceert op het debuutalbum een intense, groovende bak sludgefunk, die hardcore maar ook proggy en poppy is. Het gitaar-drumduo nam 'm op met beide drummers en de producer van The Melvins en moet maar eens snel de oversteek naar Europa maken.
Ty Segall, live op London Calling 2011/1
In aanloop naar London Calling dit weekend en met twee recente killer-releases van Ty Segall (Band) in gedachten; denken we nog even terug aan de meer dan sensationele show die de garagerocker in mei 2011 in de Paradiso Bovenzaal zag. W O W!

Stephan van Peursem draait:

Mac DeMarco - 2 (Captured Tracks/Konkurrent)
Heerlijk luchtige lo-fi liedjes die tegelijkertijd grappig en weemoedig klinken. Voor mensen die net als ik gek zijn van Pavement, Jonathan Richman, Ariel Pink en de Beach Boys.
Six Organs Of Admittance, 29 oktober, dB's Utrecht
Bijgestaan door Comets of Fire speelde snarenwonder (in de goede zin van het woord, verwacht geen eindeloze Steve Vai-achtige exercities) Ben Chasny een harde, freaky set met veel gouden riffs en heerlijke grooves. Check allemaal dat prachtalbum Ascent!
Animal Collective, 1 november, Tivoli Utrecht (binnenkort terug te
zien op 3voor12)

Niet de beste show die ik van ze zag, maar zeker weer goed. Visueel en muzikaal speelse set. Een voor hun doen greatest hits show waarbij ze toch vaak nummers een andere draai gaven. Soms geslaagd, vaak goed, soms er net naast, maar altijd spannend en met een aantal extatische momenten (bijvoorbeeld slot reguliere set Monkey Riches/Brother Sport/Peacebone). Een band die in de loop der jaren vaak van geluid is veranderd maar altijd eigenlijk alleen als zichzelf is blijven klinken. Dat is een groot compliment.

Christiaan Walraven draait

Animal Collective live in Tivoli, Utrecht, 1-11-2012
Wat een goed begin van de maand en wat een zegetocht voor Animal Collective! De set leunt op materiaal van de nieuwe plaat Centipede Hz en weet van begin tot eind te boeien. Wanneer aan het einde van de set de oude 'hits' Brother Sport, Peacebone en My Girls voorbij komen is het feest compleet. Ontzettend knap gedaan en binnenkort terug te zien op onze site en 101TV.
Kodaline - The Kodaline EP
Dit weekend heeft London Calling de beste line-up die ze de afgelopen jaren heeft gehad. De band die voor mijn gevoel de meeste potentie heeft om groot door te breken is Kodaline. Luister naar eens naar deze schitterende EP en laat je ontroeren door de clip bij het nummer All I Want.
Cloud Nothings - Attack On Memory
Ook op London Calling en wat mij betreft de ontdekking van het jaar. Vorige keer dat ze op London Calling stonden vond ik het nog niet zo'n interessante band, maar Attack On Memory is fantastisch. In Vera en op Lowlands eerder dit jaar moest ik me vanuit de regie inhouden om de apparatuur niet te slopen in mijn enthousiasme. Vanavond zou je mij zomaar als een tiener springend in de pit kunnen aantreffen. Wat een sensatie.