Pinkpop 2012: feestje van Will And The People iets te gezapig

Reggaepopband mag jolige kant wat meer benadrukken

Sjoerd Huismans ,

Will And The People: de frisse Engelse band die een Megahit scoorde op 3FM met het aanstekelijke 'Lion In The Morning Sun'. Een opgewekt, zomers nummer, dat er alle reden toe geeft om de band de Converse Tent te laten openen met een opzwepend feestje. Het publiek staat er duidelijk om die reden, maar de band laat het ondanks hun kolderieke uitdossing soms net wat te veel inkakken om het een echte party te laten worden.

Gezien
Will And The People, Pinkpop Converse Stage, zaterdag 26 mei 2012

Muziek
Engelse band die popmuziek maakt met veel invloeden uit ska en reggae. Will And The People scoorde een knijter van een hit met 'Lion In The Morning Sun', die je ongetwijfeld op 3FM hebt langs horen komen. Deze maand verschijnt in Nederland hun gelijknamige debuutalbum.

Plus
De muziek heeft live vooral een stuk meer body dan op plaat, die door Will nog grotendeels zonder The People is opgenomen. Maar die akoestische kant van het album – die enigszins aan de laidback akoestische pop van Justin Nozuka doet denken – wordt door de band live achterwege gelaten. De setlist bestaat al grotendeels uit nummers van de nieuwe plaat waar Will And The People druk mee bezig zijn. De wat meer uptempo nummers van de debuutelpee, zoals 'Salamander', worden met verve gespeeld. Andere nummers, zoals 'Trouble Pro' krijgen een veel opzwepender uitvoering dan op de cd. Het zijn deze nummers die van het optreden een geslaagd openingsfeestje van de Converse Tent maken. Will komt op met soepjurk, kisten en een hoed, die hem in combinatie met zijn sprieterige haar het uiterlijk van een soort verlopen wc-juffrouw geven (tijdens een stagedive later in het optreden raakt hij het grootste deel van zijn outfit trouwens kwijt). Het geeft aan wat we kunnen verwachten: een band die zichzelf vooral niet te serieus neemt en er vooral een feestje van wil maken. Die boodschap wordt goed opgepikt door het publiek, dat de band vanaf de eerste minuut alle credits geeft. Meeklappen, crowdsurfen, dansen: de sfeer zit er goed in.

Min
Het is niet het publiek, maar de band die ervoor zorgt dat dit feestje toch niet echt tot volle bloei komt, door een groot deel van de show net iets te gezapig te spelen. Bij opener 'Trouble Pro' zit de sfeer er al goed in, maar daarna kakt het een beetje in. De band bouwt soms goed op naar een climax, maar breekt die dan veel te snel weer af. Dit terwijl de tragere nummers in de set weer te lang uitgesponnen worden. Pas bij afsluiter 'Lion In The Morning Sun' komt het écht los.

Conclusie
Will And The People is net niet het feestje dat het zou kunnen zijn. De band mag zijn jolige kant nog wel wat meer benadrukken. Als je al in een soepjurk op het podium staat, vraag je nogal veel van het publiek als dat zich vervolgens een groot deel van de show door voortkabbelende reggaepop heen moet slepen. Pas het slot van de show zorgt weer voor zo'n energie-uitbarsting, dat de mensenmassa na afloop alsnog in feeststemming de tent uit marcheert.

Cijfer
7-